torstaina, joulukuuta 28, 2017

Maahanmuuton laadusta laaja tutkimus

Cambridge University Pressin julkaisemassa lehdessä on laaja tutkimus maahanmuuttajien äo-tasosta. Kiitos filosofian tohtori J. Sakari Hankamäelle linkistä. Tutkimus on vuodelta 2014.

Jos onnistuneen maahanmuuttopolitiikan mittarina halutaan pitää maahanmuuttajien laatua, Kanada on maahanmuuttopolitiikan suuri onnistuja ja mm. Suomi maahanmuuttopolitiikan suuri häviäjä. Kanadassa maahanmuuttajien äo on vain 1.4 pistettä kantaväestön äo:ta alempi, Virossa 3.6 pistettä, Ruotsissa 6.5, Tanskassa 7.2 ja Suomessa 8.3.

Kuvassa mustat maat ovat niitä, joissa maahanmuuttajien äo on selkeästi kantaväestöä alhaisempi, siniset niitä joissa maahanmuuttajien äo on kantaväestön äo:ta korkeampi. Musta on Suomen ja Kiinan lisäksi myös Egypti, johon tulee väkeä etelästä. Sinisin lienee Dubai, jossa maahanmuuttajat tekevät pitkälti sekä paskatyöt että kaikki muutkin työt, mutta ovat myös huomattavasti korkeammalla tasolla kognitiivisesti kuin dubailaiset.Tieto ei tietysti kriittiselle lukijalle tule yllätyksenä. Kanadan maahanmuuttopolitiikka on hyvin valikoivaa - maahanmuuttajien koulutustaso on kantaväestön koulutustasoa korkeampi. Viron sosiaalisten tulonsiirtojen alhainen taso alentaa maan houkuttelevuutta sosiaalishoppailijoille. Ruotsi, Suomi ja Tanska ovat selvästi heikommassa asemassa.

Huomautettakoon, että en ole lukenut tutkimusta vielä kokonaan läpi - kommentoin aihetta mahdollisesti laajemmin myöhemmin. Todettakaan kuitenkin, että lähestymistapa on sama kuin Bell Curve-kirjassa aikoinaan. Suosittelen lämpimästi lukijaa kertaamaan aiemman kirjoitukseni.

Lisäys 1: Tarkemmin sanoen pitäisi ehkä puhua kognitiivisista kyvyistä eikä äo:sta koska tässä mitataan lähinnä PISA-tuloksia. Toisaalta PISA-tulokset ovat tunnetusti hyvin g-latautuneita, joten virhe ei ole suuren suuri. Esimerkiksi Osmo Soinivaara on todennut:

Pisa-tutkimus mittaa jokseenkin samaa kuin nuo älykkyystutkimukset tai kääntäen, älykkyystutkimukset mittaavat jokseenkin samaa kuin Pisa-tutkimus. 


3 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Dubai todella hyötyy maahanmuutosta. Maahanmuuttajat tekevät kaikki työt mutta ovat myös hyvin paljon fiksumpia kuin dubailaiset:

"in Finland natives achieved 538 student assessment scale (SAS) points in reading (international developed countries’ mean M 1⁄4 500; standard deviation SD 1⁄4 100), but second-generation immigrants had an SAS of 493 and first-generation immigrants only 449, a difference of 89 SAS points and equivalent to around 2–3 school years of progress (Rindermann,2011). In contrast, in Dubai (UAE) natives achieved clearly lower results compared with immigrants (natives: SAS 1⁄4 395; first-generation immigrants: SAS 1⁄4 467; second-generation immigrants: SAS 1⁄4 503). These are more than 100 SAS or 16 IQ points or around 3–5 years schooling effects!"

Pekka kirjoitti...

Voisiko ajatella kääntäen eli suomalasiten älykkyysosamäärä on keskimääräistä korkeampi. Siksi maahnamuuttajien ÄO on suhteellisesti pienempi kuin suomalaisilla.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvö pointti Pekka. Eli molemmat vaikuttaa maahanmuuttajien äo sinällään (absoluuttinen äo) ja maahanmuuttajien äo suhteutettuna kohdemaan väestön äo:hon (relatiivinen äo).