keskiviikkona, joulukuuta 21, 2011

Vaclav Havelin muistolle

Suuri eurooppalainen humanisti Václav Havel on kuollut. Václav Havel joutui istumaan useita vuosia vankilassa mielipiteidensä takia kommunistisessa Tsekkoslovakiassa. Lainaan tähän suoraan yleisöosastonkirjoituksen HS:ltä.

Václav Havel oli eurooppalainen sankari

Miksi toivon, viisauden ja vapauden soihtu ei valaissut suomalaisten tietä kylmän sodan aikana? Suomi oli itsenäinen valtio, mutta olimme kyyryssä rautaesiripun varjossa erityisesti presidentti Urho Kekkosen aikana. Toisin kuin me suomalaiset, Václav Havel, Lech Walesa, Lennart Meri ja tuhannet muut taistelivat Neuvostoliiton satelliittivaltioissa kommunismin valhetta ja pakkovaltaa vastaan.

Kylmän sodan ajan eurooppalainen sankari oli Havel, ei Kekkonen. Uusi ja laajentuva Eurooppa perustuu Havelin henkiseen perintöön, ei Kekkosen. Nämä tosiasiat tulisi vihdoinkin tunnustaa.

Meidän tulee kansakuntana kohdata avoimesti ja rehellisesti lähihistoriamme, myös sen pimeät puolet Tiitisen listoineen. Olemme sen tuleville sukupolville velkaa. Onneksi viimeisetkin jo kylmän sodan aikana eliittiin kuuluneet vaikuttajat ovat siirtymässä eläkkeelle ja jättämässä paikkansa niille, joiden ei ole tarvinnut kyyristellä rautaesiripun varjossa.

Toivottavasti on tullut myös sen aika, että Suomen lähihistoria kirjoitetaan avoimesti, rehellisesti ja itsekriittisesti uudestaan. Tosiasioihin ja rehellisyyteen perustuva menneisyyden hallinta on edellytys kansakunnan menestykselle tulevaisuudessa.

Hannu Salo
Kirkkonummi


Hannu Salo osuu suurelta osin asian ytimeen mutta on optimismissaan väärässä. Suomi on edelleenkin venäläisten mielistelyn johtava suurvalta.

6 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jukka Aakula kirjoitti...

Suomalaiset ovat valinneet venäläisten miellyttämisen tien.

Tämä kiihkomyöntyvyys yhdistää sekä persuja, haloslaisia, kokoomuslaisia ja kepulaisia.

Miltton Friidman kirjoitti...

Mitä suomalaiset ja Suomi oikein on?

Kirjoitin tässä, että suomalainen poliittis-hallinnollinen järjestelmä on vielä HYVIN PITKÄLLE samassa kuosissa kuin mitä se oli tsaarin kukistuessa.
Ainoa asia mikä puuttuu, on ulkomainen tai ulkopuolinen hallitsija.

Suomen itsenäistyminen oli hyvin pitkälle VALTATYHJIÖN ansiota. Uskon, että jos Venäjä tai EU saa enemmän valtaa, niin Suomi ajautuu yhä enenevissä määrin jommankumman vaikutuspiiriin.

Tällä kertaa suunta näyttää olevan kohti EU:ta.

Väitin myös tässä, että Suomi ajautuu aina jonkun ulkopuolisen hallittavaksi, koska olemme "sekarotuisia": meissä on han-suomalaista, venäläistä ja ruotsalaista.

Käsittelin tuossa tekstissä myös sitä, miltä osin Suomi eroaa muista Skandinaavisista maista. Erot ovat tuntuvia.

SUMMA SUMMARUM

Oi Suomi synnyinmaa, mutta suomalaiset eivät oikein tunnu pystyvän hallitsemaan itseään. Orjakansa-luonteemme ajaa meidät aina jonkun isomman ja käskevämmän haaviin.

Miltton Friidman kirjoitti...

Vielä tässä eksplisiittisesti:

Suomi on idän esikartano.

(Hyvin monethan, esim. Suomessa vierailevat turistit eivät pysty sanomaan kuuluuko Suomi enemmän itään vai länteen.)

Jukka Aakula kirjoitti...

En pysty oikein minäkään sanomaan kuuluuko Suomi länteen kuten Viro, Puola, Tsekki, Unkari vai kuuluuko se pikemmin Itään eli porukkaan Serbia, Valko-Venäjä, Moldova, Ukraina.

Ehkä se kuuluu johonkin siltä väliltä.

Miltton Friidman kirjoitti...

En pysty oikein minäkään sanomaan kuuluuko Suomi länteen kuten Viro, Puola, Tsekki, Unkari vai kuuluuko se pikemmin Itään eli porukkaan Serbia, Valko-Venäjä, Moldova, Ukraina.

En pysty minäkään. Siksi nimitänkin Suomea idän esikartanoksi.

Ehkä se kuuluu johonkin siltä väliltä.

Saaneen sanoa, että ns. suomalaisten joukossa on paljon henkisesti venäläisiä. Tälle lienee ihan geneettis-historiallinen pohja venäläismiehityksen ansiosta.