maanantaina, lokakuuta 05, 2015

Maahanmuuton vaikutuksia

Näyttää siltä, että Suomeen tulee tänä vuonna runsaasti maahanmuuttajia. Vaikuttaa siltä, että poliitikot kokevat, että asialle ei mitään mahda. Sopimukset edellyttävät ... inhimillisyys vaatii... Tällaiset perustelut ovat minusta hyvinkin kyseenalaistettavissa kansakunnan suvereniteetin periaatteella - ja järjen käytön periaattella. Mutta oletetaanpa nyt, että turvapaikan haku todella jatkuu voimakkaana ja jostain syystä suurella osalle annetaan turvapaikka.

Rationaalisia ratkaisuja hakevat sosiaaliliberaalit - kuten Soininvaara - ovat identifioineet mm. sen ongelman, että kotoutuminen edellyttää työpaikkaa. Tämä on tietysti totta.

Töihin pitäisi päästä nopeasti.
Työttömän soveltuvuus työntekoon heikkenee työttömyyden pitkittyessä, eivätkä ulkomaalaiset ole tässäkään suhteessa erilaisia.
Jotta työpaikan saaminen olisi mahdollista, joitain sääntöjä on pikaisesti muutettava:
Työntekokielto on kumottava
On välittömästi, vielä tässä kuussa, kumottava määräys, jonka mukaan turvapaikan hakija ei saa tehdä työtä. 

Palkkaamisen tulee kannattaa
Kukaan ei ota täydellä palkalla töihin kielitaidotonta irakilaista. Jollakin tavoin hänen palkkaamisestaan tulee tehdä työnantajalle edullista. Meillä on työehtosopimusten yleissitovuus, joka tässä tapauksessa toimii maahanmuuttajien vahingoksi, koska he eivät voi pienemmällä palkalla kompensoida huonoa kielitaitoaan.
Yleissitovuudesta on siksi päästävä - tai kuten Soininvaara ehdottaa on tehtävä yleissitovuuteen poikkeuksia:

Harjoittelijapalkat työehtosopimuksissa tunnetaan. En tarkkaan tiedä, millä kriteereillä työntekijä voidaan palkata harjoittelijana, mutta maallikosta tuntuu, että juuri tällaiseen tapaukseen tuo mahdollisuus sopisi. Toinen, paljon jäykempi malli olisi palkkatuki. Juuri nyt palkkatukirahat ovat lopussa, mutta lisäbudjettia tämä maahanmuuttotilanne joka tapauksessa vaatii.

Hieman kyseenalaista on, että Soininvaara, joka itse on voimakkaasti ajanut sosiaaliturvan yksinkertaistamista,  haluaa palkkaukseen esittää tällaisia häkkäyksiä ja porsaanreikien käyttämisiä ongelmien ratkaisussa. Selkeämpää minusta olisi yleissitovuuden - ja sitä kautta minimipalkka-järjestelmän - purku ja haittavaikutusten korvaaminen kansalaisille pienellä kansalaispalkalla.

Mutta yhtäkaikki. Näemme yleisen kuvion:

maahanmuutto kuten mikä tahansa ulkoinen tai sisäinen shokki aiheuttaa uusia paineita nykyjärjestelmälle ja johtaa nykyjärjestelmän evoluutioon tai romahdukseen

Itävaltalainen taloustieteilijä Joseph Schumpeter käsitteli asiaa talouden osalta. Uudet teknologiat ovat taloudessa shokkeja, jotka johtavat vanhojen rakenteiden murtumiseen, vanhojen yritysten tuhoutumiseen ja uusien syntyyn. Markkinatalouden tehokkuus syntyykin Schumpeterin mukaan ensi sijassa tämän prosessin  kautta, eikä niinkään uusklassisen teorian täydellisen kilpailun kautta.

Maailma ei kehity suunnitelmallisesti, vaan sitä kautta että ulkoiset shokit tai hyvää tarkoittavien reformien yllättävät ja dramaattiset sivuvaikutukset aiheuttavat murroksia, jotka pakottavat organisaatiot ja ihmiset innovoimaan ja hylkäämään olemassaolevat tavat toimia. (Itäblokkikin romahti lopulta Unkarin päätökseen olla vartioimatta rajaansa kuin virka-aikaan.)

Maahanmuuttokriittisenä en hyväksy sitä, että Suomi ottaa tänne ensin kymmeniä tuhansia sunnimiehiä - perheenyhdistämisen kautta luvut muuttuvat sadoiksi tuhansiksi. Mutta markkinatalouden kannattajana toivon, että maahanmuutto aiheuttaa sellaisen ulkoisen shokin, että palkkakartelli-järjestelmä (yleissitovuus) epästabiloituu.

En tiedä missä määrin Soininvaara tämän tajuaa, mutta maahanmuuton edistäminen johtaa mahdollisesti muutoksiin, joita Vihreiden populistijohtajan Ville Niinistön lanseeraama "liberaali oppositio" vastustaa. Siis "sopimusvapauden rajoittamiseen" eli selkokielellä pakkosopimus-järjestelmän murtumiseen.

Ei kommentteja: