torstaina, lokakuuta 01, 2015

Afganistanin hallinto suurissa ongelmissa

USA:n ja sen liittolaisten vetäytymisen takia Afganistanin puolustus on siirtymässä Afganistanin hallituksen omille turvallisuusjoukoille. Turvallisuusjoukkojen moraali on heikko: turvallisuusjoukoissa ollaan ilmeisesti lähinnä palkan takia ja vastoinkäymisten sattuessa turvallisuusjoukkojen sotilaat yksinkertaisesti lähtevät kotiinsa.

300 000 asukkaan pohjoisafganistanilainen Kunduz, jota puolustamassa oli tuhansia turvallisuusjoukkojen sotilaita, joutui muutaman sadan Talebanin taistelijan hyökkäyksen kohteeksi. Puolustus romahti. Taleban on nyt laajentamassa aluettaan Kunduzin ympäristössä.

Usko Afganistanin hallintoon kaatuu afganilaisten ja amerikkalaisten silmissä kokonaan, ellei hallinto onnistu ottamaan Kunduzia takaisin.

Naton yritys jättää puolustus afganistanilaisille muistuttaa Vietnamin sodan loppuvaiheessa tapahtunutta Vietnamin sodan vietnamisointia. Etelä-Vietnamin puolustus jäi Etelä-Vietnamin armeijan tehtäväksi. Vaikka Etelä-Vietnamin armeija oli moraaliltaan ja taidoiltaan Afganistanin turvallisuusjoukkoja paremmin motivoitunutta, niin oli vihollinenkin hyvin motivoitunutta ja taistelu oli toivoton.

USA:n ja Naton perääntyminen Afganistanista johtaa todennäköisesti Afganistanin nykyhallinnon korvautumiseen ääri-islamisteilla. Taleban ei ole kuitenkaan yksin kärkkymässä valtaa. ISIS toimii myös Afganistanissa.

Naton aikaisempi pääsihteeri kenraali Jaap de Hoop Scheffer totesi helmikuussa 2008, että jos sota Afganistanissa hävitään seurauksena on terrorismin kiihtyminen:

Tämä on eturintama taistelussa terrorismia vastaan ja sillä mitä tapahtuu Hindu Kush on merkitystä, koska jos terrorismia ei käsitellä Afganistanissa, vaikutukset eivät näy vain Afganistanissa ja koko alueella, vaan myös Lontoossa, Brysselissä ja Amsterdamissa.

Nyt näyttää tosin, että suurempi terrorismin levittäjä on tällä kertaa lännempänä Syyriassa ja Libyassa kuin Afganistanissa. Mutta de Hoop Schefferin ennustus on muuten ajankohtaisempi kuin koskaan. ISIS:in liput ovat liehuneet jo Lontoossa ja Amsterdamissa.

Ei kommentteja: