torstaina, elokuuta 28, 2014

Ukrainan tilanne etenee maaliskuisten ennusteiden mukaan

Kirjoitin maaliskuussa Moscow Timesia referoiden mm. artikkelissa "Seuraavana Donetsk ja Harkova":

Perusfakta on, että Venäjä kokee Ukrainan osaksi Venäjää. Ukraina on Venäjälle kuin Taiwan Kiinalle. Venäjä on ilman Ukrainaa vain valtio, mutta Ukrainan kanssa yhdessä se on imperiumi. Putin tulee valtaamaan Itä-Ukrainan. Putin ei todennäköisesti kuitenkaan valtaa Länsi-Ukrainaa. Lännen tiedustelupalvelut eivät jostain käsittämättömästä syystä ole ymmärtäneet tätä. Putin selitti asian Bushille aikoinaan selkeästi. 

Venäjän vakituisen armeijan sotilaat ovat nyt tunnustuksettomissa maastopuvissa ja tunntustuksettomia panssariajoneuvoja käyttääen alkaneet edetä Ukrainan alueelle. Se missä järjestyksessä eri alueet tullaan valtaamaan on epäoleellista, mutta joidenkin asiantuntiijoiden mukaan Krimin pohjoispuoliset alueet voivat olla seuraavana Putinin tähtäimessä. New York Times kirjoittaa: 

To the south, Russia has been backing a separatist push toward Mariupol, a major port on the Sea of Azov, according to Western and Ukrainian officials. The Russian aim, one Western official said, may possibly be to seize an outlet to the sea in the event that Russia tries to establish a separatist enclave in eastern Ukraine.

Some Western officials fear the move might even be a step in what they suspect is a broader Russian strategy to carve out a land link to Crimea, the strategic Ukrainian peninsula that Russia annexed in March, setting off Moscow’s worst crisis with the West since the Cold War.On melko todennäköistä, että Ukrainan valtio romahtaa kokonaan - Calitsia ehkä onnistuu liittymään Puolaan autonomiseksi osaksi. Toisaalta voi olla, että Venäjä valtaa vain Itä-Ukrainan ja "Novorossiyan" alueen.

Kirjoitin samassa artikkelissa maaliskuussa myös:

Arvaan nyt, että jos Putin valtaa koko Ukrainan, Suomessa leviää melko pian "realistinen" käsitys että Ukraina "kuuluukin" Venäjään. Ukrainan asema on siksi täydellisen  erilainen kuin Suomen tilanne. Slavofiilisessä katsannossa näin ei kuitenkaan ole. Mutta suomalaisten kyky pettää itseään on aivan uskomaton.

Tämä ennusteeni ei välttämättä päde. Suomessa aletaaan hiljalleen tajuta, että Suomi voi todellakin olla jopa seuraavana vuorossa. Suomen turvallisuuspolitiikka on epäonnistunut täydellisesti turvaamaan suomalaisten edun. Mm. perussuomalaisten mielipiteet Nato-jäsenyydestä ovat alkaneet muuttua.

Osa suomalaisista haikailee varmasti Sipilän ja muiden taantumuksellisten tavoin takaisin suomettumisen aikaan. On epäuskottavaa, että Venäjä tällä hetkellä kuitenkaan kaipaa suomettunutta Suomea. Se pyrkii ensi sijassa luomaan imperiumin eli laajentamaan Venäjän valtion aluetta ei-venäläisille alueille.

Suomi on vakavasti myöhässä Nato-jäsenyyden haun suhteen.

Ei kommentteja: