lauantaina, joulukuuta 01, 2012

Epäluuloisuus

Suomalaisia vaivaa epäluuloisuus. Epäluuloisuus on tiettyyn rajaan asti tervettä - kaikki ajavat kuitenkin ensi sijassa omaa etuaan. Yksilön, pienen yrityksen ja pienen valtion on kuitenkin usein käytännössä valittava kumppaneita, joista se on riippuvainen. Kaikkea ei voi markkinoillakaan kilpailuttaa joka ostoksen yhteydessä erikseen.

Amerikkalaiset pikkufirmat myyvät tuotteitaan Amazonin markkinapaikoilla, antavat Amazonin huolehtia markkinoinnista, tuotteiden kuljetuksesta ja varastoinnista puolestaan. Pikkufirmat tulevat riippuvaiseksi Amazonista, mutta säästävät kustannuksissa ja tavoittavat suuremman kuluttajakunnan.

Viro sai itsenäisyytensä takaisin pitkän neuvostomiehityksen jälkeen 1990-luvun alussa. Se kiirehti kuitenkin liittoutumaan nopeasti USA:n kanssa ja käytännössä delegoi puolustuksensa USA:lle ja toissijaisesti Natolle. Viro toki tietää olevansa riippuvainen USA:sta, mutta hyödyt menevät haittojen edelle. Riippuvuus materialisoituu mm. sitä kautta, että Viro lähetti sotilaitaan Irakiin ja Afganistaniin pitääkseen maineensa USA:n silmissä hyvänä.

Vaikka Viron ja Venäjän suhteet ovat huonot, Viron ja Venäjän kauppa on aivan yhtä suurta suhteutettuna Viron kansantuloon kuin Suomenkin kauppa Venäjän kanssa.

Olen henkilökohtaisessa elämässäni delegoinut Googlelle mailieni ja kaikkien dokumenttieni säilyttämisen ja siis myös varmuuskopioinnin. Google tietää missä browsaan. Olen ostanut jopa Googlen Chromebookin , johon ei edes voi ladata muita browsereita kuin Chromen. Kirjani ovat ensi sijassa Amazonilla . Olen tietysti riippuvainen Googlesta ja Amazonista ja kynnys vaihtaa toisiin toimittajiin on jonkinmoinen, mutta toisaalta pääsen eroon varmuuskopioinnista, virustorjunnasta huolehtimisesta ja kaikkinaisesta tietokoneen administroinnista. En tarvitse rootin salasanaa - se on Googlella ja Amazonilla.

Liiaallinen epäluuloisuus maksaa. En luota Googlen tai Amazonin tai USA:n hyvyyteen vaan siihen että Amazonin ja Googlen insentiivi pettää odotukseni on hyvin pieni - suorastaan negatiivinen - ja USA:n insentiivi pettää Rajamaa-liittolaisiaan on samoin pieni. 

14 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Taidan itsekin hommata Chromebookin. Huomasin, että olen simuloinut sellaista flappareilla jo pitkään. Onko mitään huonoja kokemuksia itse laitteesta?

Jukka Aakula kirjoitti...

Parasta tässä on että ei syö akkua paljonkaan. Menee verkonsäästötilaan kun laittaa kannen kiinnin ja on heti käytössä kun kannen avavaa. Jos tämän oikeasti sammuttaa mihin ei taida olla syytä, niin uudelleen käynnistämiseen menee muutama sekuntti.

Tähän voi lisätä muita käyttäjiä ilman käyttöoikeusongelmia ja vieras-moodissa tätä voi käyttää pelkkään browsaamiseen kuka vain "satunnainnen ohikulkija".

Täysin huoltovapaalta vaikutttaa.

Jos tahtoo vain browsauskoneen niin tämä on yliveto. Muusta käytöstä en sitten tiedä sanoa - riippuu onko webbisovelluksia.

IDA kirjoitti...

Käytän oikeastaan pelkästään Googlen ohjelmia jo nyt. Isompia tekstejä kopsaan sieltä Open Officen teksturiin oikoluvun vuoksi, mutta sen voi tehdä pöytäkoneella.

Asko Saura kirjoitti...

Viron ja Venäjän välinen kauppa voi hyvinkin olla Viron valtavan venäläisvähemmistön hommia. Tähän zoomaaminen olisi mielenkiintoinen aihe! Hoitavatko Tallinnan nuorkauppakamarin geelitukat myös Venäjän, vai onko maan ulkomaankauppa jakautunut etnisesti?

Juho Laatu kirjoitti...

Olen sen verran epäluuloisempi, että käytän gmailiani pop/smtp:n kautta. Googlella on vain varmuuskopio gmaileistani. :-)

Odottelen muuten suraavaa vallankumousta, joka voisi olla Facebookin kaltaisten identiteettiäni hallinnoivien ohjelmien paluu avoimiksi ja käyttäjän itsensä kontrolloimiksi.

Toisaalta, tässä voi kyllä käydä ihan toisinkin päin. Ehkä kansa haluaa antaa loputkin elämänsä rakennuspalikat Facebookin haltuun, ja siirtyy elämään kokonaan Facebookin raamittamaa elämää. Esimerkiksi illan TV-ohjelmat olisi kiva saada koordinoidusti suoraan Facebookilta, niin tietäisi mitä itse ja kaverit katsovat - ja yhteiset puheenaiheet olisivat aina samat. :-)

Niin, tuossa ihannemallissani joku open source -porukka toteuttaisi ytimen uuteen some-kommunikointimalliin, jossa kaupalliset toimijat hyppisivät käyttäjien pillin mukaan eikä päinvastoin. Harhaisen utopian tästä tekee ehkä se, että open source -porukat ovat tähän asti olleet pitkälti tietokonefriikkejä, joilla ei ole vähääkään kiinnostusta käytettävyyttä kohtaan (unix-komentorivimasokismi rules). :-)

Miltton Friidman kirjoitti...

Suomessa on merkillisiä asenteita mitä tulee esim. "ruokaomavaraisuuteen".

Sen sijaan, että sallittaisiin vapaa kauppa muiden maiden tuottajien kanssa, kotimaiset maanviljelijät ratsastavat "ruokaomavaraisuudella", jos joskus käy niin ettei muista maista tule ruokaa Suomeen.

No vittu tälläinen tilanne on käytännössä mahdollinen ainoastaan kahdessa tapauksessa:

a) Suomeen suuntautuvaa kauppaa rajoitetaan

b) Suomalaisilla ostajilla ei ole varaa ostaa ruokaa

Kummassakin tapauksessa on niin isot paskat housuissa, ettei mitään järkeä.

---

On tietty totta, että Suomen kumppaneina ovat aiemmin olleet kuninkaallinen Ruotsi ja tsaarin Venäjä, jotka ovat ainakin jossain vaiheessa alistaneet Suomea jollain tapaa. Joko veroilla ja sotaväenotoilla.

Puhumattakaan Neuvostoliitosta.

Siksi on ymmärrettävää, että iso osa suomalaisista haluaa "pärjätä yksin".

Samoin suomalaisten "sinisilmäisyys" vaikeuttaa luotettavien kumppanien löytämistä.

Koska pelätään, että kumppanuussuhteet voivat epäonnistua, sellaisia ei yksinkertaisesti solmita.

Ja koska epäonnistumisen riski on kuitenkin todellinen eikä kuviteltu, niin en tietysti syytä suomalaisia liiasta epäluuloisuudesta.

Mielestäni on siis ok, jos on epäluuloinen, vaikkakin se vaikeuttaisi omaa elämää.

Kumppanien intressit kuitenkin muuttuvat aikojen kuluessa. NATO:n tai EU:n luonne saattaa muuttua suomalaisille epäedulliseen suuntaan.

Miltton Friidman kirjoitti...

Mielestäni Suomi voi olla NATO:n ulkopuolella, jos se on sisäisesti yhtenäinen.

Sisäisellä yhtenäisyydellä tarkoitan jonkinlaista kekkoslovakialaista konsensus-politiikkaa, jossa puolueet haluavat näyttää yhtenäisiltä ulospäin.

Kuitenkin vasemmisto ja oikeisto tuntuvat eriytyvän merkittävästi tämän päivän Suomessa.

Työttömyys ja syrjäytyneisyys lisääntyvät sosiaalivaltiopolitiikan seurauksena.

Jos tätä jatketaan pitkään, esim. koko 2010-luku, niin maahan syntyy kasvavaa kahtiajakoa, joka vaikuttaa Suomen yhtenäisyyteen negatiivisesti.

Tällöin esim. Venäjällä on mahdollisuus vaikuttaa tyytymättömään kansanosaan mm. äärivasemmistolaisella sanomalla.

SUMMA SUMMARUM

Jos Suomi pysyy sisäisesti yhtenäisenä, NATO:a ei tarvita.

Jos Suomi rakoilee sisäisesti, niin kaikista paras idea on mennä NATO:on, koska Venäjä tulee todennäköisesti käyttämään suomalaisten epäyhtenäisyyttä hyväkseen.

Miltton Friidman kirjoitti...

Olen sen verran epäluuloisempi, että käytän gmailiani pop/smtp:n kautta. Googlella on vain varmuuskopio gmaileistani. :-)

Itse en ole vaihtanut omaa henkilökohtaista emailiani vielä Gmailiin.

Vaikka hyötyisin Gmailin ominaisuuksista, jotka ovat paikoitellen paremmat kuin nykyisessä tavassani hoitaa mailia.

Samoin Gmailin saisi hyvin esim. älypuhelimeen omana sovelluksena.

Kuitenkin mailien häviämisriski, ja tilinkaappausriski ovat olemassa.

Jos nykyiselle maililleni tapahtuu jotain, voin soittaa heti tekniseen tukeen.

Gmailin ongelmatapauksissa tuskin saan mitään vastausta mihinkään Googlelta.

Epäluuloisuus kyllä maksaa tapauksessani. Mielestäni email kuitenkin on sen verran tärkeä osa ihmisen sähköistä identiteettiä, että minkäänlaisia takuita sisältämättömän ilmaispalvelun käyttö siihen

Mitä tulee yksityisyyteen, niin mikä takaa sen, ettei Google jonain päivänä julkaisisi maileja? Onhan Facebookin perustajakin "uhannut" sillä, että hän tekee Facebookista täysin julkisen, jolloin kaikilla on pääsy kaikkien viesteihin ja valokuviin.

Ei mulla mailissani mitään kauheita salaisuuksia ole, mutta kuitenkin.

Muutama kymmenen euroa vuodessa on pieni hinta varmasta emailista.

Ja ainahan voi avata Gmailin kakkososoitteeksi, jota käyttää epäviralliseen kommunikaatioon.

Juho Laatu kirjoitti...

> Gmailin ongelmatapauksissa tuskin saan mitään vastausta mihinkään Googlelta.

Gmail-viritykseni on sellainen, että jos maa nielee yöllä Googlen, minulta katoaa vain mahdollisuus vastaanottaa uusia viestejä gmail.com-osoiteeseeni. Mailit ovat läppärillä ja varmuuskopio erillisellä kovalevyllä, ilman selainpohjaisen gmailin tyrkyttämiä mainoksia (en käytä selainpohjaista gmailia juuri koskaan).

En tiedä kohteleeko Google tiliäni huonommin kuin "normaalimmat" säjköpostin tarjoajat. Tilaa Google tarjoaa reippaasti, ja olen kiitollinen ilmaisesta pop/smtp-tuesta, mutta koska palvelu on ilmainen, kukaties jossain vaiheessa Google voisi vetäytyä joistain vastuista. Mutta toisaalta, ainoa mitä he voivat minulta viedä on tuo gmail.com-osoite (ja ehkä jatkuvasti palan yksityisyyttäni, kun varmaankin keräävät joitain käyttäytymiseeni liittyviä tilastoja).

Jukka Aakula kirjoitti...

Minusta tämä Milttonin kommentti on oleellinen pointti:

Kuitenkin vasemmisto ja oikeisto tuntuvat eriytyvän merkittävästi tämän päivän Suomessa.

Työttömyys ja syrjäytyneisyys lisääntyvät sosiaalivaltiopolitiikan seurauksena.

Jos tätä jatketaan pitkään, esim. koko 2010-luku, niin maahan syntyy kasvavaa kahtiajakoa, joka vaikuttaa Suomen yhtenäisyyteen negatiivisesti.

Tällöin esim. Venäjällä on mahdollisuus vaikuttaa tyytymättömään kansanosaan mm. äärivasemmistolaisella sanomalla.


Asko Sauran kysymys on ihan relevantti. Voit olla oikeassa. Asiaa kannattaisi selvittää.

Jukka Aakula kirjoitti...

En oikein jaksa uskoa että mailit haviäisivät googlelta - tai valkokuvat. Mutta olemme kyllä ottaneet ainakin valokuvista usb-tikulle kopioita varmuuden vuoksi, Tai vaimo on.

Riski että Google menisi nurin on myös aika pieni verrattuna esimerkiksi siihen että minä itse vaikka kuolisin. Ja vaikka menisikin konkurssiin, tarjoutuisi varmasti tapa palauttaa mailit ja valokuvat.

Yllättäen tuollainen konkurssi ei nyt kuitenkaan tapahdu. Jos Google menisi siihen tilaan kuin missä Nokia nyt on, siirtäisin dokumentit ja valkokuvat muualle.

Jos joku taas ostaisi Googlen, ongelmia ei varmaan olisi.

Juho Laatu kirjoitti...

P.S. Tärkeimpiä syitä sille, että olen aina käyttänyt gmailia ja muita maileja pop/smtp-tyyliin ovat olleet 1) huonot data-yhteydet ja tarve käsitellä maileja myös off-line tilassa, esim. junassa, 2) haluttomuus lukea ja kirjoittaa asia- ja henkilökohtaisia sähköposteja mainospitoisessa selainympäristössä, 3) mail clientin viiveettömyys verrattuna netin tiimalasiodotteluun ja selaimen ylirasitustiloihin ja joskus sekoamisiinkin, 4) yksinkertaisessa ympäristössä koko homma on omissa käsissä koko ajan.

Jukka Aakula kirjoitti...

Gmailissä on nykyään offline moodi tai tarkemmin sanoen on olemassa versio gmailistä jossa on offline moodi.

HTML5 itseasiassa tukee inherentisti offline moodia. Standardin nykyversio määrittelee lokaalin tietokannan johon voi laittaa paikallisen version vaikkapa dokumentista.

Mm. webbipohjainen Kindlen eReader tukee ko. mekanismia. Googlen docsit eivät vielä tue sitä mutta on varmaan ajan kysymys milloin tuki tulee.

Offline-moodi ei ole pelkkä cache vaan mailejä voi myös kirjoittaa.

Juho Laatu kirjoitti...

Offline-moodi auttaa kohtaan 1) ja saattaa jonkin verran helpottaa myös kohtaa 3). Mutta vanhassa vara parempi (pop/smtp).