sunnuntaina, helmikuuta 17, 2013

Ruotsi -sananvapaus vaarassa

On ollut todella mielenkiintoista seurata ruotsalaista ja tanskalaista mediaa, kun ne ovat raportoineet islam-kriitikko Lars Hedegaardin murhayrityksestä. Tanskassa on pääasiassa tuomittu sananvapauden loukkaus puoluekannasta riippumatta ja tekemättä varauksia.

Mm. Ruotsin virallinen tietotoimisto vääristelee sen sijaan totuutta sumeilematta:

Lars Hedegaard, once convicted for racism, has been subject to an assassination attempt. An unknown man reportedly shot at Hedegaard outside his Copenhagen home. The author Hedegaard is one of the few Danes who is a certified racist, as he some years ago was fined by a High Court for having stated in a blog interview that Muslim fathers rape their children. He was later acquitted by the Supreme Court.

Korkeimman oikeuden lopullinen päätös on varmasti Tanskassakin (ja Ruotsissa) ainoa päätös millä on merkitystä ja Ruotsin tietotoimisto tietää asian aivan hyvin. Se pyrkii kuitenkin antamaan käsityksen, että alemman oikeuden päätös leimaa Hedegaardin virallisesti rasistiksi, mikä ilmeisesti sitten heidän mielestään osoittaa, että Hedegaard on itse osasyyllinen murhayritykseen.

Ei ole osasyyllinen. Sananvapaus on jakamaton - se koskee yhtä hyvin Hedegaardia kuin Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajia, vaikka yksi näistä olisikin väkivaltaisen AFA-järjestön kumppani niin kuin vasemmistoliiton sisällä väitetään.

Virallinen ruotsalainen tietotoimisto alentuu tekstiin, mikä muistuttaa lähinnä Völkischer Beobachterin tai Neues Deutschlandin propagandaa. "Certified racist". Vetää hiljaiseksi.

Korjaus 19.2.2013

Yllä oleva käännös englanniksi oli virheellinen - minun olisi pitänyt tarkistaa ruotsinkielinen alkuteksti.

"Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen."

Kiitän kommentoijaa virheen osoittamisesta.

8 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Vaikka onkin raaka kärjistys todeta, että Göbbels on nykymedian perustajista ehkä keskeisin, niin se ajatus ei kyllä ole mitenkään mieletön.

Nimetön kirjoitti...

Lehdistön vapaus ja sananvapaus ovat eri asioita. Toimittajakunnassa on selvä ryhmä joka puolustaa lehdistön vapautta henkeen ja vereen, mutta on hyvinkin halukas rajoittamaan sananvapautta.

Bogreol kirjoitti...

Lars Vilks kävi Tanskassa ja totesi, että fanaattiset islamistit eivät ole suurin ongelma, suurin ongelma ovat maltilliset voimat, koska juuri he ovat niitä, jotka tappavat keskustelun sananvapaudesta ja islamismista. Hän sanoi myös, että Lars Hedegaard oli ruotsalaisessa mediassa uutinen vain muutaman tunnin eli uutinen, mikä ei sopinut ruotsalaiselle tiedonvälitykselle. (Berlingske Tidende 15.2. Vilks Min største fjende er de moderate.)

Søren Krarup taas ihmetteli BT:ssä 12.2., ettei Tanskan PEN ole tukenut Lars Hedegaardia. Muslimien maahanmuuton seurauksia ei lehdistössä uskalleta käsitellä. PEN, jonka tulisi puolustaa sananvapautta, ei uskalla mennä niin pitkälle, että lausuisi totuuden. Poliittisessa järjestelmässä päätetään, kenestä tehdään kansanvihollinen.

Krarup pelkää, että islamilaisen maahanmuuton seurauksena Tanskasta tulee sotavyöhyke, missä kristillisiin arvoihin kasvanut Tanska kohtaa vihamielisen islamin. Hallitsevan luokan kyvyttömyys kuulla kansan ääntä ja elää vallitsevaa todellisuutta estää näkemästä ongelmia ja toimimasta massamaahanmuuttoa vastaan.

Tomi kirjoitti...

Lehtien itsesensuuri ja kommenttipalstojen sensuuri ei ole sananvapauden rajoittamista. Eikä myöskään median puolueellisuus tai harhaanjohtava uutisointi.

Yksityisyritykset voivat tehdä tuotteellaan mitä haluavat.

Persumieliset itkevät, että lehdet ja media vainoavat heitä. Se on median vapaus.

Medialla on täysi vapaus vainota ruotsindemokraatteja Ruotsissa niin paljon kuin haluavat. Se kuuluu sananvapauteen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tottakai Ruotsin tietotoimisto saa valehdella. Enkä minä mitään itke.
Ruotsidemokraattien kanssa tällä asialla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä - toimittajahan oli tanskalainen.

Mutta jos ruotsalainen valtamedia ottaa asiakseen demonisoida muita toimittajia valhetelemalla heistä, se on eräänlaista sakin hivutusta ja sillä lailla sananvapauden rajoittamista. Tällainen valehtelu on juriidisesti ilmeisesti myös kunnianloukkaus. Moraalisesti se on erityisen alamittaista kun henkilö on juuri joutunut murhayrityksen kohteeksi.

No ei tässä toki ole minulle mitään yllättävää. Kyllä minä ole tehnyt sen verran paljon konsultointi-työtä Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan yms. että tiedän että Ruotsi on sanoisinko nyt "erilainen".

Jukka Aakula kirjoitti...

Yleensä tämä tyyppiset organisaatiot toimivat vastuullisesti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tidningarnas_Telegrambyr%C3%A5

Nimetön kirjoitti...

Nyt taas keulii vähän, Jukka.

Alkuperäinen sitaatti menee näin:

"Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen."

Eihän se käännös suoranaisesti väärin ollut, mutta sävyeroa toki, ja aavistus merkityseroakin ("som ETT TAG hade papper på"). Ja missä ihmeessä ne valheet ovat? Tuossahan mainitaan aivan suoraan, että HD vapautti. Haloo!

Jukka Aakula kirjoitti...

Myönnän että käännös oli väärä. Olisi pitänyt tarkistaa ruotsinkielinen teksti.