torstaina, lokakuuta 20, 2011

Nokian romahdus - joko lasku hidastuu ?

Nokian tulos oli siis positiivinen yllätys - tulos oli selkeästi positiivinen vaikka analyytikot olivat ennustaneet pikemmin nolla-tulosta. Älypuhelinten markkinaosuuden romahdusta hyvä tulos ei toki muuksi muuta, mutta feature phonien (peruspuhelinten) myynti on pysynyt vakaana. Myynti ei kasvanut mutta ei laskenutkaan.

Ainakin minä odotin että Nokian tulos menee negatiiviseksi ennen kuin ensimmäistäkään Windows-puhelinta on edes markkinoilla. Tämä riski ei ilmeisesti toteutudu. Nyt Nokian tulevaisuuden menestys riippuu pitkälti Windows-puhelimen menestyksestä. USA:ssa Windows Phonen markkinaosuus on tällä hetkellä 9% luokkaa. Tarvitaan ihme jotta Nokia pääsisi jatkossa lähellekään sitä 40%:n älypuhelinten markkinaosuutta mikä sillä oli. Minusta 10 % voisi olla optimistinen tavoite. Markkinaosuus ja liikevaihto laskevat siis edelleen varmasti.

Lisäys 21.10.

Mielenkiintoista on että jopa älypuhelimien markkinaosuuden romahdusmainen lasku on pysähtynyt aivan viimekuukausien aikana. Symbian-älypuhelimet myyvät siis vielä suht hyvin. Tätä tulosta voi pitää melkoisena torjuntavoittona. Torjuntavoitto on moraalisesti tärkeä, koska Nokian on saatava kuluttajien ja omien työntekijöidensä usko takaisin. Se on erityisen tärkeää juuri nyt kun täysin uusi Windows-pohjainen tuote-perhe launchataan.

Eräs asia minkä olen ymmärtänyt todennäköisesti väärin on Nokian riippuvuus Microsoftista. Nokia on toki naimisissa Microsoftin kanssa, mutta melkein samalla lailla kuin Nokia on riippuvauinen Microsoftista, Microsoft on riippuvainen Nokian onnistumisesta. Jos Microsoft epäonnistuu mobiili-laiteiden markkinoilla, se tulee menettämään myös PC-markkinat. Nokialla on käsittääkseni jonkinlaiset pienehköt mahdollisuudet pysäyttää romahdus kokonaan - yhdessä Microsoftin kanssa.

3 kommenttia:

Aakke / Miltton kirjoitti...

Nokia on nyt Samsungin ja Applen takana älypuhelimissa.

Nokiasta tulee markkinoilla jonkinlainen "hyvä kolmonen" tai aivan kärkikolmikon peesissä roikkuva. Peränpitäjää Nokiasta ei kuitenkaan saa millään.

Seuraava trendi älypuhelimissa on halpis-älypuhelimet. Trendi on tavallaan jo alkanut. Nyt kuitenkin Nokia puskee ulos kalliimman hintaluokan älypuhelimia, esim. N9. Tällä menolla Nokia menettää edelleen asemia älypuhelimien markkinoilla, ainakin kuluttajasegmentissä.

Muutaman vuoden päästä Nokian asema markkinoilla on "hyvä kolmonen", ja pelkästään business-puhelimissa.

---

Tässä Nokialle lyhyt "game plan" takaisin menestykseen:

1) Nokia on osannut tehdä halpaluureja ennenkin. Nyt sama massavalmistustapa pitää siirtää älypuhelimiin. Halvin Nokian älypuhelin tulee irrota 149-199 eurolla. Enkä tarkoita mitään Symbianilla varustettua versiota, vaan ihan "täysveristä" Windows-älypuhelinta kaikilla toiminnallisuuksilla. FULL FUNCTION!

2) Nokian tulee unohtaa kilpailu Applen kanssa. Apple on "kännykkämaailman Rolex". Moni valitsisi saman hintaluokan puhelimista iPhonen. Jos Nokia haluaa kilpailla Applen hintaluokan puhelimia vastaan, on Nokian lanseerattava Applea mimikoiva oma trendibrändi. Tämä "Apple Nokia" -brändi tulee yhtiöittää omaksi yhtiöksi irti Nokiasta sen suuren markkinariskin vuoksi.

3) Nokian tulee saada markkinoille yksi tai useampi "first-in-the-market" innovaatio, josta tulee "game changer" tai "the next big thing". Liittyypä tämä sitten kännykkämaksamiseen, ekosysteemiin, kännykän ominaisuuksiin tai sen käyttöön kotitietokoneen korvaajana - jotain on nyt tapahduttava. Nyt Nokia keskittyy lähinnä JO OLEMASSA OLEVIEN OMINAISUUKSIEN hiomiseen. Mitään uutta ja mullistavaa ei tapahdu.

4) Kanadalaisen BlackBerryja valmistavan RIM:in ennakoiva osto pois markkinoilta. Nokia tulee keskittymään Windows-puhelimillaan väkisinkin business-segmenttiin, jolloin RIM:istä tulee yksi sen pahimpia kilpailijoita. RIM:in kurssi on nyt alimmillaan mitä se on ollut aikoihin. Samoin BlackBerryihin saisi Windowsin. RIM nimittäin käyttää omaa BlackBerry OS:ää puhelimissaan. Myös Googlen on huhuttu ostavan RIM:in, mutta se ostikin Motorolan. Nokia ON SAATANAN TYHMÄ, JOS EI OSTA RIMIÄ NYT KUN SE HALPA.

5) Nokian on tehtävä päättäväisempi ekosysteemistrategia. Kaikenlainen spekulaatio Meegosta ja muista Nokian omista käyttiksistä on loputtava. On päätettävä, onko ekosysteeminä PELKÄSTÄÄN Windows, vai myös muita. Nyt käsittääkseni Nokian omille käyttiksille ja niiden appseille ei löydy kehittäjiä, koska niiden tulevaisuus on epävarma. Kehittäjät siirtyvät Androidiin tai iPhone OS:aan, koska niillä on selkeä ja varma tulevaisuus.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyviä ideoita.

Minulla on kyllä hiukan kutina että nyt on hetken rauhallisempi vaihe ennen kuin alkaa lopullinen lasku.

Minun on vaikea uskoa että Windows puhelin onnistuisi. Luulen että Nokia kyllä myy Windows-puhelimia monia miljoonia mutta markkinaosuus jää alle 10%:in. Samaan aikaan Windowsin hiljainen kuihtuminen etenee pc-puolella eikä se pääse siksi puhelimissa tai tableteissa ollenkaan lentoon.

Toinen vaihtoehto sitten on että tulee Windowsin uusi tuleminen sitä kautta että Nokia, Joku Erinomainen Cloud-strategia, Paljon Rahaa molempien firmojen kassoissa jne. avittaa Windowsin nousuun.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Itse uskon kanssa, että Windows-puhelimet eivät saavuta "riittävää" markkinaosuutta ainakaan kuluttajapuolella.

Business-puolella juttu on toinen. MS Office, MS Outlook, MS Dynamics ERP...tuotteita löytyy. Jos Microsoft ja Nokia saavat linkitettyä bisnessoftat, Windows Mobile ekosysteemin ja Nokian luurit, niin mahdollisuuksia on.

On pakotettava yritysten ICT-osastot vaihtoehdottomuuteen - joko ostat MS+Nokia kombon, tai otat riskin ottamalla "kuluttajaluurit" yrityksesi käyttöön.

Lisäksi sekä MS:llä että Nokialla on paljon olemassaolevaa asiakaskuntaa bisnespuolella.

---

Kuluttajapuolella Nokian on kuitenkin debytoitava halpis-älypuhelimilla tai jollain iPhonen tapaisella innovaatiolla. Ja pian.