lauantaina, marraskuuta 19, 2011

Mobiilimarkkinoista Nokian romahduksen jälkeen

Nokia ei selvästikään ole antanut periksi mobiilimarkkinoilla, vaikka Nokian älypuhelmien markkinaosuus romahtikin. Lumia-puhelimien myynti on ollut suht vahvaa - tosin mitään varmaa näiden menestyksestä ei vielä voi sanoa. Mutta yrityksillä, joilla on runsaasti rahaa kassassa, on aina mahdollisuus romahduksen jälkeenkin toiseen yritykseen. Ihailen sitä, miten päättäväisesti Elop käänsi Nokian strategian suunnan. Aika näyttää kääntääkö hän myös markkinaosuuden kehityksen suunnan.

Markkinat elävät muutenkin edelleen hyvin voimakkaasti, eivätkä voittajat ja häviäjät vielä ole muutenkaan selvillä. Apple tietysti on jo osoittautunut yhdeksi voittajaksi.

PC-valmistajat ovat vetäytymässä tabletti-markkinoilta taiwanilaisen Digitimesin mukaan kokonaan. Sen sijaan sisällön myyjä Amazon on tilannut valmistajalta 5 miljoonaa tablettia 4Q2011 myyntiä varten. Amazon on selkeästi kehittymässä toiseksi vahvaksi tablet-pelaajaksi. Amazonin on väitetty ensi vuonna toimittavan markkinoille myös puhelimen.

Digitimes kirjoittaa:

Due to pure PC hardware players such as Hewlett-Packard (HP), Acer, Asustek and Dell not having any advantages to compete in the tablet PC market, sources from upstream supply chain believe these players will gradually phase out from the market with players that have strong content support such as Apple, Amazon and Barnes & Noble, to continue to compete through lowering their hardware prices.

With Amazon offering its Kindle Fire at US$199 and Barnes & Noble to provide its upcoming Nook Simple Touch at a price of US$99, the pure hardware players are unlikely to profit from the market through price competition.

Since Amazon and Barnes & Noble are mainly profiting from their content platforms, not the hardware, the sources believe these hardware devices will eventually be offered for free.

The sources pointed out that although iPad 2 is also seeing strong demand from consumers, sales were lower than those of iPad, indicating that consumers' strong enthusiasm for tablet PCs has already disappeared.


Nokia lienee tuomassa markkinoille Windows-puhelinten lisäksi myös Windows-tabletin. Vaikuttaa aivan selvältä, että Nokia ei ole pelkästään riippuvainen Microsoftista vaan Microsoft ja Nokia ovat naimisissa ja Microsoft on yhtä lailla riiippuvainen Nokiasta. Jos Microsoft ei menesty puhelinmarkkinoilla, se ei menesty tabletti-markkinoilla ja myös sen asema PC-markkinoilla alkaa helposti murentua.

Nokia ja Microsoft ovat tarkoituksella rakentaneet suhteen, jossa ne ovat riippuvaisia toisistaan. Näin sanoo Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop perjantaina ilmestyvän Talouselämän haastattelussa. Elop sanoo, että teknologia-ala tuntee monia menestyneitä liittoja. Microsoftin ja Intelin liitto on hyvä esimerkki: yhtiöt täydensivät toisiaan ja olivat riippuvaisia toisistaan. ”Microsoft on yhtä riippuvainen meistä kuin mekin heistä. Tärkeintä on varmistaa, että etumme ovat linjassa ja että meillä on yhteiset tavoitteet." (Talouselämä eilen.)

Olisi mielenkiintoista ymmärtää Nokian ja Micrsoftin suhdetta paremmin.

Samsungin (ja HTC:n) asema, joka tällä hetkellä vaikuttaa hyvin vahvalta, ei sekään ole niin hyvä kuin miltä älypuhelimien johtoasema näyttää. Ainakin sen asema tablettimarkkinoilla on heikko. Sen asema tabletti-markkinilla on hiukan samanlainen kuin PC-valmistajienkin. Puhelinmarkkinoillakin sillä on heikot mahdollisuudet todelliseen differentioitumiseen ja kuluttajien sitouttamiseen omiin tuotteisiinsa. Android-puhelin on commodity-tuote, ja vaikka Samsungin asema tällä hetkellä on hyvä, se voi muuttua hetkessä, kun kuluttajat löytävät laadullisesti tai hinnallisesti hiukan paremman Android-puhelimen.

3 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Nokia ei selvästikään ole antanut periksi mobiilimarkkinoilla, vaikka Nokian älypuhelmien markkinaosuus romahtikin.

Onko Nokia Oyj:llä muitakin markkinoita kuin mobiilimarkkinat, kun mainitset markkinoiden kohdalla nimenomaan mobiilimarkkinat?

Lumia-puhelimien myynti on ollut suht vahvaa - tosin mitään varmaa näiden menestyksestä ei vielä voi sanoa.

Nokia jaksaa kieltämättä yllättää. Itse preferoisin Androidia tai jopa iPhonea. Mutta näemmä löytyy ihmisiä, joita Nokian jälkeenjääneisyys älypuhelimissa ei haittaa. Eli ostavat Nokialaisen ihan fiiliksen pohjalta.

---

OMA VEIKKAUS NOKIAN TULEVAISUUDESTA

Heti kun kehittyvien talouksien kuluttajilla alkaa olemaan rahaa älypuhelimiin, ei Nokialla ole tarjota heille riittävän halpaa puhelinta.

Uskon, että ensi vuonna Android-puhelimen saa jo alle 100 eurolla. Onko Nokialla tarjota mitään vastaavaa?

Nokia ja Microsoft = Dead meat

Uskon lisäksi, että muut valmistajat ovat kuroneet Nokian tehokkaan valmistuksen edut kiinni.

Jukka Aakula kirjoitti...

Uskon että olet oikeassa. Microsoft on Cloudia edeltävän ajan firma. Vaikea kuvitella että muutos onnistuisi. Mutta varma ei voi olla.

Miltton Friidman kirjoitti...

Nuo Lumian kaltaiset onnistumiset jaksavat yllättää, mutta ne tuntuvat olevan vain tavallista kovempia risahduksia nuotiossa ennen kuin se sammuu kokonaan. Sinäänsähän olisikin varsin yllättävää, jos alamäki olisi täysin laskeva viiva ilman kohoumia.

Sinäänsä sääli. Nokia oli hyvä ja innovatiivinen suomalainen firma, jolla olisi ollut kaikki mahdollisuudet menestykseen myös tällä vuosituhannella.

Vitkastelu, strategiset virhearviot, vahvan omistajaryhmän puute ja innovaatiokyvyttömyys tappoi Nokian.