torstaina, syyskuuta 08, 2016

Noloa kun emme ole yhtä syyllisiä

Rituaalit ovat tärkeitä yhteisöllisyyden luomisessa. Suomalaisten kyky osallistua yhteisiin eurooppalaisiin rituaaleihin on joskus vaikeaa.

Suomenkin pitäisi nyt kirjoittaa Saksaan luovutettujen juutalaisten nimet katukivetykseen. Noloa vaan, että juutalaisia luovutettiiin alle kymmenen. Entä jos turistit nauravat meidän kahdeksalle nimelle.

Noloa. Noloa, että Suomi oikeasti suojeli juutalaisiaan paremmin kuin muut Euroopan maat.

Noloa, että meille ei myöskään ollut siirtomaita. Mutta voimme kuitenkin laulaa euroopalaista virttä "olemme velkaa" kun emme liikaa ajattele asioita.

Noloa myös, että Suomi kohteli historian aikana homojaan paremmin kuin muut Euroopan maat.

Emme ole kunnon eurooppalaisia, ellemme kykene osallistumaan yhteisiin eurooppalaisiin syyllisyys-rituaaleihin. Emme ole oikein koskaan olleet kunnon eurooppalaisia, mutta olemme toki aina yrittäneet huolehtia siitä, että meitä pidettäisiin kunnon eurooppalaisina.

Suomen laissa homoseksuaalisuus määriteltiin rikokseksi vasta vuonna 1889. Kriminalisointi perustui siihen, että Venäjän vallan aikana haluttiin ottaa mallia Euroopasta. Ruotsin vallan aikana asia ei kiinnostanut lainsäätäjiä eikä pappejakaan.

1 kommentti:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Täsmennys: Suomella ei ole ollut siirtomaita, totta. Suomi oli Ruotsin siirtomaa yli 600 vuotta. Suomen rikkaimmista ylimyksistä monet ovat vieläkin Ruotsista peräisin olevien sukujen jäseniä.

Emme me ole velkaa kenellekään. Ruotsi on velkaa meille, mutta sitä se ei koskaan tule myöntämään.