keskiviikkona, syyskuuta 08, 2010

Nokian romahdus - voittajasta tulee häviäjä

Kun peli vaihtuu, voittajista tulee häviäjiä. Kun kieltolaki kaatui, salakuljettajat olivat suurimmat kärsijät. Uudessa markkinatilanteessa heillä ei ollut enää roolia.

Puhelin-markkinoilla Nokialla on ollut hyvin vahva asema. Vahva asema jatkui niin kauan kuin markkinoiden rakenne oli sama. Nokia tarjosi laitteen, käyttöjärjestelmän ja palvelut kilpailijoitaan (Samsung, LG, Sony-Ericsson, RIM, Motorola) tehokkaaammin. Tosin Nokia menetti Amerikan markkinat, koska yhteistyö operaattorien kanssa takkusi. USA:n markkinoilla operaattorit ovat kauan myyneet puhelimia tilauksen osana ja edellyttäneet puhelin-toimittajilta räätälöityjä puhelimia.

Markkinat ovat kuitenkin muuttumassa dramaattisesti. Laitetoimittajien rooli heikkenee ja käyttöjärjestelmä-toimittajan merkitys kasvaa. Laitetoimittajien lähes ainoa rooli on valmistaa Android-puhelimia mahdollisimman kustannustehokkaasti. Laitetoimittajien rooli globaalisti muistuttaa siis hiukan sitä roolia, mikä laitetoimittajilla oli aiemminkin USA:n markkinoilla. Laitetoimittajan on nyt vain kumarrettava Googlelle pelkän operaattorin sijasta.

Laitteiden valmistus siirtyy kovaa vauhtia aasialaisten yritysten haltuun. Nokia ei ole löytänyt vahvaa roolia älypuhelin-toimittajana eikä ilmeisesti tule löytämäänkään. Nokia yrittää pitäytyä vanhassa roolissaan laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden kokonaistoimittajana. Mutta vaikka sellainen rooli onnistuu Applelta, se ei tulle onnistumaan Nokialta.

Analyytikot tuntuvat vielä elättelevän toivoa, että Nokia löytää jonkin roolin laite-markkinoilla. HS kirjoittaa artikkelissaan Analyytikot eivät usko Nokian tekevän Android-puhelimia:

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia tuskin siirtyy käyttämään hakuyhtiö Googlen kehittämää Android-käyttöjärjestelmää puhelimissaan, arvioivat yhtiön tuntevat analyytikot.

Tutkimusyhtiö CCSInsightin analyytikon Ben Woodin mielestä Androidista ei olisi juuri mitään hyötyä Nokialle, koska se ei auttaisi yhtiötä erottumaan kilpailijoistaan.

Suurista puhelinvalmistajista Androidia käyttävät Samsung, LG, Sony Ericsson ja Motorola. Wood korostaa, että kaikki Androidia käyttävät matkapuhelinvalmistajat miettivät koko ajan keinoja erottua kilpailijoista ja riippuvuuttaan Googlesta.

"Matkapuhelinalan pyhä kolmiyhteys on laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden yhdistäminen. Nokia omistaa nämä kolme tekijää ja yhdistämällä ne yhtiö aikoo rakentaa uuden käyttökokemuksen", Wood sanoo.


Wood erehtyy ainoastaan siinä, että kuvaa menneisyyttä vaikka luulee kuvaavansa (myös) tulevaisuutta. Kolmiyhteys on toki olemassa, mutta ohjelmistojen ja palveluiden yhdistäminen laitteisiin tapahtuu Googlen ja laitetoimittajien yhteistyöllä, missä Google on laitetoimitajia vahvemmassa asemassa.

Massamarkkinoilla Nokian kilpailijoista ainoastaan Apple omistaa samat kolme tekijää. Muut valmistajat nojaavat enemmän muiden tekemiin palveluihin, joita ovat esimerkiksi musiikkikauppa, yhteisöpalvelujen puhelinsovellukset sekä kartta- ja navigointipalvelut.

"Ottamalla käyttöön Androidin Nokia menisi markkinoille, joissa on jo tungosta, eikä se edistäisi erottumista kilpailijoista", Wood sanoo.

Investointipankki Nomuran teknologia-asiantuntijan Richard Windsorin karkea arvio on, että Nokia on käyttänyt noin puoli miljardia euroa uusien Symbian 3- ja Symbian 4 -käyttöjärjestelmien kehittämiseen.

Etenkin Symbian 4:stä odotetaan merkittävää parannusta Nokian kalliiden älypuhelimien käytettävyyteen.

Windsorin mielestä vain Symbianin täydellinen romahdus voisi pakottaa Nokian siirtymään Androidiin.

Siinäkin tapauksessa Nokialla olisi valtavia ongelmia, koska sen Ovi-palvelut eivät ole yhteensopivia Androidin kanssa.

"Lähes koko Nokian älypuhelinstrategia perustuu Symbianille. Jos Symbian romahtaa, Nokia voi joutua käyttämään Meegoa kaikissa älypuhelimissaan. Äärimmäinen vaihtoehto voisi olla Android, mutta sen käyttöönotto Nokian palveluiden kanssa veisi ainakin vuoden", Windsor sanoo.


Usein äärimmäiset vaihtoehdot kuitenkin toteutuvat.

Artikkeli tunnistaa kuitenkin oikein sen, että laitevalmistajat ovat alisteisia Googlelle:

Suurista puhelinvalmistajista Androidia käyttävät Samsung, LG, Sony Ericsson ja Motorola. Wood korostaa, että kaikki Androidia käyttävät matkapuhelinvalmistajat miettivät koko ajan keinoja erottua kilpailijoista ja riippuvuuttaan Googlesta.

Varmasti on totta että Androidia käyttävät matkapuhelinvalmistajat miettivät koko ajan keinoja erottua kilpailijoista ja päästä eroon täydellisestä riippuvuudestaan Googlesta. Mutta epäilen että ne vuosiin tulevat siinä onnistumaan. Samsungin kannattaa esimerkiksi satsata Androidiin, koska se valtaa näin varmasti Nokian aseman suurimpana laitevalmistajana. Samsung erottautuu toistaiseksi tärkeimmästä kilpailijastaan (Nokiasta) satsaamalla Androidiin. Mutta kun Nokia menettää asemansa, tämän erottautumisen kilpailuetu Samsungin, LG:n ja HTC:n osalta laskee.

2 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Off- and on-topic.

Tiede? Tässä hiukan nykyajan tieteen arkipäivää. Nokian tutkimukset eivät ehkä vääristy aivan yhtä paljon kuin lääketieteen, mutta voimme olla varmoja, että kilpailevan ylisuureksi paisuneen ja hierarkisen byrokratian tutkimukset väärisryvät monin tavoin, myös tavoilla, jotka ovat Nokian sisälläkin intresseiltään ristiriitaisia (Esim. byrokraattisiin osastoihin kohdistuvat paineet, vaatimukset ja kilpailu, ja siitä seuraavat vääristymät).

http://anewmerckreviewed.files.wordpress.com/2010/08/sgp-seroquel-suicide-motherjones.pdf

Valkea kirjoitti...

Professori Bruce Charltonin kommentti edellä linkitettyyn dokumenttiin:

"It is this kind of thing, which has been going on for several decades, getting progressively worse - that has led me to my current position that the medical research literature is so dishonest, so full of deception, so distorted as to be scientifically worthless.

Medical research is by far the largest branch of 'science' in the world today. Yet as a generalization medical research is much-worse-than-useless, because actively misleading.

What an appalling achievement! To have expanded the resources and personnel of medical research by an order of magnitude over half a century; while simultaneously converting it into a deadly amalgum of marketing, politics, bureaucracy and amoral careerism."