keskiviikkona, joulukuuta 03, 2008

Elinvoimaiset kulttuurit leviävät

Ihminen, jolla on flunssa aivastaa. Aivastaessaan ihminen levittää flunssan aiheuttajia (viruksia, bakteereja) ympärilleen. Virukset siirtyvät näin muihin ihmisiin.

Virus panee isäntäeläimen aivastamaan koska tällainen toiminta edistää viruksen leviämistä eli toiminta on darwinistinen sopeuma. Virus ei tietenkään tietoisesti tee päätöstä että panenpa isäntäeläimen aivastamaan. Vaan virus, jonka perimässsä on ollut ohje panna isäntäeläin aivastamaan, on olemassaolon kamppailussa pärjännyt paremmin kuin sellainen virus jolle ei ole ollut tällaista ohjetta.

Uskontoja ja kulttuureja on usein kutsuttu darwinistisessa katsannossa viruksiksi tai meemeiksi. Tässä katsannossa tietyt kulttuurit voivat pärjätä parememmin kuin toiset esimerkiksi siksi että panevat isäntävaltion "aivastamaan" pakolaisia ympärilleen. Pakolainen vie oman kulttuurinsa meemin mukanaan uusin maihin.

Miten kulttuuri siis panee isäntämaansa "aivastamaan". Keinoja on monia. Periaate on että syntyvyys maassa pidetään mahdollisimman korkeana esimerkiksi kieltämällä ehkäisy. Olot maassa tehdään lisäksi niin sietämättömiksi että ihmiset pakenevat tällaisesta maasta. Se, että kulttuuri kykenee tekemään isäntämaansa olot sietämättömiksi, on siis darwinistinen sopeuma. Kulttuuri ei tietenkään tietoisesti päätä että panenpa isäntämaan "aivastamaan" vaan kyseessä on tosiaankin sopeuma.

Darwinistisessa katsannossa tällainen kulttuuri on erittäin elinvoimainen. Tulemme tulevaisuudessa näkemään yhä enemmän sellaisia ihmisiä, jotka kantavat tällaisten elinvoimaisten kulttuurien meemejä ja yhä vähemmän sellaisia ihmisiä jotka kantavat jotain muita meemejä. Samoin kuin näemme kakkialla ihmisiä jotka kantavat elinvoimaisia - aivastamista aiheuttavia - flunssaviruksia.

Kokonaan toinen juttu on, että viruksen kantaja (ihminen) on vähemmän elinvoimainen kuin sellainen ihminen joka ei virusta kanna. Samoin "elinvoimaisen" kulttuurin isäntämaa kärsii alhaisesta elinajanosotteesta, alhaisesta BKT:sta, demokratiavajeesta ja ihmisoikeusvajeesta.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Toisaalta saattaa tapahtua niin, että riittävän sairas kulttuuri tajuaa olevansa sairas ja aloittaa ankaran antitioottikuurin: sisällisota, jonka seurauksena vieraan kulttuurin pakolaiset karkoitetaan. Tällöin kulttuurille kehittyy vastustuskyky: pakolaisia ei enää vastaanoteta, koska on yleisessä tiedossa, että ne melkein tuhosivat kulttuurin.

Koska länsimainen sivilisaatio on ollut viimeiset parisataa vuotta niin johtava, että jopa aasialaiset kulttuurit ovat omaksuneet siitä vaikutteita voimakkaasti, tämä vastalääke "antibiootit" leviää tehokkaan valituskampanjan avulla muihin sairauden runtelemiin maihin - ja parantuvat viimeistään massiivisen sotilasavun avulla.

Tällöin voidaan sanoa, että darwinistisesti, että elinvoimaisempi kulttuuri ala länsimainen selviää - eli länsimainen kulttuuri on elinvoimaisempi. Tosin tämä on spekulaatiota.