torstaina, toukokuuta 15, 2014

Turvallisuuspolitiikassa Suomen kannattaa kuunnella Viroa

HS:n mukaan Suomen pitää nyt kuunnella hyvin tarkkaan Viroa. Olen samaa mieltä.

"Niinistö ei esitä uudelle aikakaudelle kovin radikaaleja uusia ratkaisuja. Hänen mukaansa Itämeren alueen tilanne ei ole kuitenkaan oleellisesti muuttunut. Ilvekselle muutos on kertakaikkinen ja seuraukset sen mukaisia.... 

Suomessa Ilveksen sumeilemattomat arviot Naton korvaamattomuudesta ja ohjeistus Venäjän uhan kohtaamiseen Itämeren alueella herättivät kiinnostuksen lisäksi hylkimisreaktioita. Niitä kannattaa hillitä. Ilveksen näkemykset heijastavat yleistä ajattelua Virossa ja kertovat myös Ukrainan kriisiä koskevasta rajanvedosta Naton sisällä. " 

Alan ajatella hiljalleen, että Niinistökin on suhteellisen heikko presidentti. Hän on suomettumisen ajan mies. Hän luottaa edelleen kahdenvälisiin suhteisiin Venäjään Naton sijasta.

Väitteeseen, että Itämeren alueella mikään ei ole oleellisesti muuttunut, Niinistö tuskin uskoo itsekään. Hän ei ole sentään niin naivi kuin edellinen presidentti, joka viehättyi niin Putinin maskuliinisuudesta, että alkoi laulaa laulua siitä, että Venäjä ei ole Suomelle mikään vaara.

Niinistö on suomettumisajan ihminen, joka puhuu muuta mitä ajattelee. Tottakai kaikkien Venäjän naapureiden tilanne on dramaattisesti muuttunut ja Niinistö tietää sen, mutta seuraa periaatetta "viisas tietää miten asiat ovat mutta puhuu muuta". Tänä päivänä tuo "viisaus" näyttäytyy enemmän muodossa "ylimielinen kyynikko puhuu paskaa vaikka ei itsekään usko siihen, mutta kansalle nyt vaan on niin hauska valehdella".

Niinistö saattaa ehkä toki vilpittömästi uskoa, että kahdenväliset suhteet ovat tärkeämmät kuin Nato. Sitä on toki vaikea varmasti tietää, koska Niinistö ei ole argumentoinnissaan rehellinen.

Ei kommentteja: