sunnuntaina, tammikuuta 16, 2011

Nokia spekulaatiota

...Kolmas vaihtoehto olisi ottaa käyttöön Googlen Android kalliissa puhelimissa ja alkaa luopua Symbianista. Nokia pääsisi valmiiksi katettuun pöytään ja säästää tuotekehityksessä. Haaste on, miten välttyä tusinalaitevalmistajan leimalta, kun niin moni muukin tekee Android-laitteita. Paras vaihtoehto analyysin mukaan on ottaa käyttöön Microsofin Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmä ja luopua Symbianista. Yhtiöt sopivat kulttuuriensa puolesta yhteen, ja Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop tulee Microsoftilta. Yhtiöt tarvitsevat toisiaan: Microsoft tarvitsee laitevalmistajien tuen käyttöjärjestelmälleen ja Nokia tarvitsee hyvän käyttöjärjestelmän. (analyytikko T. Michael Walkley)

7 kommenttia:

Aakke kirjoitti...

Jossain Kauppalehdessä verrattiin kännyköitä taskulaskimiin. 1970-luvulla ensimmäiset taskulaskinten valmistajat tekivät muhkeita voittoja, kunnes taskulaskimesta tuli commodity product kehittyneen tuotannon johdosta.

Kännyköille on käymässä samoin - niistä tulee peruskulutustuotteita. Jos Nokia pitäytyy pelkkänä kännykkävalmistajana, sen liikevaihto ja tulos sulavat, vaikka Nokia julkaisisikin uusia puhelimia joka sarjassa. Ala on yksinkertaiseti tuotesyklin keskivaiheilla tai lopussa, jolloin kilpailijoiden määrä on lisääntynyt huomattavasti 1990-luvun kulta-ajoista. Voittomarginaalit ovat pienentyneet.

Nokian tulevaisuuden kannalta on siis tärkeää satsata palveluihin ja sisältöihin. Jos itse kuuluisin "Meego-klikkiin", niin ajaisin Meegoa kännyköiden ohella joka paikkaan - autoihin, tabletteihin, netti-televisioihin, ubiikki-ympäristöön jne.

Meego kuulemma tulee 2011 loppupuolella. Jo on jumalauta aikakin! Onko Nokiassa niin paljon organisaatiotasoja, että reagointi kestää näin kauan?

Jukka Aakula kirjoitti...

Samsung oli muuten todella lyönyt läpi jenkeissä. New Yorkin lentokentällä oli 15 metrin välein Samsungin latauspiste. Erittäin näkyvä.

Mutta onko puhelin commodity tuote kun älypuhelimen tulo on kuitenkin ollut suuri murros?

Aakke kirjoitti...

Mutta onko puhelin commodity tuote kun älypuhelimen tulo on kuitenkin ollut suuri murros?

Peruspuhelin on.

Aakke kirjoitti...

En tiedä mitä sanoisin Nokian ex-johdosta.

OPK on nyt design-viikon johtajana ja Vanjoki(ng) sijoittelee rahojaan pikkubisneksiin.

Luulisi, että heille olisi ollut käyttöä muissa pörssiyrityksissä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Uusi Optio-lehti analysoi aika hyvin Nokian dilemmaa vaikka alussa on turhaa jossittelua tyyliin "mitä jos Nokia olisi ostanut vuonna 2005 Androidin eikä IntelliSync:in".

Oleellinen havainto on että sekä PC-markkinalla että mobiilimarkkinalla on kahden tason toimijoita. PC-markkinalla oli näin:

1. Windows oli Microsoftille kultakaivos. (A-luokan toimija)
2. Windowsille softaa tekevät firmat saivat maltillisia katteita. (B-luokka)

Parempi kuulua B-luokkaan kuin ei mihinkään.

Mobiilimarkkinoilla Android on todennäköisesti uusi Windows vaikkakin avoin, Samsungin ja HTC:n on ollut helppo hyväksyä kuuluminen B-luokkaan. Nokialle se on vakeampaa.

Optio: "Juna meni jo, Androidista on tullut Nokialle kohtalonkysymys. Jos siitä tulee kännyköiden Windows, Nokian on pakko taipua kakkosluokan toimijaksi."

Minusta lisäksi Samsungille ja HTC:lle Android on ollut tapa murskata Nokian vahva asema kännykkämarkkinoilla. Eli ne ovat olleet suuret voittajat.

Jukka Aakula kirjoitti...

Elop: "create or join an ecosystem" !

http://mobilized.allthingsd.com/20110127/nokia-ceo-elop-lays-groundwork-for-new-strategy-to-be-announced-next-month/?mod=ATD_rss

Jukka Aakula kirjoitti...

Mitään Meegoa ei taida tulla.