perjantaina, huhtikuuta 29, 2011

Kirjoja islamista ?

Luin siis Salzmannin kirjan Lähi-Idän heimoista, islamista ja demokratian mahdollisuuksista islamilaisissa maissa:



Salzmannin kirja sai minulta täydet pisteet - erittäinkin kun kirja on monta vuotta Lähi-Idässä eläneen antropologin kirjoittama.

Yritin etsiä lisää kirjallisuutta - ongelma on se että aihe on erittäin arka ja monet kirjoittajat hyvin mustavalkoisia.

Löysin tällaisen.

Bernard Lewis on ainakin todella pitkän linjan Lähi-Idän tutkija ja kirjan arvosteluista saa kuvan maltillisesta islam-kriitikosta joka on tutkinut mm. juutalaisuutta islamilaisissa maissa.

Jos on kommenttia jälkimäisestä olisin kiitollinen.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Kirjoja islamista on niin paljon, että niihin hukkuu. Lisäksi useimmat toistavat samoja asioita eli kertaavat Muhammadin elämän pääpiirteet ja esittelevät yhteydet nykypäivän jihadismiin.

Valtavirrasta poikkeava teos on Rebecca Bynumin Allah is dead - why islam is not a religion. Siinä asiaa yritetään käsitellä uudesta näkökulmasta ja oikeasti esittää uusia lähtökohtia islamin uhan torjumiseen.

Jos Muhammadin elämä kiinnostaa, William Muir esquiren internetistä löytyvä Life of Mahomet on ihan yhtä hyvä ellei parempi kuin myöhäisemmät Muhammadin elämänvaiheita kertaavat teokset.

Bernard Lewis kirjoittaa hyvin islamin historiasta. Minulla on kaksi hänen kirjaansa, jotka ovat enemmänkin kokoelmia hänen luennoistaan kuin yhtenäisiä teoksia. What went wrong ei oikein lunasta lupaustaan eli kerro, miksi islam jäi jälkeen lännestä. Vaihtoehtoja esitetään, mutta aikaa hukataan turhaan jaaritteluun kelloista sun muista.

Suomalaisen kirjoittama islamismia käsittelevä kirja on Erkki Nordbergin Islamistinen terrorismi ja sen vastainen puolustus. Nordberg on sotilas ja käsittelee islamin uhkaa sotilaallisesta näkökulmasta. Mukana on kuitenkin esitys islamin ideologisesta perustasta ja analyysi itsemurhapommittajan psykologisista motiiveista.

Jukka Aakula kirjoitti...

Aloin lukea Lewisia. Se on selkea ja aika helppo. Hyvin maltillinen mutta silti ei poliittisesti korrekti. Tuskin sinulle uutta mutta hyva jollekin joka kaipaa objektiivista tietoa eika ole asiantuntija.