lauantaina, lokakuuta 18, 2014

Niinistö on ehkä tahtomattaan joutunut Putinin lakeijaksi - mutta eroaminen on ainoa kunniallinen ratkaisu

Elisabeth Rehn sanoi jonkin aikaa sitten, että suomalaiset ovat niin auktoriteettiuskoisia, että presidentti kykenisi puhumaan kansan Naton taakse. Sen sijaan Niinistö on vaiennut asiasta.

Monet ovat ihmetelleet, miksi Niinistö ei enää aja Nato-jäsenyyttä, vaikka oli aiemmin selvästi Naton kannalla. Varmaan moni on jo mielessään arvannut, että Putin tai Lavrov ovat pelotelleet Niinistön henkihieveriin keskinäisissä keskusteluissa.

Kansan Uutisten entinen päätoimittaja Yrjö Rautio sanoo asian ääneen ja on varmasti oikeassa.
Niinistö on osoittanut suurta ymmärtämystä Venäjän Nato-fobioille. Hän on vaikuttanut jopa pelästyneeltä. Hän on muistuttanut muun muassa, että Suomella on 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.
Hän on todennut, että Venäjä olisi lähes koko Itämeren alueella Nato-maiden saartama, jos sekä Suomi että Ruotsi liittyisivät Natoon.
Niinistö on puhunut näistä asioista kuin uusina oivalluksinaan, mutta onhan hänen täytynyt tietää ne aina ennenkin. On täytynyt tapahtua muutakin kuin, että hän on sattunut vasta presidenttinä ensimmäisen kerran vilkaisemaan karttaan.
On aihetta olettaa, että Niinistö on saanut lisää muutakin tietoa. Se voi liittyä vain Venäjän mahdollisiin vastatoimiin, jos Suomi – ja Ruotsi – liittyisi Natoon.
Valtiojohtajien tapaamisissa ja muussa yhteydenpidossa vaihdetaan myös luottamuksellista tietoa, jota ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Näin lienee tapahtunut myös Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesken.
Putin on ollut tapaamisissa suljettujen ovien takana Niinistön kanssa varmasti paljon suorapuheisempi kuin julkisuudessa. Ehkä hän on esittänyt suoranaisia uhkauksia. Tilanne on todella hankala, jos näin on.
Niinistö ei voi puhua niistä julkisuudessa eikä edes eduskunnan valiokunnille pettämättä Putinin luottamusta. Näin jää pimentoon tietoa, joka olisi elintärkeää harkittaessa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa, suhdetta Venäjään ja Natoon.
Niinistöä ei olisi ikinä pitänyt edes päästää "keskustelemaan" Putinin ja Lavrovin kanssa yksin. Jos Niinistö tosiaan on luvannut Putinille estää Suomen pääsyn Natoon samalla lailla kuin Ryti lupasi pitää Suomen sodassa Saksan rinnalla, Niinistön on erottava ja tilalle on valittava henkilö joka ei enää mene "neuvottelemaan" Putinin ja Lavrovin kanssa.

Henkilökohtaiset lupaukset Hitlereille tai Putineille eivät sido muita kuin korkeintaan lupaajaa itseään. Lupauksesta ei todennäköisesti edes tiedä kukaan muu kuin Niinistö itse.

Ei kommentteja: