maanantaina, joulukuuta 19, 2011

Hyvää Syntymäpäivää, toveri Stalin

Kysymys, oliko Suomen sota 1941-1944 erillissota vai oliko Suomi Suur-Saksan Valtakunnan liittolainen, on ollut poliittisen historian vakiokeskusteluaiheita. Syyllisyyttä omasta historiasta on haluttu herätellä varsinkin äärivasemmistolaisissa piireissä. Sittemmin syyllisyyttä on alettu etsiä tervalaivojen valmistuksesta.

En osaa sanoa oliko Suomi Saksan liittolainen vai ei, vaikka ei sellainen tieto minua suuremmin haittaisikaan. Suomen liikkumavara oli suht suppea vuosina 1939-1944 mutta se käytettiin tehokkaasti hyväksi.

Selvää nyt ainakin on se että Neuvostoliitto oli Suur-Saksan Valtakunnan liittolainen silloin, kun Saksa ja Venäjä yhdessä suunnitelulla operaatiolla jakoivat Baltian ja Puolan - ja aloittivat yhteistoimin toisen maailmansodan.

72 vuotta ja yksi päivä sitten liittolaisuus näytti sähkeiden valossa rikkumattomalta:

Mr. JOSEPH STALIN, Moscow.

Please accept my most sincere congratulations on your sixtieth birthday. I take this occasion to tender my best wishes. I wish you personally good health and a happy future for the peoples of the friendly Soviet Union.
ADOLF HITLER


Mr. JOSEPH STALIN, Moscow.
Remembering the historic hours in the Kremlin which inaugurated the decisive turn in the relations between our two great peoples and thereby created the basis for a lasting friendship between us, I beg us to accept my warmest congratulations on you birthday.
JOACHIM VON RIBBENTROP
Minister of Foreign Affairs


Lähde: World War II Today

Sittemmin Neuvostoliiton ja Saksan suhteet heikkenivät, Saksa hyökkäsi Neuvostolliittoon ja USA liittoutui Neuvostoliiton kansanmurhaaja-halllituksen kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieman kummastelen sitä miksi onnittelusähke ja vastaussähke on noissa nettilähteissä laitettu englanniksi. Varmaan se on käännös. Meinaan, ei kai Aatu lähettänyt Joe-sedälle onnittelusähkettä englanniksi? Aatu varmaan saneli sähketekstin jollekin joka sen sitten käänsi venäjäksi ja sitten se lähetettiin. Ehkä tehtiin niin että sähke lähetettiin saksaksi, ja perillä joku käänsi sen venäjäksi. Jostain netin uumenista voi löytyä vastaus miten tuo meni.

Hitler ei tainnut osata vieraita kieliä. Ribbentrop osasi Wikipedian mukaan äidinkielensä lisäksi englantia ja ranskaa.

IDA kirjoitti...

Näinhän siinä kävi. Sitten Ensoa hallitsi Neuvostoliitto ja siellä oli/on amerikkalaiset paperitehtaat.

Onneksi Suomi on nyt ainakin poliitikkojen mielestä eräänlainen unelmien suurvalta, joka päättää maailman asioista ja jonka loistavaa diplomatiaa ja innovatiivista kapasiteettia EU ja Nato rientävät puolustamaan vaikka omien intressiensä kustannuksella. :)