maanantaina, heinäkuuta 14, 2014

Kolme neljäsosaa tyytyväisiä presidenttiin - miksi ihmeessä?

Kolme neljäsosaa suomalaisista on tyytyväisiä presidentti Niinistöön. Presidentin kunnioituksen perinne siis elää vahvana Suomessa. Edellisen presidentin - Tarja Halosen - kannatus oli sekin hyvin vahvaa kansan keskuudessa.

Niinistön merkittävin ulkopoliittinen teko on ollut Euroopan yhteisen puolustuksen ehdottaminen Suomen turvallisuusratkaisuksi. Olen kutsunut tätä hourimiseksi, koska Euroopan yhteisellä puolustuksella - vastakohtana transatlanttinen Nato - ei juuri kenenkään asiantuntijan mielestä ole mitään relevanssia.

Sitä, onko Niinistö kulissien takana saanut jotain aikaiseksi, en tietenkään voi varmasti tietää. Teen arvioni sen pohjalta, mitä kuulen ja näen, eikä minulla ole mitään näyttöä siitä, että kulissien takansa olisi saatu jotain suurta aikaiseksi ulkopolitiikan saralla. Suomalaisten arvostama kulissien takainen ulkopolitiikan hoito edustaa sekin eräänlaista demokratian ja kansalaisyhteiskunnan halveksuntaa ja uussuomettumista. Onko Venäjä uhkaillut Niiinistöä ja Niinistö jo taipunut torppaamaan Nato-jäsenyyden Venäjän painostuksesta? Kansalainen ei voi tätä tietää. Voi vain arvailla. Miksi Niinistö ei enää puhu Nato-jäsenyyden puolesta? Taatakseen uudelleenvalintansa vai venäläisten pelosta?

Halosen suurin saavutus oli tunnetusti maanpuolustuksen heikentäminen jalkaväkimiinojen kieltämisen ja Nato-jäsenyyden torppaamisen kautta. Halosen suosio oli kuitenkin suurta. Mitä se kertoo äänestäjistä? Minulle se kertoo sen, että äänestäjät ovat helposti kusetettavissa.

Suomalaisille on tyypilistä arvostaa presidenttejä, joiden ainoa avu on tölväily, poliitikkojen nöyryyttäminen ja muu öykkärimäinen käyttäytyminen suomalaisia poliitikkoja kohtaan ja mielistely venäläisiä kohtaan. Presidentin valta on edustuksellista erikoisessa muodossa: presidentti nälvii poliitikkoja ja lipoo venäläisiä Suomen kansan puolesta.

Suomalaiset eivät sen sijaan arvosta juurikaan varsinaisia poliitikkojaan - esimerkiksi pääministeriään tai valtiovarainministeriään, jotka tekevät todellisen työn niin hyvin kuin nyt osaavat.

Kirjotin 5 vuotta sitten:

Suomalaiset arvostavat valtaa. Tai pikemmin suomalaiset arvostavat valtaa, mielivaltaa ja nöyryyttämistä. 

Enemmistö suomalaisista arvostaa presidentti Halosta. Presidentti Halonen on puhdas vallankäyttäjä - voisi jopa sanoa mielivallan käyttäjä. Vallankäyttö on Haloselle poliitikkojen nöyryyttämistä. Nöyryyttäminen tulee esiin erityisesti virkanimitysasioissa. Kun ihmisiä haastatellaan kadulla Halosen viimeisimmästä tempusta, kadunmies tukee Halosta. Kadunmies nauttii itsekin nöyryyttämisestä ja koska hän itse ei siihen kykene, hän haluaa tehdä sen edustajansa avulla. Suomalaiset haluavat presidentin, koska he rakastavat nöyryyttämistä. Jokaiselle avomieliselle tarkkailijalle on 100%:n selvää että Halonen ei ole saanut presidenttinä mitään hyvää aikaan - paitsi juuri näitä nöyryytysakteja. Kadunmies ei kuitenkaan muuta presidentiltä kaipaakkaan. Siksi suomalainen kannattaa ehdottomasti presidentti-instituution säilyttämistä.

Suomalaisten käyttäytyminen antaa suomalaisista oikeastaan aika vastenmielisen kuvan.

Ei kommentteja: