sunnuntaina, toukokuuta 15, 2011

Android-ekosysteemiin uusi vahva tulokas

Android-ekosysteemin ongelmaksi on todettu, että laitevalmistajien on vaikea differentioitua. HTC, Motorola, Sony-Ericsson ja Samsung kilpailevat siitä ja vain siitä kuka tekee parhaan Android-puhelimen halvimmalla. Marginaalit laskevat auttamatta. Innostus Android-leirissä on väljähtynyt - Samsung esimerkiksi haikailee edelleen sen perään että heidän oma Bada-ekosysteeminsä lentäisi.

Sony-Ericsson sentään yritti jo differentioitua julkaisemalla Android-laitteen joka yhdisti pelikonsolin ja älypuhelimen. Ilmeisesti laite ei ole kuitenkaan ollut mikään rahasampo.

Samaan aikaan Android-tabletit ovat epäonnistuneet kilpailussa iPad:in kanssa.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että Android-ekosysteemiin on liittymässä pelaaja jolla on sekä a) mahdollisuus differentioitua että b) muita edellytyksiä onnistua tabletti-markkinoilla. Amazon.

Amazon on pelkästään vuonna 2010 myynyt 7 miljoonaa Kindleä ja kasvu jatkuu. Kindle ei ole varsinainen tabletti, mutta on hyvin vahvoja huhuja että Amazon on julkaisemassa tänä vuonna myös yhden tai useamman Android-tabletin ja Android-puhelimen. Amazonin laitteet ovat hyvin kilpailukykyisiä, koska Amazonin ansaintalogiikka ei perustu laitteiden myyntiin vaan sisällön myyntiin. Amazon on jo nyt omalla Android appstorellaan ja Kindle Android-sovelluksellaan vahvasti läsnä Android-ekosysteemissä.

Siinä missä iPadejä on myyty lähinnä teknologia- ja business-ihmisille, Amazon saavuttaa jenkeissä ja UK:ssa sisältö- ja laitekaupallaan selvästi suuremman kuluttajasegmentin. Sen lienee helppo myydä tälle kuluttajasegmentille halvalla myös laitteita jotka jollain lailla yhdistävät Kindlen ja tabletin.

Amazonista ei tule Android-ekosysteemin toimijana housuihin kusevaa pikkupoikaa.

Suomessa Amazon ei juuri ole läsnä - Akateeminen Kirjakauppa myy tällä hetkellä omien sanojensa mukaan eReadereitä jo ihan mukavasti mutta luonnollisesti (?) ei Kindleä, koska Kindle on nimenomaan Amazonilta ostettujen kirjojen lukulaite. Suomalaisista uusista kirjoista on tehty jo yli 500 eKirjaa mutta Amazonilta niitä ei saa. Ehkä tässä olisi markkinarako - saada suomalaiset kirjan kustantajat yhteistyöhön Amazoninkin kanssa. No sitä odotellessa luen kirjani englanniksi. Tuskin ostan enää edes sitäkään vähää suomenkielistä kaunokirjallisuutta kuin mitä viime aikoina olen ostanut.

No joku suomenkielinen kaunokirjallinen teos sentään Amazonilta löytyy.

10 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Kirjojen myynti räjähtää, kunhan e-kirjojen kustannukset saadaan riittävän alas ja ennenkaikkea, kunhan keksitään joku sopiva tapa esittää teksti niin, että sitä on mukava lukea jollain desiren/iphonen kokoisella laitteella. Tabletti tai kindle ovat liian isoja, kuka niitä viitsii kuskata mukana? Voi olla, että tähänkin joku ratkaisu tulee, jota kukaan ei odota.

Itse olen alkanut lukea HTC:llani kirjoja, tosin vain ilmaisia, koska periaatteesta en maksa e-kirjoista mitään.

Jukka Aakula kirjoitti...

Monet ihmiset kuljettavat mukanaan pokkareita. Otin esimerkiksi matkalle kolme kirjaa mukaan. Suhteessa siihen kyseessä on harppaus eteenpäin.

Lukumukavuus ainakin näillä silmillä on Kindlellä Android-puhelimeen verrattuna selkeästi parempi. Kindle on jopa miellyttävämpi lukea kuin kirja.

Keskiverto sohvalla lukija ei siirry lukemaan kirjaa pieneltä ruudulta eikä tietokoneen levottomalta ruudulta. Sen sijaan 60+ miehet ostavat kyllä kuulemma Akateemisesta lukulaitteita. Rannalla tai pihassa Kindlellä voi lukea myös kirkkaasa auringon paisteessa.

Kirjan ostamista Kindleen voi verrata moneen asiaan. Mikä on kenellekin vaihtoehto? Ostin aiemmin paperikirjoja 2 viikon odotusajalla ja kympin kuljetuskustannuksella. Kannoin niitä mukanani bussissa.

Nyt kirjat ovat halvempia ja saan ne heti ja missä vain.

Joku joka ei lue kirjoja ollenkaan ei tietysti siirry eKirjaan. Jos lukee vain tietokoneella web sisältöä ei tietenkään kannata ostaa Kindleä.

Jos lukee kirjoja eKirjaa kannattaa harkita. Huonosilmäisille se on varsinkin hyvä.

Tiedemies kirjoitti...

Kannan myös mielelläni pokkareita mukanani. Ehkä jos kulttuuri, jossa miehilläkin on käsilaukku mukana, jälleen yleistyy, se on siinä, eikä siitä palata.

Tosin epäilen, että kaltaiseni dinosaurukset, jotka lukevat kirjoja ("v***u lueksää jotain kirjaa? voiko olla mitään tyhmempää?", todella kuultu kommentti) ovat muutenkin ihan passé.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tyttäreni antoi minulle Kindleä varten vaalean sinisen laukun ...huh huh

Tiedemies kirjoitti...

Tuosta kommentista vielä, rehellisyyden nimissä, sitä ei ole sanottu minulle.

Jukka Aakula kirjoitti...

Samaa asiaa Digitodayssä 5 päivää myöhemmin.

Paavo kirjoitti...

Kommentoin tätä kovasti jälkijunassa. Miten ostit Kindlen? tilasit Britannian amazonilta?

Onko käytössä mitä rajoitteita Suomessa jos mitään? Ilmeisesti kirjojen ostaminen toimii vaivatta luottokortilla. Onko sinulla 3G-versio?

Jukka Aakula kirjoitti...

Minulla on wlan-versio. Se riittää oikeastaan aivan hyvin.

Se pitää ostaa USA:n Amazonin kautta missä siis sitten pitää olla tili. Amazonilla on silloin visa-korttisi numero.

Kirjat ostat sitten samalla tilillä. Joten visa-korttia ei tarvitse käsitellä kun se jo on siellä.

Huomaa että Kindlellä luet lähinnä vain Amazonin myymiä kirjoja. Toisaalta se on muita eBook-lukijoita halvempi ja parempi.

Vaihtoehtoja ovat myös tabletit. Mutta lukeminen on varsinaisilla eReadereillä miellyttävämpää koska lukulaite ei "loista".

Olen itse ollut erittäin tyytyväinen Kindleen mutta ostin aikaisemminkin kirjat Amazonilta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kirjat tulevat varsin halvoiksi tätä kautta. Usan hinnat. Kuljetuskustannukset nollat.

Kindle taisi tulla jollain erikoiskuljetuksella kolmessa neljässä päivässä. Huolto pelaa kuulemma hyvin.

Paavo kirjoitti...

Kiitos tiedoista.