perjantaina, marraskuuta 16, 2012

Vapaa!


Onnittelen Kroatian kansaa ja Ante Gotovinaa.

7 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Kroaattien henkinen ilmapiiri on sellainen, että jokainen serbejä tappanut on sankari.
Kaiketi Ante Pavelic on edelleenkin siellä sankari.
Toki yhtä kroaattia nykykroaatit eivät halua muistella, Titoa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Tähän sopii vain yksi laulu:

"Yo soy libre"

Jukka Aakula kirjoitti...

Gotovina ja kumppanit vapauttivat Kroatian serbien vallasta. Ja häntä siksi kunnioitetaan.

Kosovossa kunnioitetaan Bill Clintonia joka järjesti Naton pommikoneet ajamaan serbit Kosovasta.

Erillisyys naapurista on usein kaiken edistyksen alku kuten useimmat suomalaiset ymmärtävät. Ainakin erillisyys Serbian tai Venäjän kaltaisesta naapurista. Kunnia siksi niille jotka ovat turvanneet erillisyyden.

Vasarahammer kirjoitti...

Kyllä serbeilläkin on oikeus erillisyyteen Bosnian muslimeista, jotka alkujaan Alija Izetbegovicin johdolla tavoittelivat keskusjohtoista Bosnia ja Hercegovinaa.

Anonyymi kirjoitti...

Albaaneissa on se riskitekijä että enemmistö heistä on muslimeja. Kosovo voi houkutella islamilaisia militantteja toimijoita ja tarjota niille suojaa, piilopaikkoja tms.

Jugoslavian lakkauduttua Kosovo olisi voitu jakaa kahtia, albaaninkielis-enemmistöiset osat liitettäisiin Albaniaan ja serbiankielis-enemmistöiset osat Serbiaan.

Kun sota-aikana Mussolinin Italia piti Albaniaa hallussaan vasallivaltiona, niin vasalli-Albaniaan oli jonkin aikaa liitettyna Kosovon albaanialueet.

Alkujaan perimmäisin virhe oli jo siinä että 1918 perustettiin Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta joka omaksui Jugoslavia-nimen myöhemmin. Ei älytty sitä että valtiot olisi parasta muodostaa kansojen mukaan, sloveeneille Slovenia, kroaateille Kroatia ja serbeille Serbia. Makedonia olisi voitu antaa Bulgarialle koska Makedonian alueen kieli on vanhoissa kielikartoissa merkitty bulgariaksi ja bulgarialaiset pitävät makedoniaa bulgarian murteena.

Kielellisesti kroatia ja serbia eroavat lähinnä siinä että toisella on latinalaiset ja toisella kyrilliset kirjaimet. Kulttuurieroja lisää sitten se että toisen pääuskonto on katolisuus ja toisella ortodoksisuus.

Bosnia ja Hertsegovinan muslimit olivat alkujaan serbejä tai kroaatteja jotka kääntyivät tai käännytettiin islamiin silloin kun Turkki otti alueen haltuun.

Jukka Aakula kirjoitti...

Otin Kosovon esiin kommenttina Tomille. En usko että Gotovinan johtamat kroaattitaistelijat tappoivat sen enempää serbisiviileitä kuin Clintonin lähettämät Naton pomikoneet Kosovossa.

Haagin juristien mukaan mitään tahallisuutta ei voida todistaa. Joitain siviilejä kuoli pommituksissa lähellä sotilaskohteita ilmeisesti vahingossa. jotkut sotilaat syyllistyivät murhiin. Kyseessä oli yksittäistapaukset. Operaatio Myrskyyn ei liittynyt kansanmurhaa ja yksittäiset murhat olivat rivisotilaiden tai siviilien tekemiä yksittäisiä rikoksia ilman mitään keskitettyä suunnitelmaa.

Siihen en ota mitään kantaa onko serbeillä oikeus erota Bosnian liittovaltioista tai onko heillä oikeus perustaa Pohjois-Kosovoon valtio. Vaikea minuun on kokea mitään sympatioita serbejä tai muita venäläisten liittolaisia kohtaan. Lasten tappajia ja raiskaajiahan serbiarmeija oli sekä Bosniassa, Kroatiassa että Kosovossa.

Tomi kirjoitti...

Kroaatit, serbit ja bosniakit ovat samaa kansaa, heillä on sama kielikin.
Ainoa ero on uskonto ja historia katkeruudet.