perjantaina, syyskuuta 10, 2010

Nokian romahdus - toimitusjohtaja saa mennä

Nokia epäonnistumisen yksi arkkitehti Olli-Pekka Kallasvuo saa lähteä. Tämä on luonnollinen ratkaisu tilanteessa, jossa Nokian asema puhelinmarkkinoilla on heikentymässä kovaa vauhtia.

Pitää toki kuitenkin pitää mielessä, että koko puhelin-markkinat ovat muuttuneet hyvin voimakkaasti. Applen tulo "ulkopuolellta" puhelinmarkkinoille oli vasta alkusoittoa. Googlen Android ekosysteemi rikkoo matkapuhelinalan pyhän kolmiyhteyden (=laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden yhdistäminen), jossa Nokia on ollut vahva.

Uudessa markkinatilanteessa Nokian on hyvin vaikea löytää roolia, jossa Nokian menestystarina jatkuisi. Kallasvuon virhe on ehkä pikemmin se, että hän ei ole ymmärtänyt, että vanhoihin kultaisiin vuosiin ei edes kannata haikailla. Todellisuus on joskus hyväksyttävä sellaisena kuin se tulee.

Financial Times arvioi jo tammikuussa, että Nokia on ajautumassa umpikujaan, koska se pyrkii itsepintaisesti tukeutumaan omaan käyttöjärjestelmäänsä.

1 kommentti:

Aakke kirjoitti...

Nokialle voisi tehdä terää julkaista Android-puhelin. Jos Android myy enemmän kuin Meego-puhelimet, niin Meego roskikseen ja enemmän Android-puhelimia markkinoille.

Ei kai nyt tuollainen kokeilu ketään tappaisi.

Toisaalta jos Nokia haluaisi jotain oikein uutta ja mullistavaa tuotepalettiinsa, niin se voisi julkaista puhelimen, joka toimisi myös desktoppina eli pöytä-pc:nä. Tällaisen pöytä-PC puhelimen mukana tulisi liitäntäyksikkö, johon voisi telakoida itse puhelimen, ja liittää monitorin, hiiren ja näppiksen.

Käytännössä Nokia kiilaisi tällä pöytä-pc valmistajien markkinoille, joissa nyt kuitenkin puhutaan miljardeista euroista.

Tekninen puoli hoituisi vääntämällä Meegosta mikroydinkäyttöjärjestelmä (micro kernel), jossa pyörisi perusohjelmat, kuten selain, mediatoistin, toimisto-ohjelmat jne. Puhelimeen sitten sen verran tehoa, että se mikroydinkäyttis pyörii siinä luurissa.