tiistaina, maaliskuuta 19, 2013

"Hyvinvointivaltio menee liian pitkälle"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen analysoi HS:ssä lasten päivähoidon ylilyöntejä esimerkkinä hyvinvointivaltion rappiosta. On selvinnyt että yhdessä esimerkkikunnassa (Lohjalla) 10% lapsista on vanhempien lomankin ajan päiväkodissa, toinen 10% saa lomaa vain kaksi viikkoa vuodessa.

Jos hyvinvointivaltiota ei vahdi, se menee mielellään liian pitkälle. Pitää olla mahdollista ottaa myös askel taaksepäin. ... Hyvinvointivaltion tuhon siemen on siinä, että alamme pitää sosiaalitukia ja palveluita itsestäänselvyyksinä.

Apunen taustoittaa asiaa:

Niin sanottu subjektiivinen oikeus päivähoitoon tarkoittaa, että vanhemmat voivat päättää, meneekö lapsi päiväkotiin vai ei, riippumatta siitä, ovatko vanhemmat itse töissä. Yllättävän monien mielestä tämä tarkoittaa sitä, että aikuisella pitää olla subjektiivinen oikeus lomaan ilman häiriötekijöitä – lapsia.
Turun Sanomien toimittaja Erja Hyytiäinen tutki viime vuonna Lounais-Suomen päiväkoteja. Tulokset olivat minusta skandaali. Esimerkiksi Lohjalla lähes kymmenen prosenttia lapsista lusi päiväkodissa koko vuoden, ilman lomia. Enintään kahden viikon kotilomalle pääsee joka kymmenes lapsi.
Minun on mahdoton uskoa, että vanhempien työt vaatisivat lapsen viemistä päiväkotiin läpi vuoden. Kyse täytyy olla mukavuudenhalusta. Etelänmatkan allasbileissä ei ole tilaa lasten tarpeille.
"No, koskas meillä sitten on lomaa?" kysyvät nämä vanhemmat. Jos vanhemmuuteen olisi ajokortti, mikä tuntuu toisinaan oikein hyvältä ajatukselta, tällä lausunnolla korttia ei pitäisi antaa.
Holhousyhteiskunnan luonne tulee esille lapsiasiainvaltuutettu Anna-Kaisa Aulan kommentissa:

[Aulan mukaan] tarvitaan "painopisteen muutosta". Se ei tarkoita sitä, että lapsi palautettaisiin lomalla kotiin, vaan osa-aikaisia päiväkotipäiviä ja kerhoja ja "ohjattua viriketoimintaa", "Vanhemmille tulee tarjota palveluohjausta ja neuvontaa lapsen kannalta parhaiden ratkaisujen hakemisessa", Aula kirjoittaa.
Apunen ihmettelee Aulan puheita:
On vaikea kuvitella, mitä palvelua voi antaa aikuiselle, joka kieltäytyy ymmärtämästä, että vapaana aikana lapsen koti on kotona. Miksi edes lapsiasiavaltuutettu ei sano, että nyt laki toimii lasta vastaan?
Rappio alkaa hiljalleen, kun työmoraali, nöyryys ja vertaisvalvonta laskevat, ja yhteiskunnan palvelut oletetaan itsestään selviksi. Palvelut ja tuet, jotka aluksi otettiin vastaan kiitollisena tai hieman häpeillen ja jopa ärtyneenä, muuttuvat itsestään selvyyksiksi. Päivähoidon ja muiden etuuksien käyttö muuttuu ryöstökalastuksen kaltaiseksi yhteismaan ongelmaksi. Veronmaksajat koetaan eliitin puolelta vero-orjina, joita kyykytetään ylläpitämään tällaisia rappeutuvia instituutioita.

Ongelma ei tietysti ole vain päivähoidossa. Yhtä hyvin pätee se, että täysin terveitä ja työkykyisiä ihmisiä makuutetaan suurella eläkkeellä lapsiperheiden tuella. Saavutettua etua ei oleta itsestään selvyydeksi vain päivähoidon käyttäjä (aikuinen), vaan yhtä hyvin ay-liikkeen jäsen ja eläkeläinen. Samoin oletti jo sääty-yhteiskunnan aikaan perinteisistä privilegioista ja monopoleista nauttinut säätyläinen.

Todettakoon myös, että vaikka tällaista järjestelmää olisi varaa ylläpitää, tällaista järjestelmää on moraalitonta ylläpitää. Valtio ei voi osallistua tällaiseen toimintaan missä suuri osa lapsista varastoidaan päiväkoteihin, jotta vanhemmat voivat harrastaa.

Jokaiseen yhteiskuntaan liittyy tuhon siemen. Se ei tarkoita, että yhteiselo sinällään olisi hylättävä vaan tietynlaisen "yhteiselon" syklinen luonne on otettava annettuna.  Valtion instituutiot, yritykset ja yhteisöt elävät aikansa ja tuottavat elinaikanaan usein hyödyllisiä palveluita jäsenilleen / omistajilleen / kansalaisilleen / työntekijöilleen. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ne elävät ainakaan dramaattisesti muuttumatta satoja vuosia.

Itsestään selvyytenä pitäminen ei ole vain valtion ongelma. Jos perheessä toinen vanhemmista on kärkäs huolehtimaan ruuan laitosta ja muista perheen palveluista, muut perheenjäsenet alkavat suhtautua tähän vanhempaan itsestään selvyyteenä. Perheen rappion ratkaisee kuitenkin yleensä ikä - isä ei ole iäksi eikä äiti elinajaksi - tosin tämäkin saattaa monelle henkisesti alamittaiselle tulla yllätyksenä.

Säälittävin keskenkasvuinen on minun mielestäni melkein kuitenkin USA:n turvatakuut itsestään selvyyksinä ottava länsimainen vasemmisto-älymystö, joille on jäänyt levy päälle USA:n hakkumisen suhteen. Samaan aikaan kun Kiina on kovaa vauhtia muuttumassa maailman pahimmaksi saastuttajaksi ja uudeksi kolonialistiksi, vasemmisto-älykkö toimii kuin Pavlovin koira kuullessaan sanan "ongelma" ja alkaa heti räksyttää amerikkalaisvastaisia kestojuttujaan.


15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päivähoitoasioihin liittyen, päivähoitotilastot ovat täysin epäluotettavia. Olen ollut paikalla kun virkamiehet ja tilastotieteilijät mutisevat kirouksia yhden kaupungin tilastojen äärellä ja yrittävät löytää jotain vertailukelpoisia lukuja. Yksi esiin noussut asia oli se, että kun tilastot kerätään vain kuukausitasolla ja jos lapsi on yhdenkin päivän päivähoidossa niin hän näkyy kuukausitilastoissa läsnäolevana koko ajalta joissakin päiväkodeissa. Samoin tilastoissa ei näy, että onko lapsi päiväkodissa koko päivän, pari tuntia tai mukana jossakin puuhakerhossa. Pintapuolisesti tilastoja tarkastelemalla päiväkotitilastoista voi tehdä aika hurjia päätelmiä mutta totuus saattaa olla jotain muuta. Tai siis jo nyt tilanne on tuollainen Aulan toivomuksen mukainen, mutta se ei vain näy tilastoista.

Ei silti, kyllä tuolloinkin nousi esiin se, etä jotkut vanhemmat käyttävät päiväkotia ympärivuotisesti ja että lapsikin ansaitsisi loman. Mutta ei niistä tilastoista kyllä näkynyt, että ovatko vanhemmat allasbileissä...

herja

T.H. kirjoitti...

Klassinen positio Apusella. Hyvinvointivaltion alasajamista vetoamalla nojatuolianekdotaaliseen todistukseen veronmaksajien (se olet sinä!) kustantamasta hyvinvointietuuksien väärinkäytöstä on ollut jo maailman sivu, alkaen viime vuosisadan alun huolesta koskien köyhäinavun heikompaa ainesta degeneroivaa vaikutusta.

Jos jossain Lohjalla "melkein 10%" vanhemmista pitää lapsiaan päiväkodissa ympäri vuoden, niin tästä sinänsä ikävästä tilastostahan kuuluu tietysti seurata "think about the children" -moraalipaniikki, ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen.

Ja vaikka tilasto pitäisikin paikkansa, pitää muistaa, etteivät pätkätyöläiset välttämättä juurikaan lomaile. Ja missäs sellaisia päiväkoteja on, johon penskat voi heittää Kanarian-loman ajaksi?

Jukka Aakula kirjoitti...

No voihan tässä olla arviointiongelmia mutta eihän tämä ole ainoa todistus siitä että osa vanhemmista pitää päiväkoteja lapsivarastoina. Varmaan Apusella on agenda niin kuin meillä kaikilla mutta pidän Apusen todistusta ja päättelyä ihan pätevänä.

En ole mikään hyvinvointivaltio vastustaja sinänsä mutta uskon että välillä pitää saavutettuihin etuihin tehdä reippaita leikkauksia.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei ole varsinaisesti kommenttia tähän juttuun mutta lapsiasiainvaltuutettu on nimeltään Maria Kaisa Aula.

Miltton Friidman kirjoitti...

Suosittelisin libertaaria ratkaisua.

Maksulliseen päiväkotiin vanhemmat voivat "varastoida" lapsensa myös loman aikana.

Tällöin kulutaakka ei kohdistu yhteisresurssiin.

Miltton Friidman kirjoitti...

Tarkoitan maksullisella päiväkodilla yksityistä päiväkotia.

Jukka Aakula kirjoitti...

Lasten laittaminen yksityiseen vankilaan on myöskin libertaari ratkaisu tai yksityiseen keskitysleiriin. Tai ihmisten joukkotuhoaminen yksityisellä atomipommilla.

Lasten sulkeminen ykstyiseen päiväkotiin koko vuodeksi voi olla libertaari ratkaisu mutta kuten useimmat ymmärrämme kaikki asiat eivät ole markkina-kysymyksiä.

Liberaarit kyllä kannattavat omien sanojensa mukaan väkivallattomuutta mutta mikä tahansa ihmisoikeuksien polkeminen muulla kuin fyysisellä väkivallalla tai valtion pakkokoneiston kautta on heidän mielestään todellisuudessa ok.

Jos esimerkiksi maaomaisuus on jakaantunut niin että osa ihmisistä sen takia kuolee kehitysmaissa nälkään, ei voi mitään. Omaisuus on pyhä. Jos joku ehdottaa maareformia, liberaali alkaa kuutaa äitiä avuksi.

"Kyllä markkinat luovat ajallaan työpaikkoja jotka 10 vuoden päästä pelastavat nämä köyhät". Siihen saakka - ei voisi libertaaria vähemopää kiinnostaa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Lasten laittaminen yksityiseen vankilaan on myöskin libertaari ratkaisu tai yksityiseen keskitysleiriin. Tai ihmisten joukkotuhoaminen yksityisellä atomipommilla.

Ööö...selvä!

Omaisuus on pyhä. Jos joku ehdottaa maareformia, liberaali alkaa kuutaa äitiä avuksi.

Omistusoikeuteen kajoaminen on kuin Pandoran lippaan avaaminen. Yleensä sosialisoidaan paljon muutakin kuin mitä olisi tarvis ongelman ratkaisemiseksi.

Muutenkin maareformi on ratkaisumuotona kyseenalainen. Miksi jakaa maata sellaisille, jotka ovat siitä todistetusti kykenemättömiä huolehtimaan tai sitä kasvattamaan?

1970-luvun alussa Allenden maareformi aiheutti laskun Chilen maataloustuotannossa.

Miltton Friidman kirjoitti...

"Kyllä markkinat luovat ajallaan työpaikkoja jotka 10 vuoden päästä pelastavat nämä köyhät". Siihen saakka - ei voisi libertaaria vähemopää kiinnostaa.

Virossa näin kävi. Ei ihme, että presidentti Ilves kuittaili Paul Krugmanille, joka ehdotti valtion menojen kasvattamista niiden karsimisen sijaan.

Myös Latvia on pääsemässä jaloilleen tiukan talouskurin ansiosta.

Jukka Aakula kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jukka Aakula kirjoitti...

Niin jos et ole ymmmärtänyt niin kerron: kannatan markkinataloutta enkä pidä maareformia minään yleislääkkeenä.

Sen sijaan en ole sen sortin markkinauskovainen että jos joku sanoo "jotkut vanhemmat varastoivat lapsensa päiväkotiin etteivät joudu huolehtimaan niistä" sanoisin "markkinataloudessa päiväkodit olisivat ykstyisiä".

En varmaan itse tajua miten naurettavalta se kuullostaa.

Se kuullostaa hiukan samalta kuin se kun joku mies matkustaa Italiaan ja käy perheensä kanssa Firenzessä, Venetsiassa ja Roomassa kertoo matkastaan että ensin pysähdyimme Tuhkolmassa Shellin asemalla, sitten seuravan kerran Kööpenhaminassa tankkasimme 98E oktaanista bensaa toisella Shellillä, sitten ajoimme suoraan ihan Muenchenin Shellille asti ja sieltä sitten Itävallan läpi, missä autosta meni rengas puhki ja sitten menimme Ventsiaan missä ei voinut keskustaan ajaa autolla ollenkaan jne. jne.

t.h. kirjoitti...

http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/228733-%E2%80%99yksikaan-lohjan-paivahoitolapsi-ei-ollut-viime-vuonna-ilman-lomaa%E2%80%99

Se niistä Apusen faktoista.

Jukka Aakula kirjoitti...

Mitäköhän oikeita perusteita meillä on uskoa tuota Lohjan valkopesua Apusen esittämien lukujen sijaan. Lohjan kaupungin sosiaalipuolella on silläkin oma agenda - esittää että arvokasta työtä tehdään ja lasten varastoimiseen ei osallistuta.

Voi toki olla että Lohjan väite on totta ja helvetin hieno juttu jos tilanne ei ole tuollainen kuin Apunen väittää.

Hienoa kuitenkin että ei olla vain kuntien omien "tilastojen" varassa vaan media tutkii tärkeitäkin asioita. Viimeistä sanaa tästä asiasta ei ole sanottu.

Tiedemies kirjoitti...

Apunen on toisaalta jäänyt kiinni ennenkin siitä, että on keksinyt omia "faktojaan" sosiaalipoliittisten mielipiteidensä tueksi.

Lisäksi Apusen jutussa annettiin ymmärtää että vanhemmat lähtevät peräti ulkomaille asti laittaen lapset päiväkotiin. Tämä ei minulle ole ongelma, koska ymmärrän että Apunen käyttää liioittelua ja kärjistystä tehokeinoina, ja että kirjoitus on vähän ehkä enemmän pakinamainen kuin tarkoitettu otettavaksi kirjaimellisesti. Kuvitteellinen tai vähintään liioiteltu "Lohja" on sopivan keskikokoinen pikkukaupunki johon Suomen Sosiaalivaltion Nurja Puoli(tm) voidaan sijoittaa kuin Thomas Moren Utopia aikanaan Etelä-Amerikan rannikolle.

En ole eri mieltä peruslähtökohdista sinun tai Apusen kanssa, mutta moraalipaniikin kohteena on tässä nyt vähän väärä ihmisjoukko. Kyllä se suurempi ongelma on ne vanhemmat joilla ei ole tolkkua edes sen vertaa että olisi sitä lomaa, jonka aikana lapset päivähoitoon laittaa.

Tiedemies kirjoitti...

Kun yllä kirjoitan ettei ole "sitä lomaa", niin tarkoitin tietenkin, ettei ole sitä työpaikkaa josta voisi jäädä lomalle. En siis viitannut liikaa työtä tekeviin vanhempiin, vaikka tekstini tuolla tavalla voitaisiinkin ehkä lukea.