Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila, joka on aiemminkin Kanavassa ja HS:ssä tulkinnut Pohjois-Amerikan fundamentalistisia liikkeitä suomalaisesta valtavirrasta poikkeavalla tavalla, kuvaa USA:n uutta kristillistä vasemmistoa tänään HS:n vieraskynässä.
Ruotsilan tulkinta siis on että Obaman takana oleva kristillinen vasemmisto edustaa pitkälti samanlaista fundamentalistista kristinuskoa kuin Bushin takana oleva kristillinen oikeisto. Homoja karsastetaan ja aborttia vastustetaan.
Toisaalta kristillinen vasemmisto ei rajoitu moraalin vartijan rooliin vaan kannattaa kehitysyhteistyötä, valtion harjoittamaa sosiaalipolitiikkaa, vastuullista ilmastopolitiikkaa ja sukupuolten ja rotujen tasa-arvoa.
Tuntematta taustoja voikin kysyä, onko tässä USA:n kolmas tie. Tuntematta taustoja voisi myös kysyä olisiko tällä kertaa aika valita USA:n presidentiksi musta kristitty demokraatti. Vai aiheuttaisiko Obaman valinta sen että USA:ssa alkaisi totaalisen isolaatiopolitiikan aika. USA ehkä poistuisi sekä Irakista että Euroopasta, jolloin Vanha Manner jäisi todella omilleen. Onko Obama edes tarpeeksi kokenut ja vahva USA:n presidentiksi.
Lue myös Ruotsilan aiempi vieraskynä-artikkeli suomalaisten Amerikan vastaisuudesta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Ruotsila mielestäni antaa kristillisestä vasemmistosta hieman yksipuolisen kuvan ja leimaa republikaaneja perinteisesti kannattavan uskonnollisen oikeiston pelkästään moraalikysymyksiin keskittyväksi poppooksi.
Obama ei mielestäni edusta mitään kristillistä vasemmistoa vaan selkeästi rotupolitiikkaa ja siihen kytkeytynyttä uskonnollisuutta, joka korostaa mustien uhriasemaa ja valkoisten harjoittamaa sortoa.
OK. En tunne asiaa muuten kuin
Ruotsilan ja sinun kommenteistasi.
Pitää yrittää tutustua aiheeseen paremmin.
Tutustu Obaman kirkon pastorin Jeremiah Wrightin puheisiin. Niistä löytyy puhdasta uhriliturgiaa.
Joo. Tuo on totta.
Toisaalta ainakin aiemmin puhuttiin paljon siitä, että demokraattien vanha peruskannatus siirtyy republikaanien taakse juuri noista arvosyistä.
Ehkä heilläkin on paha valinta Obama vs. Clinton. Jos katsottaisiin puhtaasti kummalla on sosiaalisesti "edistyksellisempi" ohjelma niin Clinton kai olisi todella vahvoilla.
Lähetä kommentti