tiistaina, marraskuuta 01, 2016

Venäjä ja kansalliset projektit

Nykydiskurssissa on tapana sanoa: "Ei saa yleistää". Teoriaa on sovellettu milloin muslimeihin milloin venäläisiin.

Saksassa 30-luvulla viimeisissä vapaissa vaaleissa alle puolet kansasta kannatti kansallissosialisteja. Mutta siinä vaiheessa, kun Natsit valtasivat Reininmaan, Danzigin ja lopulta Pariisin, suurin osa kansasta oli valtavan isänmaallisen innostuksen vallassa. Saksan kansa ainakin jonkin aikaa tuki Hitleriä. Ja saksalaisiin tuota teoriaa "ei saa yleistää" ei olekaan juuri sovellettu. Ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergman kertoi muistelmissaan innostuksen ja toivon ilmapiiristä, mikä Saksassa hänen siellä vaihto-oppilaana siellä ollessaan maassa vallitsi. Nuoresta Bergmannista tuli suuri Hitlerin ihailija.

Sama pätee nyky-Venäjän suhteen. Suurin osa kansasta - myös suuri osa oppositiosta - tuki Krimin palauttamista Venäjän yhteyteen ja kansallinen innostus oli suurta. Jos "vanhat venäläiset kaupungit" kuten Lappeenranta liitettäisiin Venäjään, soraääniä tuskin kuuluisi ja kansallinen innostus olisi todennäköisesti suurta. Samoin koko "suuriruhtinaskunnan palauttaminen" herättäisi kansallista innostusta. Siinä voi sitten väittää että ei saa yleistää, eivät kaikki venäläiset ole putinisteja eikä suurin osa venäläisistä ei halua sotaa. Mutta mitä lisäarvoa se tuo tähän keskusteluun? Varmastikaan kaikki saksalaiset eivät olleet natseja eikä kaikki venäläiset putinisteja, mutta enemmistö molemmista kansoista saatiin lopulta "kansallisten projektien" taakse.

Suomi on nyt pahassa kusessa, kun Venäjän uhkaan ei ole varauduttu hankkimalla turvatakuita. Ollaan uskottu satuihin "Venäjä ei ole enää meille uhka" ehkä hiukan kuin saksalaiset saatiin uskomaan että "juutalaiset ovat kaikkien ongelmien ydin".

Ihminen on konformistinen eläin. Vaikka normaalioloissa ihmiset kiistelevät ja ovat eri mieltä, yhteinen kansallinen projekti kuten talvisota suomalaisilla saa ihmiset yhtenäistymään. Krimin valtaus oli venäläisille yhteinen kansallinen projekti, jolla Putin sai kansan hetkeksi yhtenäiseksi. Diktaattori eritysesti tarvitsee uusia kansallisia projekteja pitääkseen kansan yhtenäisenä. Ja voimme olla varmoja että niitä tulee.

Suomen johto on Naton ulkopuolelle meidät jättämällä tarjoamassa Putinille Suomesta uutta kansallista projektia. Suomettajat kyllä uskovat, että mielistelemällä venäläisiä sota kyetään välttämään. Mutta jos Putinin tarkoitus on löytää tarpeisiinsa uusi kansallinen projekti, suomettumisen logiikka ei toimi.

1 kommentti:

Tuhka kirjoitti...

Tuhka tuumii että Venäjä yrittää jotain, mutta sen täytyy olla varma että se onnistuu yrityksessä. Jos se epäonnistuu tai häviää pienenkin kahakan se on pulassa.
Nytkin sota Syyriassa ja Ukrainassa on jumiutunut. Venäjä toivoisi että pääsisi ainakin Syyriasta irti ja voisi julistaa voiton, sekä sitten häipyä nopeasti.
Ukraina onkin sitten eri juttu, siitä se haluaisi pitää kiini, mutta ukrainalaisilla on vähän eri näkemys, vain aika kertoo miten käy. Veikauksia voi esittää