perjantaina, helmikuuta 04, 2011

Akuliina Saarikoski, rokottaminen ja kansanterveys

Akuliina Saarikoski toteaa tänään HS:ssä:

Suomalaisessa rokotevimmassa arvioidaan tehokkuutta kansanterveyden, ei yksilöiden terveyden kannalta. Jos mittari on tämä, hyväksytään samalla että tietty prosentti rokotettavista sairastuu rokotteista aiheutuviin sairauksiin, kuten narkolepsiaan.

Rokotteista on vaikea saada objektiivista tietoa, koska kaikki lääkärit viittaavat kansanterveyslaitoksen suosituksiin, jotka siis puolestaan laaditaan kansan, ei yksilöiden terveyttä ajatellen


Väite kuullostaa pintapuolisesti tarkasteltuna hyvältä mutta on käytännössä hyvin arveluttava.

Tarkastellaanpa asia hiukan yleisemmin:

Jos kaikki rokottavat lapsensa esimerkiksi poliota vastaan, tautiepidemia voidaan välttää. Mutta on oleellista havaita että itse asiassa riittää että tietty tarpeeksi korkea prosentti ihmisistä rokottaa lapsensa, jotta epidemia voidaan välttää. Lääketieteessä käytetään termiä herd immunity:

Herd immunity (or community immunity) describes a type of immunity that occurs when the vaccination of a portion of the population (or herd) provides protection to unvaccinated individuals.

On siis täysi syy puhua kansanterveydestä eikä pelkästään yksilöiden terveydestä.

On tärkeää tajuta että yhteisön immuniteetti on julkishyödyke jonka tuottamiseen liittyy vapaamatkustajan ongelma: jos kaikki muut ihmiset N - 1 rokotuttavat itsensä, mutta yksi henkilö jättää itsensä rokottamatta, ko. henkilö hyötyy yhteisön immuniteetista ilman että itse osallistuu immuniteetin tuottamiseen. Rokotuksesta on aina tietty haitta yksilölle joten tällainen vapaamatkustaja pääsee hyötymään.

Kun Akuliina Saarikoski antaa ymmärtää, että yksilöiden terveys on ristiriidassa kansanterveyden kanssa hän on osin oikeassa. Yksilön kannattaa joskus todellakin vapaamatkustaa muiden (kansanterveyden) kustannuksella.

Akuliina haluaa kuitenkin sanavalinnoillaan antaa sen kuvan että vapaamatkustaja on jotenkin moraalisesti parempi ja fiksumpi kuin se joka rokottaa itsensä. Parempi vapaamatkustaja ei tietenkään ole. Mutta tuskin edes fiksumpi. Jos nimittäin tarpeeksi suuri osa kansasta vapaamatkustaa, vapaamatkustamisen hyöty alenee dramaattisesti ja vapaamatkustaja joutuu altttiiksi suurelle sairastumisen riskille.

No nykyisen narkolepsia-keskustelun myötä tällaiselle höpötykselle on tilausta. HS kantaa osan vastuusta julistaessaan Akuliinan jonkinlaiseksi älyköksi valitessaan tämän HS-raartiin. Akuliinan sanoma saattaa myydä - hinnan maksavat sairastuneet ihmiset.

Tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä on aikojen kuluessa sairastunut mm. polioon rokotuksen vastaisen propagandan takia mm. Nigeriassa. Propaganda voi Suomessa saada vaikkapa seuraavanlaisen muodon:

"Homeopaattien tekemien huomioiden perusteella voidaan todeta, että useimmiten rokottaminen vahingoittaa ihmisen terveydentilaa suuresti, erityisesti silloin kun tarkastellaan hänen taipumustaan sairastua kroonisiin sairauksiin. Kun ihminen saa rokotuksen, hänen sähkömagneettinen värähtelynopeutensa muuttuu samalla tavalla kuin vakavan sairauden tai allopaattisen lääkityksen aikana. Rokottaminen voi vaikuttaa kahdella eri tavalla sen mukaan, millainen ihmisen terveydentila on.".

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nakuliima kyllä sopii HS-raadin joukkoon kuin nappi otsaan.

IDA kirjoitti...

Itse rokotan itseäni ihan itsenäisen omatoimisesti Hesarin älymystöä vastaan lueskelemalla Bernhard Welten kirjaa Olemattomuuden valo. Suosittelen.

Imulippo kirjoitti...

Aihetta sivuava, tärkeä kirjoitus "Sikainfluenssarokotteella yhteys narkolapsiaan"

Osanottoni kaikille niille vanhemmille, joiden silmät aukesivat vasta omakohtaisen kokemuksen jälkeen. Valtio on todellakin välttämätön paha.

Paavo kirjoitti...

HS-raadissa on niin paljon ja niin monenlaista väkeä, että siitä jokainen saa ruokkia omaa confirmation biasiaan sekä sen suhteen, että itse on oikeassa, ja sen suhteen miten tyhmiä toista mieltä olevat ovat. Uskon, että se on suosittu juttu.

Meillä on halu kuulla naurettavan vahvoja mielipiteitä. saada vahvistusta omille ennakkoluuloillemme. Nyt saarnaan, mutta koitan samalla muistuttaa itseäni.

On erikoista, että rokotevastaisuus on niin osuu vasemmiston kannattajille. Rokottaminen kun on nimenomaan kansanterveystyötä ja varmasti parhaita argumentteja libertaareja vastaan.

Toki poliosta pääsemisen taustalla taitaa olla rotaryt, joka on vapaaehtoinen järjestö, joka palvelee paikallisen eliitin (hyväveli/sisko-verkoston luomista) ja sivutuotteena tuottaa hyväntekeväisyyttä.

Onko mahdollista että tarttuvilla taudeilla on yhteyttä altruismin säilymiseen. Taudin pysäyttäminen paikalliseksi vaatii rokottamista paljon hurjempaa uhrautumista. Jos lähtee naapurikylään serkkujen tykö tautia pakoon, niin geeenien säilyminen vaarantuu. Tuskin, koska pakenemattajättämisen etu osuu enemmän ei-sukulaisiin kuin sukulaisiin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Paavo. Olen samaa mieltä että tavallaan on outoa että vasemmistoa ei kiinnosta tällaiset asiat jotka antavat edes jotain älyllisiä perusteita libertaareja vastaan.

Ongelma lienee se, että sitten vasemmiston pitäisi hyväksyä ne johtopäätökset esim. ulossulkemisesta jotka Ostrom tekee.

Aakke kirjoitti...

Minulla ei sinäänsä ole mitään rokottamista vastaan, mutta:

1) Vastuukysymys tulisi selvittää etukäteen erilaisten haittavaikutusten varalta. Olisi vältettävä tilannetta, jossa kukaan ei ole vastuussa.

2) Elohopeapohjaisten rokoteadjuvanttien, kuten Thimerosal-yhdisteen vaikutukset tulisi tutkia tarkemmin.

Nythän esim. jenkkien CDC-terveysviranomainen on kieltänyt Thimerosal-pohjaiset rokotteet jenkeissä. On mm. todettu, että metyylielohopea-altistus aiheuttaa homoseksuaalisen käyttäytymisen lisääntymistä linnuilla.

Lisäksi on viitteitä siitä, että elohopea-altistus vaikuttaa raskauden aikaiseen entsyymitoimintaan, joka säätelee sikiön sukupuolikehitystä.