tiistaina, joulukuuta 08, 2009

Shiva Nataraja ja Tamilien maa

Shiva (शिव) on hindulaisuuden jumaluuden kolmiopin luova ja tuhoava jumala. Intiassa matkaava huomaa Shivan "läsnäolon" yleensä siitä, että Shivan kumppani Nandi-härkä makaa jossain valtijastaan tarkkaillen.

Shivan "pyhä perhe" ei ole suoranainen toisinto kristittyjen pyhästä perheestä. Perhe muodostuu kolmesta Jumalasta Shivasta, hänen varsin itsenäisestä vaimostaan Parvatista ja intialaisten suosituimmasta Jumalasta - onnellisen alun Jumalasta - norsupäisestä Ganeshasta. (Kuvan oikeassa alakulmassa on eräs Intian toistuvimpia symboleja - kivinen Shiva Lingam eli Shivan erektiossa oleva penis.)

Ganeshan pää juontuu Shivan mustasukkkaisuudesta. Tultuaan pitkältä matkalta kotiinsa hän näki komean miehen vaimonsa vieressä ja suutuspäissään katkaisi pojaltaan pään. Ganeshalle hankittiin nopeasti uusi pää ensimmäiseltä vastaan tulleelta nisäkkäältä. Tarinan uskottavuutta ei haitanne kuva josta voisi arvella pään olevan perua jo lapsuuden tapahtumista.

Länsimaisen kulttuurin harrastajan näkökulmasta Shivan merkittävin hahmo on kuitenkin Shiva Nataraja. Nataraja on tanssin kuningas. Nataraja-patsasta pidetään usein koko Intian kulttuurin symbolina.

Erityisesti Nataraja-patsas on symboli Tamilimaalle, joka on Shivan maa. Chidambaramin pienehkön tamilikaupungin Shri Shiva Nataraja temppeli on Tamilimaan kai kaunein Shiva Natarajalle omistettu temppeli. Myös länsimainen matkaaja pääsee näkemään temppelin pyhimmässä olevan Nataraja patsaan.

Video kuvaa temppeliä - parasta on kuitenkin musiikki.Oma kiinnostukseni Tamilimaahan - ja se että vieraiilen siellä pian jo kolmannen kerran - johtuu ainakin siitä, että Tamilimaa on eittämättä Rajashtanin ohella syvintä ja aidointa Intiaa. Shivan maassa hindujen osuus väestöstä on yli 80%, muslimeja on kymmenisen prosenttia ja kristittyjä kuutisen prosenttia. Tamil Nadulla (தமிழ் நாடு) on varsin vahva historia. Intialaisen kulttuurin leviäminen Javalle, Balille, Burmaan, Kambodjaan ja Thaimaahan on Tamilien 900-luvun Chola-valtakunnan tuotosta.

Tamilien Chola-valtakunta oli ainoa intialainen valtakunta joka levisi Intian niemimaalta muualle. Valloittajia Intiaan on aina tullut - lähinnä luoteesta - mutta Intiasta ei ole lähdetty valloitusretkelle muulloin kuin 900-luvun Chola-valtakunnan aikana. Angkor Watin temppelikaupunki Kambodjassa on siis osittain jatkumoa tamilikulttuurista. Chidamparamin temppeli on Chola-valtakunnan perua.

Tamilit ovat edelleen vahva kansa. Tamilit ovat Intian yritteliäimpiä ihmisiä. Turistille Tamilimaa on miellyttävämpi kokemus kuin hektinen, sotkuinen ja kurjuuden, köyhyyden ja etnisten ristiriitojen vaivaama Pohjois-Intia. Tamili pitää omiensa puolta - BBC kuvaa tamileja Lontoon ehkä vahvimmin yhteen hiileen puhaltavaksi maahanmuuttajaryhmäksi - mutta on myös kiivas ja kärkäs nousemaan taisteluun.

Ps. Toni L. ehdotti minulle tutustumista myös erääseen yhteisöllisyyteen liittyvään tärkeään ilmiöön Tamil Nadussa. Erään yhteisresurssin - maataloudelle tärkeiden kastelujärjestelmien - hoito on viime aikoina Tamilimaassa romahtanut. Tämä "projekti" on toistaiseksi minulta täysin aloittamatta.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kiehtovaa. Millaisia retkiä teet?

Jukka Aakula kirjoitti...

Ensimmäinen Tamilimaassa käynti oli melkeinpä vahinko muun Intian matkan yhteydessä kauan sitten. Kukaan ei olllut kehunnut erityiosesti Tamilimaata vaan enemmänkin Keralaa.

Kävimme kuitenkin Mahabalipuramin pienessä temppelikaupungissa jossa on yhdestä kivestä tehtyjä temppeleitä ajalta joskus kauan sitten.

Toinen Tamilimaan reissumme oli jo suunnitellumpi ja tutustuimme Madurain temppeleikaupunkiin. Jukka O. Miettisen Intia-kirjaa lukiessa huomaa että Tamilimaa on melkeinpä mielenkiintoisin osavaltio Intiassa arkkitehtuurista ja elävästä kulttuurista kiinnostuneella.

Nyt matkustamme pelkästään Tamilimaahan. Lomailemme viikon "rannalla" ja kiertelemme melko pienellä alueella lähinnä katselemassa temppeleitä, elämänmenoa temppelikaupungeissa jne.

Yksi haave olisi päästä tutustumaan Tamilimaan tribaalikulttuuriin ja johonkin yhteisölliseen projektiin. (Toni L. heitti paria hyvää linkkiä.)