maanantaina, lokakuuta 07, 2019

Poikien ympärileikkauksen kielto Ruotsissa?

Ottamatta kantaa ihmisten oikeuteen ympärileikata poikalapsensa, on mielenkiintoista seurata keskustelua aiheesta Ruotsissa, kun Ruotsin Keskusta kolmantena puolueena vaatii poikien ympärileikkauksen kieltämistä. Kvartal-lehdessä kaksi toimituksen ulkopuolisista kirjoittajaa kritisoi Ruotsissa vallitsevaa käsitystä, että lasten kasvatus on ensi sijassa valtion asia. Esimerkkinä poikien ympärileikkaus.

Precis som att det är skillnad på manlig och kvinnlig omskärelse är det också ohederligt att jämställa manlig omskärelse med barnaga. Syftet med barnaga är att skrämma barn till lydnad. Omskärelse syftar till att inviga barnet i stammen. Det ena görs för att skrämma, förtrycka och traumatisera och det andra görs för att välkomna. Det första kanske görs kontinuerligt. Omskärelse sker bara en gång. De har därför olika syfte. Men de får också olika utfall. Att misshandla eller stympa någon påverkar den personens normala funktion.

Den riktiga frågan här är nämligen inte om föräldrar ska få klippa i sina barns kön (oavsett kön) hur och när de vill. Den riktiga frågan är vem som egentligen ska avgöra hur du uppfostrar dina barn. Du eller staten? Svenskarna har givit sitt svar på den frågan. För ska vi vara riktigt ärliga så finns det ett starkt drag av ovilja mot olikhet i den svenska kulturen. Man längtar och strävar efter likhet, då uppstår en fridfull stämning av konsensus. Det som avviker irriterar. Denna besatthet är så omfattande att de tre riksdagspartierna till och med vill reglera utseendet på penisar. Knappast något annat folk har frivilligt överlämnat ansvaret för sig själva och de sina så fullständigt till staten som svenskarna har gjort. Den svenska staten tar sig rätten att leta sig in i minsta skrymsle av våra personliga liv, alltid motiverat av den största välvilja. Svenskarna kräver alltså inte mer av dem som kommer hit än de begär av sig själva.

Tämän blogin kannalta mielenkiintoista on havainto, että ympärileikkaus - juuri siksi että se sattuu - on uhri, joka päästää pojan heimonsa jäseneksi. Ruotsissa kansalaisten kuulumista heimoon tietysti vierastetaan ja ehkä tämä onkin toinen syy miksi ympärileikkausta ollaan kieltämässä. Ruotsalainen yhteiskunta hyväksyy ilomielin eriväriset ihmiset, mutta edellyttää että ruotsalainen on ensi sijassa valtion kansalainen, joka ajattelee yhtenäisellä yhdessä sovitulla tavalla.

Ei kommentteja: