torstaina, lokakuuta 29, 2020

HS: Miksi Korona-tilanne on Saksassa riistäytynyt käsistä mutta ei Suomessa?

HS spekuloi sillä, miksi Korona-tilanne on Saksassa riistäytynyt käsistä, mutta ei Suomessa. Mielenkiintoista spekulaatiota:

MIKSI Euroopan järkevän johtajamaan Saksan tilanne on nyt riistäytynyt käsistä, kun esimerkiksi Suomi pärjää paremmin epidemian hallinnassa? Suomea on viime aikoina kiitelty. Esimerkiksi Financial Times kirjoitti, että suomalaisilla on talvisodan takia aivan erityistä kriisivalmiutta.

Siihen on lisättävä Keski-Euroopasta käsin toinen syy: Suomi on eristäytyneisyydessään aivan omaa luokkaansa Euroopassa.

Suomalaiset ovat myös varovaisia: suurin osa jättää mieluiten varmuuden vuoksi ulkomaanmatkat tekemättä. Saksassa riittää aina niitä, jotka matkustavat, kunnes se erikseen estetään.

LISÄKSI Saksan 83 miljoonan ihmisen kansa on paitsi ratkaisevalla tavalla suurempi, myös paljon heterogeenisempi kuin suomalaiset.

Saksassa on suuri maahanmuuttajaosuus. On yhteisöjä, joissa kiinnittyminen Merkelin ohjeisiin ei ole välttämättä yhtä vahvaa kuin keskivertosuomalaisella viranomaisohjeisiin.

Lisäksi saksalaisen yhteiskunnan yhtenäisyydellä ei ole yhtä pitkiä perinteitä kuin vaikkapa Suomessa. Saksa on ollut jakaantunut ja kokenut poliittisia mullistuksia lähihistoriassa. Luottamuksen ilmapiiri viranomaisten ja kansan välillä on pitänyt luoda, kun Suomessa se vaikuttaa lähes luonnonlailta.

Nyt Saksa rakentaa pakon edessä yhtenäisyyttä ja joutuu kovaan testiin: riittääkö marraskuun voimainponnistukselle tukea ja ymmärrystä. Riittääkö se? Tavoite on saada ottaa jouluna rennommin. Se on monille Saksassakin tärkeä kannustin.

Jos Suomi onnistuu paremmin, se tietysti sataa auttamatta Marinin hallituksen laariin. Onnistuminen, jos Suomi nyt onnistuu, olisi kuitenkin koko kansakunnan ansiota. Meidän kulttuurimme ansiota.

Ei kommentteja: