sunnuntaina, toukokuuta 15, 2011

Hallitusneuvottelut

Suomessa tuntuu olevan vaikea muodostaa hallitusta.

Vaikka oikeistolainen Kokoomus voitti vaalit, muu puoluekenttä on niin vasemmalla että Kokoomus-johtoisen hallituksen muodostaminen alkaa tuntua hieman epävarmalta. Tuomioja ja muu demarien vasenlaita haikailee Vasemmistoliiton, Demarien ja Perussuomalaisten yhteistyölle perustuvaa hallitusta. Vihreät tekivät sen luontoisia vaatimuksia hallitukseen osallistumiselle että tämäkään ei ole omiaan tukemaan Kokoomus-johtoisen hallituksen muodostamista. Toisaalta Tuomiojan haavekaan ei ole kovin realistinen. Perussuomalaiset eivät tunnu kelpaavan Vihreille ja Vasemmistoliitolle. Mutta halu muodostaa hallitus, jonka ensisijainen tehtävä on "turvata hyvinvointiyhteiskunta", on vahva.

Ero Ruotsiin, Tanskaan ja Viroon on huuutava. Näissä maissa oikeisto (liberaalit, konservatiivit, kristillisdemokraatit) johtaa maata - Ruotsissa ja Tanskassa hallitus tosin tarvitsee apupuolueita tuekseen mutta oikeiston hegemonia on selkeä. En hyväksy Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa ja tunnustan että Viro taloudelllisesta dynaamisuudestaan huolimatta on alhaisen syntyvyytensä takia kutistuva kansakunta, mutta anyhow: Ruotsin ja Viron taloudet ovat Euroopan vahvimpia ja dynaamisimpia.

Suomen linja - se mitä suomalaiset politiikalta haluavat - on selkeästi vasemmalla naapurimaidemme linjasta. Kouluja ei yksityistetä, valtiota vaaditaan apuun kaikessa.

3 kommenttia:

MM kirjoitti...

Parhaassa tapauksessa syksyllä pidetään uudet vaalit. Tai huonoimmassa, voipi olla että vasemmisto saa vielä enemmän ääniä.

LS kirjoitti...

Mutta halu muodostaa hallitus, jonka ensisijainen tehtävä on "turvata hyvinvointiyhteiskunta", on vahva.

Harva poliittinen käsite pitää niin tarkasti paikkansa kuin hyvinvointivaltio. Todellakin, valtio voi hyvin ja paksusti.

Viro taloudelllisesta dynaamisuudestaan huolimatta on alhaisen syntyvyytensä takia kutistuva kansakunta, mutta anyhow: Ruotsin ja Viron taloudet ovat Euroopan vahvimpia ja dynaamisimpia.

Kun tarkastellaan EU-maiden velkoja ja alijäämiä, niin Viro jotenkin erottuu muista. Olisikohan asialla jotain tekemistä sen kanssa, että Viron suurin puolue on oikeasti liberaali puolue?

Aakke / Miltton kirjoitti...

(Eurooppalaisessa) demokratiassa vasemmisto on aina ollut vallalla ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Kuten LS aikaisemmin sanoi, ja kuten itse olen sanonut, n. 70 % ihmisistä äänestää vasemmistoa. Tämä riittää käytännössä AINA enemmistön saavuttamiseen.

Suomen tilanne alkaa muistuttaa 1970-luvun Chilen esiastetta. Työttömyyttä, yrityksillä on vaikeaa ja tuloerot ovat kasvaneet.

Yhä enemmän ihmisiä "putoaa" vasemmistoon, kun tuloerot kasvavat. Seurauksena on itseään ruokkiva kierre. Vasemmistoa äänestetään yhä enemmän. Kurjuus vahvistuu.

Missä on Suomen Pinochet?