keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2011

Nokia tänään

Elop kerää jengin Turku-halliin ja Barona-arenalle. Kestämisiä !

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Nyt tuli jytky! Näin vasemmistolaisen näkökulmasta tuollaiset uutiset mahdollistavat hienon retoriikan kapitalismin kehnoudesta. Kuten Marx aikanaan sanoi, vain kapitalismissa työläinen [tässä: kovapalkkainen nokian insinööri] tuottaa kahleidensa lisäksi myös oman perikatonsa: juuri sen pääoman arvon itselisäyksen, joka myöhemmin mahdollistaa ulkoistamiset, rationalisoinnit ja tehostamisen. Niiden lopputuloksena on kilometritehdas.

Mutta silti. Luulisi että koulutettu insinööri löytää uusia töitä, etenkin jos erorahat takaavat toimeentulon vähäksi aikaa ja sillä tavoin mahdollistavat täysipäiväisen työnhaun. Aina voi ryhtyä yrittäjäksikin, jos osaa jotain.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Nokia-uhreilla ässä hihassa

Media on jo ehtinyt asettamaan Nokialaiset uhrin asemaan (victimization).

Puolueet jauhavat kilpaa erilaisista tukitoimista.

Mitä vielä? Skinnarin ehdottama valtionyhtiö Nokiasta irtaantuville?

---

"Marx aikanaan sanoi, vain kapitalismissa työläinen [tässä: kovapalkkainen nokian insinööri] tuottaa kahleidensa lisäksi myös oman perikatonsa: juuri sen pääoman arvon itselisäyksen, joka myöhemmin mahdollistaa ulkoistamiset, rationalisoinnit ja tehostamisen. Niiden lopputuloksena on kilometritehdas."

-Marx oli ja on aivan oikeassa. Insinöörien kehittämä automaatio ja massatuotanto mahdollistaa korkeamman elintason, kun työvoimaa vapautuu tuottavampiin tarkoituksiin. Tämä tosin edellyttää sitä, että ihmiset ovat valmiita muuttamaan työn perässä ja kouluttautumaan uusiin ammatteihin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Uhrin asemaan asettaminen ärsytti minuakin. Sanoisin mieluummin että kyseessä on ajopuuksi asettuminen kuin uhrius.

Muuten, Apple on näemmä lopputulemassa kova pala Android-leirille. Vaikka ennustin Nokia tappion hyvin, erehdyin tässä osittain, kun kuvittelin että Android valtaisi samanlaisen osuuden kuuin Windows aikoinaan ja Apple jäisi pelkäksi high end puhelimeksi.

Android-ekosysteemin piti mahdollistaa kuluttajalle halvat hinnat ja korkeatasoiset tuotteet, mutta Applen ekosysteemi on edelleen voitolla. Ekosysteemi ei ole tarjonnut sovelluskehittäjillekään ehkä sitten kovin tuottavaa liiketoimintaa.

Teorian mukaan monen laitevalmistajan ja Googlen innovaation ja keskinäisen kilpailun olisi pitänyt tuottaa tulosta. Toisin on tainnut käydä. Apple on edelleen vahvempi.

Ps. Huomaan itsekin että entusiasmini Android-puhelimeeni on hiipunut. Osasyy on kyllä vaikeat silmäni (karasastus, ikänäkö, likinäköisyys). Käyttömukavuus ei muutenkaan ole loistava.

Käytän Nettiä useimmiten läppäristä. Käytän puhelinta puhumiseen, mailiin, karttasovellluksiin ja blogikommenttien hyväksymiseen. Kindleä käytän kirjojen lukemiseen. Kindleen lähetän myös mielenkiintoisimmat netti-artikkelit ja luen ne sieltä koska lukukokemus on miellyttävä. Luen kirjoja Kindlestä jatkuvasti ja jaan kirjojen sisältöä Nettiin Kindlen kautta niin kuin olen tehnyt tännekin kopioimissani teksteissä.