maanantaina, joulukuuta 27, 2021

Suhtautuminen Venäjän uhkaan jakaa kansaa

70-luvulla lapsille kerrottiin Suomen ja Venäjän ystävyydestä ja se sukupolvi näyttäisi pitävän edelleen Suomen ja Venäjän suhteita hyvinä. Evan tutkimus kertoi aiemmin:

Yli 65-vuotiaista suomalaisista Venäjään suhtautuu kielteisesti vain 29 prosenttia. Toiseksi myönteisimpiä Venäjää kohtaan ovat 56-65-vuotiaat. Heistä 40 prosentilla on kielteisiä Venäjä-asenteita. Asenteet muuttuvat sitä kielteisemmiksi, mitä nuorempiin sukupolviin tarkastelussa siirrytään
Nykynuorisolle taas on varsinkin Halosen suulla selitetty että Venäjä ei ole sotilaallinen uhka. Ja taas yksi sukupolvi uskoi:
55 prosenttia 65–79-vuotiaista pitää Venäjää erittäin suurena tai melko suurena uhkana, kun vastaava lukema 18–24-vuotiaiden keskuudessa on 28 prosenttia. 25–34-vuotiaista 37 prosenttia pitää Venäjää erittäin suurena tai melko suurena uhkana.

Tavallaan on paradoksaalista että esimerkiksi yli 65-vuotiaista vain 29 prosenttia suhtautuu Venäjään kielteisesti, mutta toisaalta 55 prosenttia pitää Venäjää uhkana. Pitää kuitenkin muistaa, että typerin osa ihmisistä muistaa vain ulkoa tiettyjä väitteitä V1,...,Vn tajuamatta, että osa väitteistä on ristiriidassa keskenään. Siksi suhteet voivat näille ihmisille olla samaan aikaan hyvät ja huonot.

Ei kommentteja: