maanantaina, kesäkuuta 27, 2011

Hämmennys

Olen ollut hiljaa ehkä työkiireiden, loman alkamisen ja väsymyksen takia mutta myös sen hämmennyksen takia, minkä Kreikan pelastamisoperaatio on minussa aiheuttanut.

Onko Euroopan ideasta jäänyt jäljelle vain yhteinen halu siirtää eräiden euromaiden (ja koko eurojärjestelmän ?) romahdusta myöhemmäksi. Kukaan ei ilmeisesti edes usko että Kreikka voidaan pelastaa vaan ajatuksena taitaa olla vain, että yhden pankkiriisin jälkeen ei ole varaa heti toiseen ? Tulkoot romahdus sitten vasta myöhemmin kun talous on ehkä vahvistunut kasvun myötä, vaikka euromaiden taakka pelastusoperaatioista on siinä vaiheessa pahentunut ja romahduksen myötä lopullisesti menetettävä rahamäärä kasvanut ? (Tämän ajatuksen esitti minulle viime keskiviikkona eräs nuori kokoomuspoliitikko.)

Onko politiikan muutenkin vallannut pessimismi - onko politiikalle ominaista romahduksen siirtämisen tavoittelu sen sijaan että uskottaisiin parempaan huomiseen, minkä eteen sitten tehtäisiin työtä ? Kreikan romahduksen siirtämisen ohella yritetään myös siirtää vääjäämätöntä hyvinvointivaltion romahdusta tuonnemmaksi ?

Tulee mieleen että onko aika yrittää vain pelastaa oma talous ? Olenko aivan liian pessimisti ?

27 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Tuota olen itsekin sanonut: Odotetaan, että tapahtuisi joku ihme ja sen vuoksi tehdään kaikki mahdollinen, jotta kipeitä korjaustoimia voitaisiin lykätä.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Toistan jo aikaisemmin lähettämäni kommentin:

Velkakriisin tarkoituksena on velkaannuttaa Euroopan julkinen sektori. Koko Euroopan laajuudessa - myös Suomi.

Miksi?

Jotta velkakriisin taustalla mukana olevat pankit saavat kansantalouksista lypsylehmän, samalla kun niiden rahallisesti tuottavimpia toimintoja voidaan yksityistää IMF:n kautta amerikkalaisille pääomasijoittajille.

Velkakriisin laajenemista ei ole tarkoituskaan estää. Syksyllä Espanja defaulttaa korkojen maksussa. Sen jälkeen vuorossa on Belgia, Italia, osa Saksan osavaltioista jne. Viimeisenä menevät Euroopan vahvat valtiot - Saksa ja Pohjoismaat.

Kuka?

Huomaa Jukka se, että Kreikan velkakriisin taustalla hääräävä pankki on Goldman Sachs. Wall Street on Euroopan velkakriisissä vahvasti mukana. Eräs signaali tästä oli Soinin artikkelin sensurointi WSJ:ssa.

Wall Street huomasi, että euro-rahaliitto pakottaa liitossa olevat maat tukemaan "huonoja" maita. Tämä oli kaikista terävin havainto, sillä vahvempien maiden tuki huonoille maille romahduttaisi lopulta myös vahvat. Sitten etsittiin maa, jonka poliitikot ovat eniten korruptoituneita - tässä tapauksessa Kreikka. Kreikka on myös ihan oikeasti korruptoitunein maa euro-rahaliitossa Transperancy Internationalin korruptioindeksin mukaan.

The rest is history.

Wall Street sai Kreikasta sillanpääaseman Eurooppaan. Saa nähdä pyyhkäistäänkö koko mantereen halki.

---

Parlamentaarisin keinoin vastaavan kokoinen yksityistäminen ei onnistuisi, johtuen vasemmiston vahvasta asemasta Euroopassa.

Vasarahammer kirjoitti...

"Onko politiikan muutenkin vallannut pessimismi - onko politiikalle ominaista romahduksen siirtämisen tavoittelu sen sijaan että uskottaisiin parempaan huomiseen, minkä eteen sitten tehtäisiin työtä ? Kreikan romahduksen siirtämisen ohella yritetään myös siirtää vääjäämätöntä hyvinvointivaltion romahdusta tuonnemmaksi ?"

Kaikki poliittiset utopiat ajavat karille ennemmin tai myöhemmin ja aiheuttavat samalla suurta tuhoa.

Näin on käymässä ainakin yhteisvaluutta eurolle. Samalla myös utopistinen EU-projekti saa lähtemättömiä kolhuja.

Poliittiset johtajat yrittävät varjella luomustaan viimeiseen asti. Euron kriisistähän tässä on kyse ja sitä on tässä vaiheessa myöhäistä ratkaista siirtymällä keskitettyyn liittovaltioon.

Tiedemies kirjoitti...

Kreikan "pelastamiseksi" ei ole enää mitään tehtävissä, ja uskon että tämän tiedostavat kaikki. Se, mitä voidaan tehdä, on välttää välitön likviditeetin menetys ja Kreikan valtion täydellinen romahdus lyhyellä aikavälillä.

Nythän on niin, että Kreikan valtion tileiltä loppuvat eurot muutaman päivän päästä, ja sitten ei enää maksella palkkoja, eläkkeitä, eikä sosiaaliturvamaksuja. Kysymys ei ole enää siitä, tehdäänkö kipeitä korjaustoimia, vaan milloin ne tehdään ja kenen ehdoilla.

Toiveena on kai myös, että keskieurooppalaisten pankkien laajamittainen romahtaminen Kreikan sukeltaessa voidaan vielä estää, jos niille annetaan aikaa kerätä pääomia ja likviditeettiä. Ei tässä ole varmaan kohta vuoteen kukaan vakavissaan uskonut, että Kreikka saisi kaikki ne maksunsa maksettua. Olennaista on siis päästää se hissukseen polvilleen, että ei tule kertarytinässä niin paljoa sivullisia vahinkoja. Sarkozy ei kuulostanut telkkarissa vakuuttavalta, mutta puhui minusta asiaa.

Se, mitä en ymmärrä, on änkyräkonservatiivien ja kommarien asenne, jonka mukaan olisi olemassa jokin sellainen ratkaisu, jossa pohjoinen ja etelä erkanevat jotenkin nätisti tai korkeintaan kiusallisesti. Ei se niin mene, jos Saksalaiset pankit kaatuilevat, niin kohta menee Nordea tai Sampopankki, ja suomalaisten asuntovelallisten velkoja irtisanotaan. Konservatiivien voisi vielä kuvitella tätä kannattavan, eli että kansallisomaisuus saadaan takaisin vanhan rahan suvuille pilkkahintaan ja proleilta pois, mutta kommarien näkemystä en ymmärrä enää lainkaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tm, Kreikan pelastuminen ei tietysti minua kiinnosta. Mutta globaalin systeemin haavoittuvuus kyllä.

Jos systeemi on niin haavoittuva että Kreikan romadus kaataa koko järjestelmän niin sitten globaali systeemi (pankkijärjestelmineen) on todella haavoittuva.

Siinä tapauksessa kaatukoot minun puolestani. Mutta vältän vielä johtopäätöstä koska luulen että en ymmärrä tätä ehkä vielä.

Muuten onko Hamilo sitten änkyräkonservatiivi vai kommunisti? No jätä vastaamatta.

Vasara, ei yhteisvaluutta sinällään minusta ole utooppinen projekti. Kreikan mukaanotto varmasti.

Jukka Aakula kirjoitti...

On myös selvää että jotkut utooppiset projektit kuten Massachusets Pay Colony onnistuivat. Toki oleellista oli että ongelmista opittiin ja mm. yhteisomistuksesta luovuttiin. Hutteriitit sen sijaan oppivat että yhteisomistus oli heille oikea ratkaisu. Hutterismi on sekin utopia, mikä on säilynyt melkein 500 vuotta.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Poliittiset johtajat yrittävät varjella luomustaan viimeiseen asti.

Wall Street katsoi taitavasti kortit - nimittäin sen osalta, että euroa ei päästetä kaatumaan. Pitämällä rahaliittoa viimeiseen asti koossa, poliitikot pelaavat Wall Streetin taskuun - joko tietoisesti tai tietämättä.

Wall Street nakersi aukon euro-rahaliittoon Kreikan kautta. Nyt se etenee valtiosta toiseen - hitaasti mutta varmasti.

Kokoomuspuolueet peesaavat (=kannattavat tukipaketteja, liittovaltiota, rahaliittoa, integraatiota jne.), koska:

a) Kokoomuslainen ideologia näkee yritystoiminnan yhteiskunnan vaurauden luojana

b) Euromaiden velkaantuminen edistää yksityistämistä, in general.

c) Vastaavanlainen yksityistäminen EI IKINÄ menisi läpi normaalissa parlamenttipolitiikassa, johtuen vasemmiston vahvasta asemasta Euroopassa.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Jos joku vielä ihmettelee minkä takia Kreikkaa ei päästetä kaatumaan, niin siihen on nämä kaksi syytä:

1) Kreikan konkurssi aiheuttaisi välittömästi korjausliikkeen (maailman)taloudessa Kreikan valtionvelkakirjojen tuottojen alaskirjauksien muodossa. Saa nähdä yrittääkö nykyinen hallitus saada tosiaan kriisiä siirrettyä kokonaiset 4 vuotta. Nimimerkillä "ei minun hallituskaudellani".

2) Kreikan kriisi vetää VAHVOILTA valtiontalouksilta varoja kriisin siirtämiseen eteenpäin. Lopulta kuitenkin MYÖS VAHVAT valtiontaloudet joutuvat vaikeuksiin. Vasta kun viimeiset vahvimmista valtiontalouksista ovat korviaan myöten veloissa vihelletään peli poikki. Jos tämä jäisi vain PIIGS-maihin, ei vahvoja talouksia saataisi vietyä alas samassa mittakaavassa kuin mitä muutaman vuoden päästä on mahdollista.

Sen jälkeen IMF iskee kiinni, ja vaatii yksityistämisiä.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Oma ennusteeni on, että Goldman Sachs is going to fuck seriously with the EU national economies.

Kreikka, Irlanti ja Portugali olivat vasta alkusoittoa.

Nyt EKP:n johtoon astuu Mario Draghi. Draghi on toiminut vuosina 2002-2005 Goldman Sachs Internationalin toimitusjohtajana.

Draghin edeltäjällä Jean-Claude Trichetillä ei ole vastaavaa taustaa kuin Draghilla. Trichet on toiminut lähinnä valtiollisissa elimissä. Trichet on Draghiin verrattuna "kiltti mies".

Nyt kun EKP:n johtoon astuu Goldman Sachs -taustainen Draghi, niin olettaisin hänen ajavan entisen työnantajansa etuja.

MITÄ TULEE TAPAHTUMAAN DRAGHIN AIKAKAUDELLA?

Tämä tulee ilmentymään siten, että Draghi kanavoi aina vaan lisää rahaa maille, jotka ovat feilanneet. Uusia tukirahastoja ja tuki-instrumentteja tullaan luomaan myös.

Tätä tulee tapahtumaan niin kauan kunnes viimeisilläkään (kansallis)valtioilla ei ole kassassa senttiäkään.

Kun suurin osa EU-maista on velkaannutettu lähelle 100 % BKT:sta tai sen yli, ovat dominot mukavasti rivissä. Sen jälkeen sallitaan maiden konkurssit. Dominorivi kaatuu.

Itse asiassa kansallisvaltioiden konkurssit tapahtuvat pakosti silloin, koska enää ei ole ketään jäljellä, joka pelastaisi ne.

SEURAA MAAILMANLAAJUINEN SUPERLAMA

Naomi Kleinin esittelemän shokkivaikutuksen (shock doctrine) siivittämänä tulee tapahtumaan laajoja yksityistämisiä. Taloudellisen kaaoksen seassa on helppo ottaa itselle mitä (valtioista) irti saa.

Päätepisteenä on maailmanlaajuinen oligarkia ja korporatismi.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Ja tässä hieman lähdeaineistoa kommenttiini liittyen:

Goldman Sachs’s Connections With Central Banks Reach Deeper After Hiring

---

Se mikä tässä on harmillisinta, on se, että kaikki tapahtuu juridisella tavalla korrektisti.

Suomen hallituksen päätökset ovat juridisesti sitovia, myös kansainvälisoikeudellisesti.

Myöskään Rehn ei enää aja Suomen etua.

Mutta kuten aina, se mikä on juridisesti oikein, ei aina ole välttämättä moraalisesti oikein.

Uskonkin, että velkakriisin myötä tapahtuu moraalikato.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Joka tapauksessa valtiokeskeisille suomalaisille on luvassa rankkoja aikoja.

Valtio ei häviä minnekään, mutta loisimis- ja rent seeking -mahdollisuudet kapenenevat tuntuvasti.

Lopuksi poliitikkoja taas haukutaan kovaan ääneen.

Valkea kirjoitti...

Aakke on todennäköisesti (valitettavsti) oikeassa arveluissaan. Kansainväliset suurpankit ovat käyttäneet monta kertaa aikaisemminkin samaa kriisin luominen - omaisuuden osto pilkkahintaan -menetelmää. Systeemi kokonaisuutena, mukaanlukien Suomi, on läpimätä ja korruptoitunut, josta Aaken linkittämä artikkeli on vain pieni esimerkki. Tämä korruptio ei useinkaan näy Transparency Internationalin raporteissa mm. sen takia, että se tapahtuu korkeimmissa ulkopuolisilta suljetuissa vallan piireissä. Suurpankit ajattelevat kaikkea globaalin rahan ja vallan näkökulmista, joten globaalit suursuunnitelmat ovat niille normaalia arkipäivää. Tavalliset ihmiset pyristelevät ruokaostoksiensa, hankintojensa ja pienlaskujensa kanssa, joten he eivät käsitä, eivätkä voi uskoa suurten kierojen suunnitelmien olemassaoloa. Jne.

Valkea kirjoitti...

Aakke: "Valtio ei häviä minnekään, mutta loisimis- ja rent seeking -mahdollisuudet kapenenevat tuntuvasti."

- Niin, tavallisilta kansalaisilta. Mutta valtio-korporaatio yhteenliittymän vapaamatkustaminen lisääntyy ennennäkemättömiin mittoihin (se on jo nyt valtavaa monin tavoin).

Aakke / Miltton kirjoitti...

Kansainväliset suurpankit ovat käyttäneet monta kertaa aikaisemminkin samaa kriisin luominen - omaisuuden osto pilkkahintaan -menetelmää. Systeemi kokonaisuutena, mukaanlukien Suomi, on läpimätä ja korruptoitunut, josta Aaken linkittämä artikkeli on vain pieni esimerkki.

Kyllä. Olisi lapsenomaista uskoa, että esim. Draghi katkaisisi Goldman Sachs -yhteytensä päästyään EKP:n johtajaksi.

Suurpankit ajattelevat kaikkea globaalin rahan ja vallan näkökulmista, joten globaalit suursuunnitelmat ovat niille normaalia arkipäivää. Tavalliset ihmiset pyristelevät ruokaostoksiensa, hankintojensa ja pienlaskujensa kanssa, joten he eivät käsitä, eivätkä voi uskoa suurten kierojen suunnitelmien olemassaoloa.

Jos on vähänkään lukenut Wall Streetiin tai kansainväliseen pankkimaailmaan liittyviä kirjoja, niin ymmärtää millaisia ihmisiä alalla on, ja mikä heitä motivoi.

---

MIKÄ SIIS RATKAISUKSI?

Valkea on tarjonnut ratkaisuksi yhteisöllisyyttä valtion mittakaavassa - siis Perussuomalaisia. Näin olen asian käsittänyt.

Mutta mikä varmistaa, ettei Perussuomalaisissa ole myös lahjottavia/moraalittomia? Who watches the watchmen?

Entäpä talous? Talouden kautta voidaan päästä käsiksi Suomen talouteen sen ulkopuolelta.

Käytännössä Suomi pitäisi eristää kokonaan muusta maailmasta hieman Pohjois-Korean tapaan. Bisnesympäristö jäisi välittömästi muusta maailmasta jälkeen.

Toisaalta asian kääntöpuoli olisi, että Suomi säilyisi itsenäisenä kansakuntana, ja tuleva maailmanlaajuinen talouskriisi koettelisi Suomea verrattain pehmeämmin.

Olisiko suomalaisista tähän?

Löytyisikö suomalaisten joukosta tarpeeksi älykkäitä, kykeneviä ja periksiantamattomia henkilöitä johtamaan tällaista separaatiota?

Kuinka separaatio onnistuisi, koska nykyinen trendi on yhä enemmän integraatioon päin?

Yhteisöllisyys koko kansan/valtion mittakaavassa vaatisi mielestäni siis välttämättä taloudellista separaatiota, ja ainakin osittaista suunnitelmataloutta.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Olisiko tämänpäivän ihmisistä kansallissosialismiin?

Kuinka kansainvälinen yhteisö ja EU vastaisivat Suomen separaatioon? Mahdolliset kaupparajoitteet haavoittaisivat ainakin Suomen vientiä.

Mitä valuuttaa Suomi siirtyisi käyttämään? Miten tämä valuutta olisi immuuni kansainväliselle spekulaatiolle?

Toisaalta julkinen sektori vastaa arviolta 50-60 % Suomen BKT:sta, joten kansallissosialistinen malli olisi verrattain helppo kasvattaa tästä pohjasta.

Entäpä aikajana? Ehtiikö Wall Street pyyhkäistä koko Euroopan kassan tyhjäksi nykyisen eduskuntakauden aikana? Tuleeko Perussuomalaisten mahdollinen vaalivoitto vuonna 2015 liian myöhään?

Varmaa on joka tapauksessa se, että nyt on laitettu iso pyörä pyörimään. Jos nyt integraatio kasvaa, on siitä vaikea päästä irti.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Kaiken lisäksi minua ihmetyttää lähes viikottain julkaistavat uutisartikkelit, kuten:

"Miksi Kreikkaa ei päästetä konkurssiin?"

"Professori: Kreikan tulisi erota eurosta"

Minäpä vastaan tähän kaikkia askarruttavaan kysymykseen:

MIKSI KREIKKAA EI LASKETA KAATUMAAN?

Vastaus:

Koska muut valtiot ohjaavat rahojaan Kreikan "tukemiseen".

Jos Kreikka päästettäisiin nyt konkurssiin, rajoittuisi velkojien saalis VAIN JA AINOASTAAN Kreikkaan.

Pitämällä Kreikkaa "pystyssä" ja antamalla Kreikan jatkaa "entiseen malliin" kuihduttaa VAHVOJEN KANSALLISTALOUKSIEN kassat.

Pitämällä Kreikka pystyssä MYÖS vahvat kansallistaloudet saadaan kaatumaan.

Miltton Friidman kirjoitti...

Maiden velkaantuminen on myös taloudellinen hasardi siinä mielessä, että se johtaa monet maat samanlaiseen tilanteeseen kuin Weimarin Saksa maailmansotien välissä.

Jättimäinen valtionvelka voidaan nähdä analogiana ympärysvaltojen asettamiin sotakorvauksiin Weimarin Saksalle. Pystyn tässä toteamaan saman kuin John Maynard Keynes Weimarin Saksan sotakorvauksista, että jättimäinen valtionvelka tulee rapauttamaan monien kansallisvaltioiden talouden.

Myös jälkivaikutuksien voidaan arvella olevan samankaltaisia nykyisessä kriisissä - kansallissosialismia ja 3. maailmansota.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos systeemi on niin haavoittuva että Kreikan romadus kaataa koko järjestelmän niin sitten globaali systeemi (pankkijärjestelmineen) on todella haavoittuva.

Käsittääkseni Kreikan romahduksessa seuraavat entiteetit alaskirjattaisiin:

1) Kreikan valtion liikkeelle laskemat velkainstrumentit

2) Muiden kuin Kreikan valtion liikkeelle laskemat Kreikan valtionvelkaan liittyvät johdannaiset

Koko järjestelmä ei varmastikaan kaadu, mutta taseet sulavat (meltdown) kyllä monessa paikassa - Kreikalle lainanneissa valtioissa ja pankeissa.

Se, riittäisikö tämä sulaminen aikaansaamaan uuden laman, on spekulatiivista.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos systeemi on niin haavoittuva että Kreikan romadus kaataa koko järjestelmän niin sitten globaali systeemi (pankkijärjestelmineen) on todella haavoittuva.

Kreikan valtionlainoja ja niiden johdannaisia voisi kuvitella olevan laskettu liikkeelle niin laajasti, että se saattaisi jopa kaataa pankkeja ja rahoituslaitoksia.

Etenkin, kun Kreikan taloudellisesta tilasta on ollut liikkeellä vääristeltyä tietoa - sekä kriisiä ennen että sen jälkeen.

Mutulla sanoisin, että Kreikan lainojen ja lainajohdannaisten alaskirjaus ei aiheuttaisi uutta lamaa.

Ei nyt millään pankilla voi olla niin suurta konsentraatiota Kreikka-papereita. Tai sitten on aika reikäpäitä niissä pankeissa töissä.

Miltton Friidman kirjoitti...

Liitän tähän käyttäjän "Found Tyche?" kirjoittamat kommentit Takkirauta blogissa.

Liittyvät siis Kreikan tilanteeseen, ja pankkien ansaintamahdollisuuksiin Kreikan kriisissä:


"

RM:n artikkeli on hiukan irtaantunut todellisuudesta, eli modernista johdannaisten avulla johdetusta maailmasta, jossa on tullut taloudellisesti kannattavaksi esim. suurille pankeille antaa loputtomasti lainaa Kreikan tapaisille maille, koska

a) EU:n veronmaksaja takaa hyvätuottoisen lainan

b) jos Kreikka ei pysty maksamaan lainaa, pankki voi käydä pilkkahintaan ostamassa kaiken hyödyllisen kiinteän omaisuuden ja laittaa kreikkalaiset vuosisadoiksi velkaorjuuteen

c) pankki voi samanaikaisesti johdannaisten kautta shortata Kreikan taloutta

d) pankki voi jopa johdannaisten avulla "auttaa" Kreikkaa saamaan taloutensa näyttämään paremmalta kuin se on, kuten Goldman Sucks teki Kreikan kanssa ennen sen Euroon liittymistä

e) prosessin pyöriessä pankkiirit pystyvät hankkimaan itselleen lisää ja lisää valtaa

Pankkiireille valtioiden kaataminen on siis erittäin tuottoisa business ja tällaista businesta on harjoitettu vuosisatojen ajan ellei kauemminkin.

Meillä ei enää ole kapitalismia ollut aikoihin, joitakin Aasian maita kuten Kiinaa ehkä lukuunottamatta. Siksi on surkuhupaisaa että RM ja muut yhä edelleen viittaavat joihinkin kapitalismin teoreetikoihin..

July 4, 2011 11:17 AM

"

Tiedemies kirjoitti...

Toistan edellisen kommenttini olennaisen pointin: En usko että enää kukaan uskoo kreikan selviytyvän veloistaan, toiveena on lähinnä, että vahingoista aiheutuva shokkiaalto olisi pehmeämpi niin, etteivät tavallisten kansalaisten talletukset ja asuntolainat menisi rytisemällä maihin. Korkoshokkia pyritään välttämään myös, eli tilannetta, jossa kaikkien, mukaanlukien Saksan, valtiovelkakirjojen korot pomppaaat.

Pahimmassa vaarassa on ehkä Italia, koska sillä lainaa on todella paljon. Italia voi ehkä jatkaa vielä vuosia nykyisellä tiellä, mutta ei, jos sen maksamat korot moninkertaistuvat. Portugalin hyväksi en usko mitään voitavan tehdä lopulta, mutta Espanja voi vielä jotenkin rämpiä eteenpäin seuraavat vuosikymmenet. Näiden kaatuminen hitaasti ja hallitusti takaisin "pesetamaiksi" on mielestäni mahdollista, mutta vaikeaa. Italiasta en osaa sanoa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kriisiin liittyy myös se että joissain Euroopan maissa on nyt merkittävä riski ajautua anarkian tilaan. Kreikan katu alkaa pian olla kuin Weimarin katu vuonna 1930.

Kreikka ajautuisi anarkian kautta sotilasdiktatuuriin joka sitten leikkaisi muun rent-seekingin paitsi armeijan oman? Valtion ottamat lainat jätettäisiin maksamatta, omaisuus kasautuisi kun ihmiset eivät kykenisi maksamaan lainojaan, koulutettu väki (nuoret) joilla ei olisi omaisuutta poistuisi maasta kuten Uruguayssa 70-luvulla. Jossain vaiheessa siirryttäisiin taas demokratiaan mutta kärsimyksen kautta.

Perussuomalaisten kansallissosialismi? Suomi myisi mineraaleja ja ydinsähköä muualle ? Elintaso ei olisi korkea.

Valkea kirjoitti...

Jukka: "Perussuomalaisten kansallissosialismi"

- Sanotko näin kokoomuksen kannattajana ja kokoomusta äänestäneenä?

Jukka Aakula kirjoitti...

Äänestin viime vaaleissa kokoomuksen Wille Rydmannia. Se ei merkitse sitä että minulla olisi jonkinlainen kokoomuslainen identiteetti. Minulla on syytä olettaa että persut haluaisivat edelleen laajentaa valtion veropohjaa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Vaikea sanoa mikä sitten nyt olisi parasta. Kokoomus yms. kannattaa riskien sosialisointia ja perssuomalaiset ja osa vasemmistosta valehtelee (=ei sano ääneen) että Kreikan romahduksesta seuraa että asunnonomistajat joilla on paljon velkaa menettävät omaisuutensa jne.

Luulen että tapahtuu merkittävä romahdus ja pysyvä elintason lasku, mutta sitten tilanne stabilisoituu tosin monet instituutiot kuten eläkejärjestelmä ovat pysyvästi heikentyneet.

Parhaassa tapauksessa syntyy jonkinlaista yhteishenkeä nousuun. Toinen vaihtoehto on että ajaudutaan keskinäisen epäluottamuksen tilaan pikku-Venäjäksi. Siis Venäjän kaltaiseksi missä kukaan ei uskalla sijoittaa.

Spekulaatiota toki.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos minulta kysyttäisiin, niin Kreikka pitäisi päästää nurin NYT.

Myös euro-rahaliitolle pitäisi tehdä jotain. Siirtyminen maailmanvaluuttaan (IMF SDR) olisi paras vaihtoehto.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos minulta kysyttäisiin, niin Kreikka pitäisi päästää nurin NYT.

Myös euro-rahaliitolle pitäisi tehdä jotain. Siirtyminen maailmanvaluuttaan (IMF SDR) olisi paras vaihtoehto.


Ongelmahan Kreikan (ja kaikkien PIIGS-maiden) tapauksessa on se, että se on rahaliiton jäsen. Jos Kreikka ei olisi euro-jäsen, skalpeerattaisiin sitä jo, ja kaikki päätöksenteko olisi helpompaa. Nyt tilanne on kompleksi.

Ekonomisti: Kaikki PIIGS-maat ajautuvat konkurssiin

Arvopaperi-lehden artikkelissa ekonomisti ennakoi, että kaikki PIIGS-maat ajautuvat konkurssiin.

Siten kyse on loppujen lopuksi siitä, otammeko VÄHÄN takkiin NYT, vai PALJON takkiin MYÖHEMMIN.

Ja koska behavioristinen taloustiede sanoo, että ihminen haluaa mieluummin varman euron tänään, kuin kaksi epävarmaa huomenna, niin tulos on arvattavissa.

---

Itse olen sitä mieltä, että eurokriisi EI OLE HALLINNASSA tällä hetkellä. Trichet, Merkel, Lagarde, Sarkozy yms. kaikki vain päivittelevät, että "kauheaa". Käytännön teot kriisin ratkaisemiseksi tai eristämiseksi loistavat kuitenkin poissaolollaan.