sunnuntaina, marraskuuta 16, 2014

Ukrainan kansakunta syntyy - osa 2 - mutta mikä on Suomen maanpuolustustahdon tila?


Vuonna 2013 ja vuoden 2014 alussa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovits olivat läheisiä liittolaisia. Ukraina kärsi laajasta korruptiosta, ja maan armeijan toimintakyky oli iso kysymysmerkki. 

... Rutgers Universityn valtio-opin professorin Aleksander Motylin mukaan ukrainalaiset ovat onnistuneet luomaan itselleen identiteetin, joka pitää sisällään solidaarisuuden ja isänmaallisuuden tunteen. 

– Ukrainalaisilla ei ole ollut tällaista kansallistunnetta viimeisen 25 vuoden aikana lukuun ottamatta lyhyeksi jäänyttä oranssia vallankumousta. Ihmiset ovat valmiita tekemään uhrauksia maansa eteen. Tämä näkyy selviten suurina määrinä vapaaehtoisia, jotka liittyvät itsepuolustusjoukkoihin ja muihin vastaaviin kansallisiin yksiköihin, Motyl sanoo. 

 – Kansalaiset osallistuvat taisteluihin ja monet ovat menettäneet henkensä. Heillä on tietty kohde. Ihmiset ymmärtävät, että ongelmat eivät johdu enää Janukovitsista. Uusi kohde on Venäjä. Motyl katsoo, että Putinin Itä-Ukrainaan kohdistaman aggression seurauksena Ukrainan armeija on pakotettu toimimaan todellisen armeijan tavoin 

 – Tämä ei tietenkään riitä, mutta se on tärkeä osa yhteisöllisyyden ja kansallisen identiteetin luomisessa. 

 – Kukaan ei odottanut näiden ihmisten taistelevan. Yleinen oletus sekä Ukrainassa että lännessä oli, että nämä ihmiset ovat epäpäteviä, he eivät suostu taistelemaan eivätkä he pysty palauttamaan lakia ja järjestystä. Me olimme väärässä näissä kaikissa olettamuksissa.

Ukrainalaiset nuoret miehet tietävät, että heidän tuhansiin noussut uhrinsa on kansakunnan selviytymisen kannalta välttämättömyys, koska kukaan ei heitä auta. He myös tietävät, että heidän oma valtiojohtonsa veisi - muista puutteistaan huolimatta - heidät heti Natoon, jos Nato vain ottaisi heidät vastaan. 
Ukraina on ilman turvatakuita ja liittolaisia, koska Nato ei ole vielä valmis Ukrainaa jäseneksi ottamaan. Me tiedämme että Suomi on ilman turvatakuita ja ilman liittolaista  vain ja ainoastaan siksi, että valtiojohtomme on mielettömällä politiikallaan sen aiheuttanut. Jos sota syttyisi, tuhansia nuoria miehiä kaatuisi rajalle. Faktisesti täysin itseaiheutetusti. Poliitikkojen vastuulle jäisi poikiemme veri.
Ukrainassa nuorten sotilaiden maanpuolustustahto on kova. Miten olisi laita vastaavassa tilanteessa Suomessa? Jokainen nuori mies, joka joutuisi sotaan tietäisi, että siellä ollaan vain koska valtiojohto ei ole turvatakuita hankkinut.
Mielestäni Suomi tarvitsee kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, jossa on puoluelaisten lisäksi talouselämän ja puolustusvoimien edustus. Puoluelaisten täydellinen kykenemättömyys ratkaista Suomen taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia ongelmia on aivan liian ilmeinen.
Ei ole häpeä että epäonnistuu täydellisesti, mutta on häpeä olla myöntämättä epäonnistumista. Vaalit eivät maamme ongelmia ratkaise, kuten ei ratkaissut viimeksikään. Vaalien jälkeenkin muodostetaan hallitus, joka todennäköisimmin vie Suomea vain ja ainoastaan kohti syvempää henkistä, taloudellista ja turvallisuuspoliittista konkurssia.

Ei kommentteja: