sunnuntaina, lokakuuta 06, 2013

Professori Paul Collier Oxfordin yliopistosta puhuu diversiteetistä

Professori Paul Collier - Oxfordin yliopiston Afrikan Talouden tutkimuksen laitoksen johtaja - puhuu Economistin haastattelussa maahanmuutosta ja väittää, että diversiteetillä on todennäköisesti jonkinlainen optimaalinen taso. Liian alhainen diversiteetti alentaa innovaatiota mutta liian korkea vähentää luottamusta. Toisaalta Collierin mukaan maahanmuuton luonne on sellainen, että jos maahanmuutolle ei tehdä mitään, vaan se jätetään kehittymään vapaasti, maahanmuutto kiihtyy koko ajan. Nimittäin, kun tietystä maasta tai kulttuurista A maahan B saapunut "diaspora" on tarpeeksi suuri, A:sta on todella matala kynnys muuttaa maahan B. Kun keskituloisten määrä maassa A lisääntyy vaikkapa diasporan maahan A lähettämän rahan takia, yhä suuremmalla osalla maan A väestöstä on varaa hankkia matkaliput maahan B.

Haastattelussahan ei ole tavallaan mitään uutta sille, joka on seurannut esimerkiksi Robert Putnamin tutkimuksia diversiteetistä, mutta kuten Collier sanoo, on ollut tabu tehdä mitään suosituksia sosiaalitieteessä tehtyjen tutkimusten perusteella. Collier myös kysyy reippaasti, onko monikultturismi todella ollut kantaväestön kannalta pelkästään edullista, kun kantaväestön MÄÄRÄ Lontoossa on pudonnut puoleen.

Collier ei tiedemiehenä anna kuitenkaan mitään lopullisia vastauksia, vaan haluaa ainoastaan rakentaa viitekehyksen, missä asiallinen keskustelu maahanmuutosta olisi mahdollista.

Collier on myös kirjoittanut kirjan Exodus: How Migration is Changing Our World, jota en vielä ole lukenut. 

Päivitys: Sain kirjan Amazonin Kindle Storen kautta samantien käsiini ja aloin lukea. Vaikuttaa todella hyvältä. Kirjoittajan arvomaailma on toki hyvin erilainen kuin omani, mutta kirjoittajan asiantuntemus, rehellisyys ja pelkäämättömyys tekee vaikutuksen. Juuri tällaista kirjaa maahanmuutosta on tarvittu.

Ei kommentteja: