sunnuntaina, kesäkuuta 30, 2013

Serkusavioliitto tappaa

al-Jazeerassa on erittäin hyvä keskustelu (video) serkusavioliitoista.

Serkusavioliitossa syntynyt mies kertoo, miltä tuntuu kun kaikki neljä sisarusta ovat kuolleet resessiiviseen perinnölliseen sairauteen.

Genetiikko puhuu siitä, että haitat serkusavioliitoista ovat valtavat. (Kerroin jo aiemmin, että kolmasosa Englannissa syntyvien lasten perinnöllisistä sairauksista ilmenee pakistanilaisilla lapsilla. Pakistanilaisperäisiä on syntyvistä lapsista kuitenkin vain 3%. Syynä perinnöllisten sairauksien suureen määrää lienevät pakistanilaisten serkusavioliitot.)

Taloustieteilijä kertoo, että kun morsiamesta tai sulhasesta pitää maksaa suuri summa rahaa, ihmiset haluavat usein pitää rahan perhepiirissä ja ajautuvat serkusavioliittoon. Serkusavioliitot seuraavat siis osittain taloudellisista insentiiveistä.

Evoluutiopsykologi puhuu siitä miten köyhyys ja korkea epätasa-arvon taso ennustavat serkusavioliittojen yleisyyttä. Toisaalta serkusavioliittojen korkea määrä selittää demokratian kehittymättömyyttä. Tosin usein pelkkä muslimikulttuuri riittää selittämään serkusavioliittojen korkean tason.

Omaa tulkintaani

Kunniankulttuurista tai yleensä heimokulttuurista video ei tosin puhu. Kerroin aiemmin, miten antropologi Carl Salzman väittää että Lähi-Idän heimokulttuurit ovat huonosti yhdistettävissä nykyaikaiseen yhteiskuntaan kuten demokratiaan:

The structural fissiparousness of the tribal order makes very difficult societal cohesion in the Middle East. The particularism of affiliation constantly places people and groups in opposition to one another.

Oppositionalism is the cultural imperative.

Thus the ingenious tribal system, based on balanced opposition, so effectual in supporting decentralized nomads, tends to inhibit societal integration at a more inclusive level, and to preclude civil peace, based on settlement of disputes through legal judgment, at the local level.


Toisaalta Lähi-Idän heimokulttuureihin liittyy korkea serkusavioliittojen määrä ja islam. Joten oma tulkintani on, että heimokulttuuri on pikemmin selittäjä sekä serkusavioliittojen korkealle määrälle että demokratian kehittymättömyydelle.

Ei kommentteja: