perjantaina, kesäkuuta 02, 2023

Venäjän Maarianhaminan konsulaatti on suljettava ja demilitarisointi on lopetettava

Yle kertoo: Nyt olisi oikea aika sille, että Suomi sulkisi Maarianhaminassa sijaitsevan Venäjän konsulaatin, sanoo entinen Moskovan-suurlähettiläs, diplomaatti Hannu Himanen

 – Minusta Venäjä on suorastaan syöttänyt Suomelle lapaan tämän mahdollisuuden, ja tätä asiaa pitäisi nyt harkita, Himanen sanoo. 

Venäjä on pitkin kevättä tehnyt Suomelle monennäköistä kiusaa, esimerkiksi jäädyttänyt Suomen Moskovan- ja Pietarin-edustustojen pankkitilit. Tuorein esimerkki on Suomen Pietarin-konsulaatin Murmanskissa ja Petroskoissa sijaitsevien toimipisteiden sulkeminen. Maarianhaminan-konsulaatin sulkeminen on tullut Suomelle ajankohtaiseksi Himasen mukaan juuri sen seurauksena, että Venäjä on ilmoittanut Suomen toimipisteiden sulkemisesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja toinen ex-suurlähettiläs René Nyberg hyssyttelevät. 

Vetoan, että Kansankokonaisuuden lukijat allekirjoittaisivat kansalaisaloitteen Maarianhaminan konsulaatin sulkemisesta.

Toinen kumottava asia on Ahvenanmaan demilitarisointi ja neutralisointi, joita Venäjä ei tulisi kriisitilanteessa kuitenkaan kunnioittamaan. Suomalaiset joutuisivat pahimmassa tapauksessa tekemään saarelle maihinnousun ja valtaamaan sen takaisin - ja menettämään lukuisia nuoria miehiä. Yksi hidaste demilitarisoinnin purkamiselle on ahvenanmaalaisten asenteet ja ennakkoluulot. Niiden muuttaminen on välttämätöntä, mutta ei helppoa.

Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja sen purkamisen hidasteista
Ahvenamaalaisten identiteetti muodostuu kahdesta asiasta - ruotsin kielestä ja demilitarisoinnista. Tämä asian identitaarinen puoli pitää ottaa huomioon. Ei demilitarisointi ole mikään pelkkä mielipide ahvenanmaalaisille. Se osa identiteettiä on kuitenkin erittäin destruktiiivinen tässä maailmanajassa ja siitä pitää päästä eroon.
Ahvenanmaan demilitarisointi saadaan purettua helpommin, jos taataan että Ahvenanmaan puolustuksesta huolehtii koko Nato eivätkä suomenkieliset joukot. Niin naurettavalta kuin se suomalaisesta saattaa tuntua, ahvenanmaalaiset eivät kestä ajatusta että Ahvenanmaalle tulisi suomalaisia joukkoja - varsinkaan pysyvästi.
Jos toinen puoli ahvenanmaalaisten identiteetistä murtuu, pitää muistaa kunnioittaa sitten toista. Vaikka pitkin hampain.

4 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Valitettavasti tämä ei ole realistista niin kauan, kuin ruotsinkielisten etuja niin Affenalla kuin mantereella ajava pikku takiaispuolue saa käytellä tolkutonta valtaa, mikä ilmenee parast'aikaa hallitusneuvotteluissa.

Siellä minipuolue saa sanella maan toiseksi suurimmalle puolueelle mitä hallitusohjelmaan tulee ja mitä ei.
Ja hyvin näyttää menevän sanelu läpi.

Asko Saura kirjoitti...

Ahvenanmaalaisten asennemuutoksen saa aikaan ulottamalla asevelvollisuuden heihin. Nuoret miehet Dragsvikiin kouluttautumaan rannikkojääkäreiksi. He olisivat sitten itse osa sitä joukkoa, joka ne saaret joskus verisesti takaisin valtaa. Ei tarvita montaa päättelyketjun lenkkiä, niin alkaa demilitarisointi kuulostaa huonolta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvä pointti!

Qroquius Kad kirjoitti...

Yrjöperskeles-blogissa aktiivisesti kommentoiva majuri evp.-nimimerkki Joppos123 kertoo tietävänsä varsin monen affenalaismiehen suorittaneen vapaaehtoisen asepalveluksen;
aktiivista reserviläisharrastustakin saarilla olisi.

Näin ollen affenalaismiesten keskuudessa ei asevelvollisuus kenties olisikaan niin paha asia;
ainakin vapaaehtoista maanpuolustustahtoa näyttää olevan. – Avainsana saattaa olla juurikin "vapaaehtoinen", mutta jonkin verran hyvin motivoituneita halukkaita on parempi kuin paljon hyvin huonosti motivoituja pakotettuja, kuten Ukrainastakin näemme.