torstaina, elokuuta 23, 2018

Vihreät vaativat muillekin (itselleenkin) oikeutta vapaamatkustaa?

HS kirjoittaa artikkelissa "Jehovan todistajien erivapauden poistaminen saa kannatusta – osa puolueista haluaisi vapauttaa asevelvollisuudesta muidenkin vakaumuksien edustajia":

PITÄÄKÖ Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskeva erivapaus poistaa kokonaan vai mahdollisesti laajentaa koskemaan muidenkin vakaumuksien edustajia?

Tämä kysymys nousi keskeiseen rooliin puolustusministeriön järjestämällä lausuntokierroksella. Enemmistö noin kahdestakymmenestä lausunnonantajasta kannatti puolustusministeriön työryhmän esitystä Jehovan todistajien erivapauden kumoamisesta.

...Osa vastustajista oli valmiita laajentamaan asevelvollisuutta koskevaa erivapautta Jehovan todistajien lisäksi muihinkin ryhmiin, joilla on yhtä vahva vakaumus. Tätä mieltä olivat muun muassa vihreät ja professori Kekkonen.
Vihreiden mielestä vapautusta hakevan henkilön pitäisi pystyä perustelemaan vakaumuksensa. "
Voin arvata mihin vihreät pyrkivät. Heidän omat "vakaumuksensa" olisivat riittäviä että heidän ei tarvitsisi maanpuolustukseen osallistua - "menköön rupusakki kuolemaan meidän puolestamme jos sota tulee". Ainahan korkeasti koulutettu kykene perustelemaan "vakaumuksensa" helposti.
Mikään "vakaumus" ei saa olla riittävä että ihminen saisi oikeuden olla puolustamamatta omaa kansaansa. Varsinkaan jollain eliitillä - joka hyötyy valtiosta kaikkein eniten - ei luulisi olevan kanttia vapaamatkustaa.

5 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Fiksuimmat pojat keksivät aina jonkun keinon luistaa asevelvollisuudesta, eikä ruukinmatruuna tarkoita tällä Munsalan soutuseuraa.

Asevelvollisuus on aikansa elänyt instituutio, ja asevelvollisuusarmeijoita leimaa sekä huono moraali että huono koulutus.Tämä on nähtävissä Ukrainan konfliktissa molemmin puolin - kummallakin puolella toisaalta sopimussotilaat ja toisaalta palkkasoturit ovat kaikkein tehokkaimpia taistelijoita.

Asiasta kannattaa lukea Roland Bartetzkon analyysejä. Hän suoritti asevelvollisuutensa Bundeswehrissä laskuvarjojääkärinä ja taisteli kahdesti palkkasoturina Jugoslavian hajoamissodissa. Hänen analyysinsä asevelvollisuudesta ja asevelvollisista sotilaina on tyrmäävä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Yhä useampi maa on palauttamassa asevelvollisuutta joten "aikansa elänyt" ei päde ainakaan faktuaalisena väitteenä. Ei-ammattilaiset sotilaat puolustavat tänäänkin Ukrainaa taistelussa ikimuistoista vihollistamme Venäjää vastaan.

Professori Kanniainen teki taloustieteellisen analyysin eri tavoista hoitaa maanpuolustus. http://kansankokonaisuus.blogspot.com/2018/08/professori-kanniaisen-vaitoskirja-ja.html Hänen johtopäätöksensä oli että korkean riskin maat kuten Israel, Baltian maat ja Suomi hoitavat tehokkaimmin maanpuolustuksen asevelvollisuuden kautta.

En tietenkään väitä että minulla on lopullinen tieto siitä, miten asia pitää hoitaa, koska en ole asiantuntija. Arvo-pohjalta kuitenkin kiistän sellaisen argumentin kokonaan, että miehiä ei saisi pakottaa palkattomaan työhön armeijassa. Se on ääriliberaali mielipide - ja Kansankokonaisuus ei edusta liberalismia.

Ironmistress kirjoitti...

Ainoa maa, joka on palauttamassa asevelvollisuutta, on Ruotsi. Siellä syy on se, että ruotsalaiset eivät itse koe maataan puolustamisen arvoiseksi. He eivät saa riittävästi vapaaehtoisia riviin rahallakaan, joten heidän täytyy turvautua pakottamiseen.

Ukrainassa molemmilla puolin tärkeimmät yksiköt ja yhtymät koostuvat vapaaehtoisista: erilaisista miliiseistä, ulkomaisista vapaaehtoisista, venäläisistä sopimussotilaista ja ulkomaisista palkkasotureista. Ukrainan asevelvollisarmeija kertakaikkiaan luhistui 2014. Ilman ulkomaisia vapaaehtoisia Ukrainan vastarinta olisi luhistunut jo 2015.

Wikipediasta (https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Ukraine) snipattua: It was planned that in 2015 Ukraine would undergo three waves of partial mobilization, this would have allowed new troops to replace those serving longer than their original term of service. As a result, the number of defections from Ukrainian Armed Forces has risen substantially cause the Ukrainian conscripts had no wish to put their life at risk in combat. An advisor of Ukrainian president described the quality of forcibly mobilized Ukrainian soldiers as "alcoholics and dodgers, drug addicts and morons". According to many reports the increased consumption of drugs and alcohol on duty has become a serious issue in Ukrainian Armed Forces.

Eli tuon arvoisia asevelvolliset ovat nykypäivänä tositilanteessa. Tuo oli myös Ronald Bartetzkon kokemus Jugoslavian hajoamissodista. Kaikella kunnioituksella meidän ylipainoisia, rapakuntoisia ja möhömahaisia reserviläisiämme kohtaan, ammattilainen on kuitenkin aina ammattilainen.

Se, että asevelvollisuus täyttää kaikki orjuuden tunnusmerkit - palkaton pakkotyö rangaistuksen uhalla ilman oikeusturvaa - on selviö. Se ei ole liberalismia, vaan truismi. Kannatatko orjuutta myös muissa sen muodoissa?

Jukka Aakula kirjoitti...

"Kannatatko orjuutta myös muissa sen muodoissa?"

Maataan puolustava miesyhteisö ei ole joukko orjia vaan aktiivisia kansalaisia.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jokainen yhteisö pakottaa jäseniään jossain määrin. Lait ja normit ovat pakkoa - mutta niiden sisällöstä voidaan toki keskustella.