keskiviikkona, kesäkuuta 23, 2021

Some itsensä vahingoittamisen platformina

Somen foorumeilla ihminen oppii sosiaalisesti kaikenlaista - hyvin usein jotain haitallista. Esimerkiksi jättämään itsensä rokottamatta. Osmo Soininvaara tviittasi: "Ylen uutisten mukaan koronan vuoksi tehohoidossa ei ole yhtään rokotettua ja kaikki tehohoidossa olevat ovat sellaisia, joilla olisi ollut oikeus rokotukseen, mutta eivät ole sitä ottaneet."

Somessa on rokotekriittisiä ryhmiä, pro anoreksia ("pro-ana") -ryhmiä, pro sukupuolenvaihto -ryhmiä jne. Monessa ryhmässä on oleellista, että ihmisen status nousee, kun hän tekee jotain itselleen haitallista.

Self-harm nostaa statusta yhteisön sisällä.

Pro-ana-ryhmissä ihmiset panettelevat ulkoryhmän jäseniä. Ulkoryhmä ovat heidän tapauksessaan normaalipainoiset. Korkean statuksen anorektikot ovat ne jotka ovat insiders (=sisällä sairaalassa) ja alemman statuksen anorektikkoja ovat ne jotka ovat outsiders (=voivat olla sairaalan ulkopuolella koska yrittävät parantua eli ovat pettureita). Eli sairaasta mielestä on tehty korkean statuksen merkki. (Lähde: Abigail Shrier, Irreversible Damage) Sama pätee sukupuolen vaihdokseen, joka todellisuudessa vain harvoin johtaa todelliseen vaihdokseen kuten peniksin konstruktioon. Todellisuudessa kyse on yleensä lähinnä sukupuolielinten silpomisesta. Sukupuolen korjaus -hoitojen (puberteettiblokkerien käyttö, testosteroonin käyttö, rintojen poistaminen) aloittaminen nostaa henkilön statusta trans-yhteisöissä: Over 65 percent of teens had increased their social media use and time spent online immediately prior to their announcement of transgender identity. Among parents who knew their children’s social status, over 60 percent said the announcement brought a popularity boost. (Lähde: Abigail Shrier, Irreversible Damage)
Uskon että somen virtuaalisissa yhteisöissä tällainen korkean statuksen signalointi jollain haitalla on paljon tavallisempaa kuin aikaisemmin ennen somea. Toki ainahan tätä on ollut jossain määrin: Skoptsit (ven. скопцы 'kuohilaat') olivat keisarillisella Venäjällä vaikuttanut uskonnollinen ryhmä. Skoptsit tunnetaan parhaiten miesten kuohitsemisesta ja naisten rintojen poistamisesta, koska heidän oppiensa mukaan seksuaalista himoa oli vältettävä.

Raamatussa on muuten tiettyä tukea tälle käytännölle: Sillä muutamat ovat kuohitut, jotka äitinsä kohdusta niin syntyneet ovat: ja ovat kuohitut, jotka ihmisiltä kuohitut ovat: ja ovat kuohitut, jotka taivaan valtakunnan tähden itse kuohinneet ovat. Joka sen taitaa käsittää, se käsittäkään. Matteus 19:12; Biblia (1776)
Haitta itselle, hyöty yhteisölle

On olemassa klassinen tulos uskontotieteessä, että mitä tuskallisemmat initiaatioriitit heimolla on sitä paremmin heimo pärjää kilpailussa muita heimoja vastaan. Vaikuttaisi siltä että somessa itsensä vahingoittajien ryhmät pärjäävät varsin hyvin, mikäli pärjäämisen mittarina on yhteisön koko.

Lisää luettavaa

Suosittelen lukemaan artikkelini Woke-liike, sukupuolidysforia ja lääketiede.

Ei kommentteja: