sunnuntaina, tammikuuta 19, 2020

Ilmastonmuutoksen syyllinen ei ole markkinatalous

Joskus kuulee että markkinatalous on syyllinen ilmastokriisiin.
Oikeasti kyseessä on pikemmin (demokraattisen) päätöksenteon ongelma. Markkinatalous kyllä tarjoaa mekanismit - CO2-verot joita lähes 100% taloustieteilijöistä vasemmalta oikealle kannattaa ja CO2-tullit - joilla ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää. Niihin pitäisi vain tarttua.
Ongelma on a) vihervasemmisto jonka mielestä ilmasto-ongelma pitää ratkaista kielloilla ja subventioilla jotka ovat selvästi tehottomampia kuin CO2-verot ja b) populistioikeisto joka valehtelee että ilmaston lämpenemistä ei edes ole.
"ILMASTONMUUTOKSEN vastaisessa kamppailussa yksi väite on sisäisesti ristiriitainen. Osa kasvihuoneilmiöstä huolestuneista syyttää ongelmasta markkinataloutta.
Syytteiden mukaan markkinatalous palvelee ahneutta, lyhytnäköisyyttä ja luonnon riistoa. Epäilemättä tällaisiakin kuvailuja voidaan joissakin tilanteissa markkinatalouden toimijoihin liittää. Asian toinen puoli on se, että yritykset ja sijoittajat näyttävät nyt pelastavan maailmaa. Kun nämä toimijat muuttavat suuntaa, muutos tapahtuu nopeasti.

Maailman suurimman sijoitusrahaston Blackrockin toimitusjohtajan Larry Finkin jokavuotista kirjettä luetaan aina huolellisesti. Blackrockin salkussa on sijoituksia 7 000 miljardin dollarin verran. Jos tätä rahavirtaa käännetään, se vaikuttaa rahoitusta kaipaavien yritysten toimintaan ja pienempiin rahastoihin. Ja Finkin viime viikolla julkistaman kirjeen mukaan rahavirtaa käännetään.

Blackrockille uudet arviot merkitsevät Finkin mukaan sitä, että rahasto irtoaa sijoituskohteista, jotka ovat ilmaston kannalta riskikohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi hiilen tuottajat ja yritykset, joiden toiminnassa fossiilinen energia on tärkeässä roolissa. Fink kertoi, että Blackrock aikoo käyttää sijoituskohteissaan valtaa muun muassa niin, että kestävän kehityksen vastaiset toimivat johdot joutuisivat väistymään. Lisäksi Blackrock aikoo painostaa yrityksiä kertomaan, miten ne sopeuttavat toimintansa vastaamaan Pariisin ilmastosopimuksen vaatimuksia.

Tuhannen miljardin dollarin kokoinen Norjan öljyrahasto kertoi jo aiemmin vastaavan kaltaisista sijoitusaikeistaan.

Suursijoittajien suunnanmuutos ei ole todellisuudessa hyväntekeväisyyttä vaan markkinatalouden logiikkaa. Ilmastonmuutos johtaa väistämättä siihen, että luonto ja kuluttajat tuhoavat sellaiset yritykset, jotka eivät ymmärrä edessä olevan muutoksen suuruutta. Tällaisissa kohteissa ei rahaa kannata pitää.

2 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Olisikohan kuitenkin niin, että nykyisessä ilmastonmuutoksessa syyllinen on varsin sama kuin kaikissa aikaisemmissakin ilmastonmuutoksissa, eli taivaalla mollottava ystävämme Arska?

Minusta on suoraan sanoen jokseenkin suuruudenhullua ajatella, että ihminen voisi muuttaa Pallomme ilmastoa suuntaan tai toiseen.
Samankaltaista kuin salaliittoteorioitsijoiden harhat HAARPeista ja vastaavista, joilla muka voisi aiheuttaa mm. maanjäristyksiä;
näiden kehittelijöillä kun ei ole vähäisintäkään käsitystä millaisten energioiden kanssa seismisissä tapahtumissa ollaan tekemisissä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Elämä on aina muuttanut lämpötiloja. Tällä kertaa elämä merkitsee ihmisen elämää ja sen muuttamien ekosysteemien elämää. Ihminen muuttaa ilmakehää muuuttamalla ekosysteemejä ja polttamalla hiiltä.

Muurahainen muutti joskus 50 miljoonaa vuotta sitten ekosysteemejä hyvin voimakkaasti varsinkin trooppisissa metsissä.