torstaina, joulukuuta 13, 2012

Oras Tynkkynen ja suomalainen kirja

Oras Tynkkynen ja kumppanit puhuvat asiaa:

Arvoisat Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb sekä kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki
Olemme huolissamme suomenkielisen kirjallisuuden pääsystä nykyaikaisille markkinoille. Erityisesti haluamme kiinnittää huomiota ongelmiin, jotka liittyvät sähköisten kirjojen yleisimpiin kauppapaikkoihin.

New York Timesin mukaan yksittäisellä yrityksellä, Amazonilla, on 60 prosentin osuus sähkökirjamarkkinoista. Amazonin rooli on ratkaiseva, ja merkittävä määrä kirjallisuudesta myydään nykyisin tämän palvelun kautta. Vaikka markkinaosuus ei liene aivan näin suuri Suomessa, Amazonin rooli on todennäköisesti hyvin merkittävä myös meillä.

Ongelmalliseksi Amazonin vahvan markkina-aseman tekee se, että Amazonissa ei voi tällä hetkellä itse julkaista suomeksi tai ruotsiksi mitään. Kielialueidemme pienuuden takia Amazon ei tuota suomen- ja ruotsinkielisille kirjoille seulontaa, jota kuitenkin tarvitaan rasistisen ja loukkaavan sisällön estämiseksi.

Suuremmat kustantajat eivät toistaiseksi ole nähneet asiaa ongelmana. Vaikka myös suomalaiset julkaisijat ovat viime vuosina parantaneet sähköisten kirjojen saatavuutta kotimaassa, on selvää, että merkittävä osa suomalaisista kirjallisuuden ostajista kääntyy tällä hetkellä helppouden vuoksi englanninkielisen kirjallisuuden ja kansainvälisten kauppapaikkojen puoleen. Helppous on usein ratkaiseva asia ostopäätöstä tehtäessä. Vaikkapa Kindlen tai iPadin omistajalle on paljon vaikeampaa myydä teos kustantajan omalta verkkosivulta kuin Amazonin kauppapaikalta.

Tällä hetkellä monen suomalaisen onkin helpompi valita englanninkielinen käännös kuin ostaa teos äidinkielellään. Olemme huomanneet omassa tuttavapiirissämme monen ostavan nykyään paljon enemmän teoksia englanniksi kuin suomeksi. Vain siksi, että ostaminen on näin helpompaa.

Suomalaiset kustantajat yrittävät sulkea ulkomaiset toimijat mahdollisimman pitkään markkinoiden ulkopuolelle.Kärsijöinä suomalainen lukija ja suomalainen kirjailija. Mutta aikaa myöten käy niin kuin videokaupassa - Sonera ja Elisa saivat ulkomaisen kilpailijan Netflixistä - hyötyjänä suomalainen kuluttaja.

Stubbin ja Arhinmäen vastaus Tynkkyselle on niitä näitä:

E-kirjojen liiketoiminta Suomessa on kehittymässä. Liiketoimintamallit hakevat muotoaan. Tästä on osoituksena esimerkiksi Viestinnän Keskusliiton koordinoima kustantajien yhteinen eReading-hanke, jossa tutkitaan muun muassa sähköisiä lukulaitteita ja kehitetään niihin liittyviä tuote- ja palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja.

Sama kuin kysyisi S:ltä tarvitaanko Suomessa lisää kilpailua elintarvikemarkkinoilla. Suosittelen että joku pikkukustantaja ryhtyy yhteistyöhön Amazonin kanssa suomalaisten kirjojen saamiseksi Amazoniin. Ison toimijan kannattaa toki jarruttaa kaikkea muutosta, mutta pienemmälle toimijalle tämä voi olla mahdollisuus.

Kun Cortes tuli Meksikoon yksi atsteekkien hampaissa ollut itsenäinen intiaanivaltio liittoutui Cortesin kanssa atsteekkeja vastaan - ko. intiaaniheimo onnistui pitämään itsenäisyytensä vähän kauemmin kuin muut.

4 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Suomalainen politiikka, erityisesti jostain syystä oikealla, ei ole avoimen markkinatalouden hengen mukaista. Sensijaan se perustuu paljolti erilaisten privilegioiden suojeluun. Erilaiset teollisuuden ja elinkeinoelämän etujärjestöt toimivat äänitorvina sille, miten asiat hoidetaan.

Jos niiden välittömänä etuna on markkinoiden sulkeminen, protektionismi, subventiot jne, niin niillä on aina kuunteleva korva oikealla. Vasemmalla taas puolustetaan työntekijäjärjestöjä, taiteilijoita, jne erilaisia privilegiotahoja nekin myös.

Suomalainen järjestelmä on loppujen lopuksi melko fascistinen: korporaatioiden yhteistyötä "kansakunnan" hyväksi korostetaan. Markkinatalous ja ihmisten vapaudet, jopa kulttuuri, ovat kaikki mukana vain korkeintaan iskulauseina, todellinen politiikka on neuvottelua näistä privilegioista.

Tiedemies kirjoitti...

Yksi syy miksi joskus kannatin Vihreitä ja tunnen niitä kohtaan edelleen sympatiaa, vaikka talouspoliittisesti olenkin ajautunut aivan eri suuntaan on, että se oli ja edelleen on, monilta osin näiden privilegioiden ulkopuolella.

Sinnekin on tosin muodostunut pikku hiljaa kulttuuriväen klikki. Tiedemaailman porukkaa ne ovat yrittäneet omia, mutta eivät vielä ainakaan onnistuneet. Samaa korporativistista otetta ollaan kuitenkin pikkuhiljaa omaksumassa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jos samat miehet tai naiset ovat jonkun firman johdossa, ja siellä vaikka yrittävät tehdä businesta pyrkimällä monopoliksi, ja lisäksi kokoomuksen tai keskustan poliitikkoina vaikka eduskunnassa, niin ei se ole ihme että aina ei olla oikein uskollisia markkinataloudelle, vaikka suu markkinatalouden puolesta puhuukin.

Ymmärrettävää mutta ei hyväksyttävää.

Paperinen Puskistahuutelija kirjoitti...

Haluavat siis, ylläri ylläri estää tietynlaisen sisällön. Miksen ole yllättynyt.