lauantaina, toukokuuta 08, 2010

Yhteisvaluutta on yhteisresurssi

Ottamatta kantaa siihen, oliko järkevää että Suomi liittyi yhteisvaluutta-järjestelmään, tai että Kreikka päästettiin mukaan ko. järjestelmään, yksi asia on selvä:

Yhteisvaluutan managerointiin pätee kaikki se, mikä on sanottu yhteisresurssin manageroinnista aiemmin.

Mm. se, että vapaamatkustamisen ongelma syntyy, ellei vapaamatkustajia rangaista.

7 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Totta. Lainaaminen on menettänyt alkuperäisen tarkoituksensa, eli sijoittamisen hyödylliseen ja tuottavaan tarkoitukseen. Nyt sillä rahoitetaan holtitonta kulutusta; spekulointia rahainstrumenteilla, jotka eivät liity mihinkään todelliseen ja ovat vain kansalaisten piiloverottamista; pidetään yllä kestämätöntä taloudellista ja poliittista systeemiä, lakaistaan kasaantuvia virheitä, korruptiota ja kyvyttömyyttä maton alle, jne. Kupla pitää puhkaista nyt, koska vauriot jäävät silloin paljon pienemmiksi kuin tulevaisuudessa.

*****

Off-topic.

Konservatiivista vallankumousta lauantaipäiväänne:

http://www.youtube.com/watch?v=RV-Z1YwaOiw

Aakke kirjoitti...

Lainarahaa saa periaatteessa kaksilta markkinoilta:

-yksityinen (pankit, rahoituslaitokset)

-julkinen (valtiot, valtio-omisteiset rahoituslaitokset)

---

Kysymys: Miksi Kreikka ei hakenut lainaa yksityisiltä markkinoilta?

Vastaus: Se ei enää saanut lainaa yksityisiltä markkinoilta, koska yksityiset toimijat eivät enää uskoneet Kreikan kykyyn maksaa laina takaisin.

Johtopäätös: Kreikalle annettava tuki ei itseasiassa ole laina. Kyseessä on avustus, jonka takaisinsaanti osittain tai kokonaisuudessaan on kyseenalainen.

Valkea kirjoitti...

Aakke: "Johtopäätös: Kreikalle annettava tuki ei itseasiassa ole laina. Kyseessä on avustus, jonka takaisinsaanti osittain tai kokonaisuudessaan on kyseenalainen."

- Juuri noin. Mediassa ei edes tulisi käyttää sanaa "laina", koska se on harhaanjohtavaa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tässä on ainakin kolme asiaa:

1. Kreikka saa lainan eu-alueelta mutta ei ehkä maksa lainaa koskaan takaisin ja rahat menetetään.

2, Kreikka on valehdellut ja syyllistynyyt petokseen, ja vaarantanut koko järjestelmän.

3. Mikäli Kreikkaa ei auteta, lienee varana että ajaudutaan taloudelliseen katstrofiin. Toisaalta voi olla että Kreikan ja muiden banaanivaltioiden auttaminen ei riitä vaan katastrofiin ajaudutaan joka tapauksessa. Voi olla että Suomi ei ole itsekään vakaalla pohjalla.

Aakke kirjoitti...

"1. Kreikka saa lainan eu-alueelta mutta ei ehkä maksa lainaa koskaan takaisin ja rahat menetetään."
-Mitä kertoo se, ettei lainanhakija saa yksityisiltä markkinoilta lainaa?
-Mitä kertoo se, että lainaajat lainaavat mieluummin jollekin muulle kuin Kreikalle?

---

Libertaareille Kreikka on tietynlainen erävoitto. Kreikan tapauksessa useat valtioon liittyvät ongelmat konkretisoituvat, kuten:

-korruptio
-yleinen mismanagement
-sekaantuminen yksityisen sektorin liiketoimintaan, case Olympic Air

Jos Kreikka olisi yksityisellä sektorilla toimiva yritys, olisi se nyt konkurssissa.

---

Valtioiden velkakriisistä voi tulla syksyä 2008 pahempi tapaus. Valtioiden velkakirjojen menettäessä arvonsa niistä tulee toxic asset eli ne menettävät arvonsa, koska kukaan "järkevä" ei enää osta niitä.

http://www.investopedia.com/terms/t/toxic-assets.asp

Koska valtioiden velkakirjojen osuus markkinoilla on suurella todennäköisyydellä subprime-lainoja suurempi, ovat myös arvon alenemisesta johtuvat vaikutukset suuremmat.

---

Taloustieteen kannalta tässä ei kuitenkaan ole kyse sen kummemmasta kuin siitä, että markkinoilta häviää arvoa. Normaalia kurssilaskua siis. Samalla tavalla kuin vaikkapa pörssiyhtiön X osakkeiden jälleenmyyntiarvo laskee, eivät sijoittajat enää luota Kreikan kykyyn tuottaa voittoa tulevaisuudessa.

Tästä voidaan päätellä, että valtio ei ole mitään muuta kuin yritys.

---

Mitä tulee euromaiden yhteisiin vakautus- ja valvontajärjestelmiin, niin en tiedä mihin ne johtavat. Väheneekö kompleksisuus vai lisääntyykö se?

Ehkäpä tie libertarismiin käy valtioiden konkurssien kautta.

Valkea kirjoitti...

Aakke: "Tästä voidaan päätellä, että valtio ei ole mitään muuta kuin yritys."

- Valtio on paljon enemmän kuin yritys. Se määrittää, nykyisen globalisaation aikanakin, suuren osan talouselämän säännöistä, sosiaalivakuuttaa laajasti, käyttää pakkovaltaa, määrittelee valtion rajoja monella tavalla, ylläpitää armeijaa, toimii julkisten asioiden tuomarina, monopolisoi rahan yksin tai yhdessä ylikansallisten byrokratioiden kanssa, jne.

Muilta osin kutakuinkin samaa mieltä.

Rami E kirjoitti...

3. Mikäli Kreikkaa ei auteta, lienee varana että ajaudutaan taloudelliseen katstrofiin.

BS. Mikäli Kreikkaa ei auteta, niin Kreikka tekee konkurssin, velkajärjestelyn ja poliittistaloudellisen suursiivouksen. Muu €-alue pysyy koskemattomana - lukuunottamatta Kreikkalainoista mahdollisesti koituvia alaskirjauksia.