keskiviikkona, syyskuuta 22, 2010

Luuserin on helppo uhota

Kiitos Aakelle seuraavasta linkistä.

Nokian uho vain kasvaa sitä mukaa kun romahdus etenee.

Vanjoki on toki oikeassa siinä, että Android-ekosysteemin nousu pudottaa laitevalmistajien marginaaleja:

Vanjoki vertaa Googlen Android-alustan omaksuvia kännykkävalmistajia suomalaisiin poikiin,”jotka pissaavat housuihinsa” pysyäkseen lämpiminä talvella: väliaikainen helpotus johtaa entistä pahempaan tilanteeseen.

Vanjoki puolusti voimakkaasti Symbian-käyttöjärjestelmää ja kiisti, että Nokia siirtyisi käyttämään Androidia.

Googlen Android on ollut hurjassa vauhdissa. Analyytikoiden mukaan se leviää kuin kulovalkea yhden suuren valttikortin takia: Goolge tarjoaa toimivan alustan matkapuhelinvalmistajille ilmaiseksi. Kääntöpuolena on se, että marginaalit jäävät alhaisiksi. Samalla Android-puhelimille voi tulla vaikeuksia erottautua massasta, kun Android leviää eri valmistajien puhelimiin.


Toisaalta voi kysyä, onko parempi saada alentunut marginaali vai ei mitään ? Luulisi Nokian johdon ymmärtävän sen verran markkinataloudesta ja peliteoriasta, että välillä tasapainotilat vain yksinkertaisesti muuttuvat. Se, että aiemmassa tasapainotilassa laitevalmistaja sai A% ja uudessa tasapainotilassa vain B% ( B < A ) ei ole mitenkään tavatonta.

Totesin aiemmin:

Varmasti on totta että Androidia käyttävät matkapuhelinvalmistajat miettivät koko ajan keinoja erottua kilpailijoista ja päästä eroon täydellisestä riippuvuudestaan Googlesta. Mutta epäilen että ne vuosiin tulevat siinä onnistumaan. Samsungin kannattaa esimerkiksi satsata Androidiin, koska se valtaa näin varmasti Nokian aseman suurimpana laitevalmistajana. Samsung erottautuu toistaiseksi tärkeimmästä kilpailijastaan (Nokiasta) satsaamalla Androidiin. Mutta kun Nokia menettää asemansa, tämän erottautumisen kilpailuetu Samsungin, LG:n ja HTC:n osalta laskee.

Maailma on hyvä joskus ottaa sellaisena kuin se tulee.

Jumala suo minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, minkä voin ja viisautta erottaa nämä toisistaan., totesi Paul Tillich.

Koko markkinatalouden idea on, että kuluttajat saavat mahdollisimman hyviä tuotteita halvalla, koska kilpailu ajaa ainakin tietyissä optimaalisissa tilanteissa valmistajien marginaalit alas. Android-ekosysteemi on ilmeisesti nyt vaan luonut tilanteen, mikä muistuttaa enemmän optimaalista tilannetta kuin aiempi.

Toisaalta tilanne on vielä edelleenkin kaukana siitä Googlen alunperin haaveilemasta tilanteesta, missä kuluttaja saa puhelimet ilmaiseksi ja puhelimet kustannetaan mainosrahoitteisesti:

Googlen alkuperäinen unelma oli “Your mobile phone should be free.

14 kommenttia:

Aakke kirjoitti...

Toisaalta tilanne on vielä edelleenkin kaukana siitä Googlen alunperin haaveilemasta tilanteesta, missä kuluttaja saa puhelimet ilmaiseksi ja puhelimet kustannetaan mainosrahoitteisesti:

Googlen alkuperäinen unelma oli “Your mobile phone should be free.”


Googlen unelmaan kuluu vielä aikaa. Jos mietitään kaikkea sitä työtä ja tutkimusta, joka vaaditaan siihen, että saadaan kännykkä ulos markkinoille, niin sen arvo on vielä niin suuri, ettei mainostulot riitä kattamaan sitä.

Lisäksi kännykän mainostuloja PC-käyttöön verrattuna rajoittaa pieni näyttö.

---

MISTÄ ANDROIDIN VOITTOKULKU SAI ALKUNSA?

Käsittääkseni Androidin leviäminen alkoi nimenomaan sellaisista laitevalmistajista (HTC, kiina-kloonit), joilla ei ollut OMAA käyttöjärjestelmätuotantoa ja siten kilpailuetua käyttöjärjestelmäpuolella. Niiden oli PAKKO valita ulkopuolisen tuottama käyttis. Nämä valmistajat joutuivat miettimään mikä käyttöjärjestelmä myisi heidän puhelimiaan eniten. Toisinsanoen: mikä käyttis antaisi kuluttajille eniten lisäarvoa.

Nykytilanne sai siis tästä alkunsa.

Nokia ei miettinyt, vaan PÄÄTTI, että tämä käyttis (Symbian/Meego) on kuluttajille "paras". Kuitenkin kuluttajien valinnat kertovat toista (=Androidin voittokulku).

Jukka Aakula kirjoitti...

Googlehan tilasi HTC:ltä Nexuksen. Eli HTC kai pääsi sitä kautta businekseen.

Tuosta TechChrunchin jutusta saa sen kuva että operaattorit torppasivat ilmaisen kännykän.

Tiedemies kirjoitti...

Vanjoki voi olla oikeassa, vaikka luulen ettei ole. Jos hän on oikeassa, niin sen näyttää aika.

Nokia on matkalla alaspäin, mutta ei ole vielä pohjalla. Vaikka suunta näyttää selvältä, niin myyntiluvut ovat vieläkin aika kovat. Täytyy katsoa mitä loppuvuosi, erityisesti joulumyynti, saa aikaan.

Aakke kirjoitti...

En ymmärrä Vanjoen lausuntoja alentuneista marginaaleista. Miten voit hävitä jotain, jota sinulla ei ole ollutkaan?

Olisihan se (Nokian mielestä) kiva tehdä fyrkkaa Meegolla ja siihen upotetuilla lisäpalveluilla, mutta markkinoilla oleva vaihtoehto (Android) houkuttelee kuluttajia enemmän.

---

NOKIAN TULEVAISUUS

Edelleen myyntilukujen perusteella Nokia on ykkönen globaalissa mittakaavassa. Ja perus 1100-tyylisiä puhelimia menee Intiaan, Kiinaan ja Afrikkaan vielä jokunen vuosi ihan täydellä höyryllä. Sitten kun tuo nielu on ummessa, alkaa se "vapaa pudotus".

Markkinat hohkaavat Nokian syöksystä ihan liian aikaisin. Se on kuitenkin totta, että suunta on muuttunut.

Aakke kirjoitti...

Joitain Nokia uutisia lähipäiviltä:

HS: Nokia muuttui hitaaksi ja jäykäksi, kertovat entiset työntekijät

TiVi: Nokia yritti uudessa maailmassa vanhoilla aseilla

---

Uutisissa heijastuu (taas) tässä blogissa käsittellyt Nokiaan liittyvät teemat 1) organisaation jäykkyys, 2) Nokian osaamattomuus "rikkaissa sisällöissä" (rich content).

Aakke kirjoitti...

En tiedä mikä Nokialla on, ettei se voi hyväksyä näitä älypuhelimia koskevia faktoja:

-Nykyaikaisissa älypuhelimissa käyttäjää kiinnostaa (raudan ohella) erityisesti rikkaan sisällön mahdollistava käyttöjärjestelmä.

-Käyttöjärjestelmä itsessään, per se, ei ole tärkeä, vaan ne palvelut ja ominaisuudet mihin se pystyy ja mitä sillä voi tehdä. Jos Nokialaisiin ängetään Windows 7 Mobile, ei se muuta vielä mitään, koska Windows 7 Mobile ei ole käyttöjärjestelmä jota kuluttajat preferoivat.

-Kaikkien tähän mennessä tapahtuneiden tapahtumien seurauksena Googlella (ja myös Applella) on käyttöjärjestelmä, jota useimmat käyttäjät tuntuvat preferoivan. Vertaisefekti vielä vahvistaa tätä, eli jos kaverillakin on Android, niin munkin pitää hankkia Android.

-Jos kuluttajat preferoivat Androidia, sille on varmasti jokin painava syy.

---

Summa summarum: Nokian "Microsoft-seikkailu" ei tuo muutosta tilanteeseen niin kauan kuin Windows 7 Mobile ei ole käyttäjien preferoima käyttöjärjestelmä.

Sama on Meegon kanssa, jos Meego on enää "hengissä". Sama minkä tahansa käyttöjärjestelmän kanssa niin kauan kun se käyttöjärjestelmä ei ole käyttäjien preferoima.

Raudan ohella myös softa ratkaisee.

Aakke kirjoitti...

Jos katsotaan rauta/käyttis-suhdetta PC-puolella, niin käsittääkseni yksikään PC-valmistaja ei ole pystynyt tekemään runsasta suosiota saavuttanutta käyttöjärjestelmää.

IBM:llä oli OS/2, mutta...
Amigalla oli Amiga OS, mutta...

Nokian kannattaisi oppia tästä jotain.

Aakke kirjoitti...

Vanjoki vertaa Googlen Android-alustan omaksuvia kännykkävalmistajia suomalaisiin poikiin,”jotka pissaavat housuihinsa” pysyäkseen lämpiminä talvella: väliaikainen helpotus johtaa entistä pahempaan tilanteeseen.

Vanjoki is vanjoking again! Käsittääkseni se mitä tapahtuu on se, että Androidia käyttiksenä käyttävät puhelinvalmistajat menestyvät tällä hetkellä paremmin kuin ne jotka eivät käytä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jos katsotaan rauta/käyttis-suhdetta PC-puolella, niin käsittääkseni yksikään PC-valmistaja ei ole pystynyt tekemään runsasta suosiota saavuttanutta käyttöjärjestelmää.

Juuri näin.

En tosin usko että samsungilla - tai ainakaan LG:llä - menee kovin hyvin, mutta se ei edellisen tapauksessa johdu kuitenkaan puhelinten kappalemääräisen myynnin kehityksestä vaan ilmeisesti marginaalien laskusta.

Pitäisipä selvittää.

Aakke kirjoitti...

Kauppalehti 5.10.2010: Matkapuhelinvalmistaja Nokian MeeGo-puhelimista vastaava johtaja Ari Jaaksi on irtisanoutunut yhtiön palveluksesta.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20101025831

Johtajapako ei ainakaan nosta Nokian kurssia. Olisiko Jaaksi lähtenyt vastalauseena Meegon korvaamiseksi Windows-tuotteilla?

Aakke kirjoitti...

Oh, Noes! Not Another Ex-Insiders Thoughts On Nokia! (Part II)

Jukka Aakula kirjoitti...

Tämä teksti on hyvä analyysi siitä, kannattaisiko Nokian sittenkin hyväksyä Android.

Aakke kirjoitti...

Oma teoriani siitä minkä takia käyttöjärjestelmät tulevat muilta tahoilta kuin rautavalmistajilta:

Raudan suunnittelu ja kasaaminen on loogista hommaa. Ei tarvita mitään muuta kuin matematiikkaa. Tässä Nokia on ollut lyömätön (tähän asti).

Softassa taas korostuu sosiaalinen aspekti. Softan suunnittelijalla on oltava "sosiaalinen mindset", koska softassa korostuu ihmisten (sosiaalinen) käyttäytyminen. Tagging, social bookmarking, instant messaging jne. ovat kaikki sosiaalisia toimintoja. Pitää ymmärtää ihmisen ja erityisesti isojen massojen käytöstä. "Perus-Nokia-insinööri" ei todennäköisesti ole stereotyypillinen kuluttaja - siksi asettautuminen kuluttajan asemaan ja toiveisiin on haastavaa (Nokialle).

Nokialta on tähän asti onnistunut raudan vääntäminen, mutta softassa tökkii. Johtuisiko siitä, että "perus-Nokia-insinööri" on TKK-taustainen, hieman/vahvasti nörtähtävä ja ei niin vahva sosiaalisilta taidoiltaan (anteeksi jos tämä profiili loukkaa jotain).

Google ja erityisesti Apple taas ovat onnistuneet tuomaan pehmeämmän otteen ja sosiaalisen aspektin softaan (käyttikset, oheissovellukset). Appleahan esimerkiksi on ylistetty käytettävyydestä.

Mutta en silti sanoisi, että Nokian perusinsinööri on "obsolete" tai "outdated". Homman voisi hoitaa niin, että (sosiaaliset) jenkit suunnittelevat ja (matemaattisesti suuntautuneet) suomalaiset koodaavat.

Sikäli kun jenkkejä tunnen, niin ovat kyllä sosiaalisilta taidoiltaan suomalaisia valovuosia edellä.

Aakke kirjoitti...

Homman voisi hoitaa niin, että (sosiaaliset) jenkit suunnittelevat ja (matemaattisesti suuntautuneet) suomalaiset koodaavat.

Selvennettäköön vielä, että en tuossa tarkoittanut että Nokian pitäisi vääntää oma käyttis+oheissoftat. Google on mennyt niissä jo ohi.

Nyt Microsoft käyttää Nokiaa eräänlaisena "hätäkeinona" tai "viimeisenä oljenkortenaan" etabloitua mobiilimaailmaan. Nokia toimii siis tällä hetkellä (hiipuvan) Microsoftin pelastusrenkaana.

Miksi sitten Nokia valitsi Microsoftin partnerikseen? Johtuisiko Nokian johdon mindsetistä, jossa he näkevät Microsoftin edelleen 80- ja 90-lukujen loistossaan, mutta samalla ovat sokeita web 2.0+mobiili -vallankumoukselle?

Minua suututtaa, että Nokia salli Microsoftin takertua siihen. Microsoft näki Nokiassa mahdollisuuden ujuttautua kännykkämaailmaan nimenomaan sen takia, että Nokia päätti pitää kiinni omasta käyttöjärjestelmästään ja viivytteli sen kanssa.

Miksi Microsoft ei valinnut esim. Samsungia, HTC:tä tai Blackberryä partnerikseen? Koska näissä Android on jo vallannut osuuden.

Microsoft näki Nokiassa tilaisuuden, ja käyttää sen nyt. Nokia toimii Microsoftin viimeisenä oljenkortena mobiilimaailmassa.

Meegon kuoppaaminen, Androidiin siirtyminen ja Microsoftin hylkääminen kumppanina olisivat olleet Nokian liiketoiminnan kannalta paljon tuottavempia vaihtoehtoja.