tiistaina, marraskuuta 19, 2013

Vanhemmuuden laatu sateenkaari-perheissä

Homojen ja lesbojen oikeudesta adoptoida on puhuttu viime aikoina paljon minun mielestäni lähinnä siksi, että homojen oikeuksien ajaminen ja homojen oikeuksien vastustaminen ovat oleellisimmat tavat signaloida ryhmään kuulumista tänä päivänä.

Tärkeämpää kuin aikuisten oikeudet pitäisi tietysti olla se, miten lapset pärjäävät sateenkaari-perheessä. Vanhemmuus on olemassa kumminkin ensi sijassa lapsia eikä vain aikuisia varten. Tiedetoimittaja +Marko Hamilo linkkasi varsin perusteelliseen taloustieteilijä Douglas W. Allenin tutkimukseen, joka valottaa jotakin vanhemmuuden laadusta sateenkaariperheissä:

Children living with gay and lesbian families in 2006 were about 65 % as likely to graduate compared to children living in opposite sex marriage families. Daughters of same-sex parents do considerably worse than sons. ...  Daughters of gay  parents are only 15 % as likely to graduate, while daughters of lesbian parents are 45 % as likely to graduate

Tästä yhdestä - joskin perusteellisesta - tutkimuksesta on turha lähteä tekemään hätäisiä johtopäätöksiä. Allen toteaa itsekin:

We’ve got a long way to go before we can answer the question: Are children better off, the same, or worse off in same-sex families compared to intact biological families?

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että asiaa tutkitaan. Tutkimus herättää nyt kumminkin kysymyksen, onko vanhemmuuden laatu heikompaa sateenkaari-perheissä kuin vastaavan koulutustason ja stabiilisuuden omaavassa heteroperheessä.

Toki aiheesta on tehty moniakin "tutkimuksia". On vertailtu korkeasti koulutettuja lesbo-perheitä satunnaisesti valittuihin hetero-perheisiin ja todettu, että lesbo-perheiden lapset pärjäävät paremmin kuin heteroperheiden.

Ei kommentteja: