tiistaina, lokakuuta 28, 2014

HS:ssä Naomi Kleinin kirjan arvostelu

Vasemmistolainen ajattelija Naomi Klein on kirjoittanut kirjan ilmastonlämpenemisestä. HS:ssä talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu referoi kirjaa.

En ole Naomi Kleinin kanssa samaa mieltä ilmastomuutoksen pysäyttämisen keinoista - mutta päämäärästä olenkin sitten erittäin samaa mieltä. Tämä pointti on kuitenkin erittäin tärkeä - vaikka en sitäkään sanamuotoa kyllä allekirjoita:

"Kleinin mukaan vaikutusvaltaiset vapaiden markkinoiden ideologit, joita hän kutsuu markkinafundamentalisteiksi, ovat Yhdysvalloissa ymmärtäneet erittäin hyvin, minkälaisia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii. Ideologit päätyivät jo varhain siihen, että puolustaakseen markkinakeskeisiä instituutioita ja suuryritysten asemaa heidän on kerta kaikkiaan kiellettävä ilmastonmuutos tai vähintäänkin ihmisen vaikutus siihen."

Suurin osa taloustieteilijöistä ei ole tuossa mielessä markkinafundamentalisteja. Lisäksi markkinat tarjoavat keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, jos vain tahtoa olisi. Haittaverot ja päästöoikeuskauppa ovat tehokas markkinavetoinen keino pysäyttää ilmastolämpeneminen. Mutta tahdon pitäisi tulla poliitikkojen puolelta.

Mutta toisaalta. USA:n republikaanit ovat omalla tieteen ja luonnon vastaisella toiminnallaan - jossa on vedottu mm. markkinoiden vapauteen - tehneet suuren palveluksen sosialismin kannattajille ja vasemmistolle. Republikaani-idiootit ovat omalla kreationismillaan ja ilmastotieteen vastaisuudellaan häväisseet koko markkinataloutta kannattavan oikeiston. Kirjoitin aiemmin libertarismi-kritiikin "Otsonikato - väärin sammutettu".

Klein esittää seuraava keinoja ilmaston lämpenemisen estämiseen:

1 Kansalaisliikkeiden on vaadittava valtaapitäviltä ripeitä ja vaikuttavia päätöksiä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. 
2 Valtioiden ja valtioliittojen on ohjattava markkinoita voimakkaasti: valtioiden on sekä investoitava vähäpäästöisiin ratkaisuihin että rajoitettava kulutusta säännöksin. 
3 Yhteiskunnan on työskenneltävä monimuotoistavan kulttuurisen murroksen hyväksi vähintään yhtä tarmokkaasti kuin teknologisten ja poliittisten ratkaisujen saavuttamiseksi.

En suoraan sanoen näe miten keinot 2 ja 3 liittyvät tähän. Olisiko niiin, että ilmaston lämpenemisen avulla halutaan ajaa kaikkea muuta kivaa kuten sosialismia, tasa-arvoa ja monikulttuurisuutta.

Ei kommentteja: