keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

Eurooppa

Satoja vuosia Eurooppa oli maailman keskipiste ja edistyksen ja valistuksen kehto. Muu maailma oli suurelta osin eri Euroopan maiden etupiiriä. Hume, Darwin, Adam Smith, Einstein, Dante, Goethe ja Thomas Mann olivat eurooppalaisia.

Toisen maailmansodan päättyessä Eurooppa oli jaettu USA:n ja Neuvostoliiton etupiireihin. Neuvostoliiton kaatuessa tuntui parin vuoden ajan että Eurooppa on taas nousemassa. Puola, Unkari ja Viro oli liitetty takaisin Eurooppaan. Oli toivon aika joka kesti muutaman vuoden.

Nyt on jo selvää että Eurooppa on menossa kovaa vauhtia marginaaliin. Taloudellisesti ja henkisesti. Eurooppa tulee jatkossa jakaantumaan eri maiden etupiireihin koska eurooppalaiset ja transatlanttiset organisaatiot ovat heikkoja. Tanska ja Viro ovat ymmärtäneet tämän jo ajat sitten. Viro on USA:n liittolainen (=USA:n etupiirissä) ja lähettää joukkoja Afganistanistaniin ja Irakiin siksi ja vain siksi että voi osoittaa sitoutumista USA:han. Tanska toimii samoin.

Jatkossa tulemme todennäköisesti näkemään, miten eräät Etelä-Euroopan maat hakeutuvat Kiinan etupiiriin saadakseen rahaa elämänsä ylläpitoon.

Toinen vaihtoehto on, että Eurooppa kasvaa nyt jotenkin kriisin kautta. Pidän sitä äärimmäisen epätodennäkköisenä.

16 kommenttia:

Aakke kirjoitti...

Hyvä blogaus.

Täsmennettäköön, että tämä kommentti liittyy erityisesti postaukseen Elinkaari-ajattelu.

---

MIKÄ EUROOPASSA ON SIIS VIKANA?

Lyhyesti sanottuna poliittinen järjestelmä, jossa omistamattomalla luokalla on lukumäärällinen ylivoima vaaleissa. Käytännössä tämä johtaa useimmissa tapauksissa sosialistihallituksiin, jotka haaskaavat resurssit julkisen sektorin syövereihin samalla näivettäen yksityiset toimijat.

Toisin esim. Kiinassa, jossa käytännössä jokaisella kansankongressin jäsenellä on jonkinlainen suhde teollisuuteen ja suuriin manufaktuureihin. Voisikin sanoa, että nimenomaan omistava luokka johtaa Kiinaa. Jos ei suoraan, niin epäsuorasti edustajien kautta.

Kun omistamaton luokka pääsee enemmistöön missä tahansa, alkaa käytännössä aina omistavan luokan pumppaaminen (verotus) ja velaksi eläminen.

MISSÄ KOHTAA ELINKAARI-AJATTELU TULEE MUKAAN?

Jos elinkaari-ajattelun mukaan huonot järjestelmät korvautuvat paremmilla, niin tämänpäivän sosialistis-demokraattinen Eurooppa voi olla 50-100 vuoden päästä osa kvasi-kapitalistista Kiinaa. Ainakin, jos valtioiden velkakupla laajenee.

Jos barbaarit olivat valmiina Rooman porteilla, niin nykypäivänä Kiina on valmiina hyötymään tuhlaavista Euroopan valtioista.

Millaisia ehtoja Kiinan ja Kreikan väliseen velan ostoon liittyykään?

Aakke kirjoitti...

Tiivistettynä: Eurooppalainen demokratia, jossa omistamaton luokka on aina enemmistössä, korvautuu kiinalaisella mallilla, jossa kansanedustajat ovat aina omistavan luokan edustajia.

Mahtaisi Marxia vääntää vatsasta, jos olisi hengissä tänäpäivänä.

Ironmistress kirjoitti...

Siinä voipi käydä pian kuten juutalaisille kävi Englannissa Edward I:n aikana.

Edward I oli joutunut ottamaan valtavasti velkaa sotiinsa, juurikin juutalaisilta. Seuraus oli, että juutalaiset kuvittelivat omistavansa koko Englannin, mutta Eetu Pitkäsääri totesi että teillä on ne velkapaperimme ja meillä puolestaan on miekat.

Seuraavan kerran juutalaisista kuultiinkin Englannissa vasta Oliver Cromwellin aikoihin.

Aakke kirjoitti...

Kuinka Eurooppa voi välttää joutumasta Kiinan vaikutuspiiriin? Kuinka Eurooppa voi välttää velkakriisin?

Vastaus: ei oikein millään tapaa.

Tarvittaisiin samanlainen väliintulo kuin mitä tapahtui Chilessä 1973. Ongelmana vain on se, että sen pitäisi tapahtua koko Euroopan mittakaavassa. Ehkäpä USA pystyisi tukemaan väliintuloa. Tai sitten ei - ei USA:llakaan mene tänä päivänä hyvin taloudellisesti.

Sosialistiset velkajuhlat alkavat olla kohta ohi. 1900-luvun alusta lähtien maailmantalouden painopiste alkoi siirtyä Euroopasta USA:han. Näemmekö nyt kehityskulun, jossa Kiinasta tulee seuraava maailmantalouden veturi? Todennäköisesti.

Aakke kirjoitti...

Jos en väärin muista, niin sekä Kreikassa että Espanjassa on sosialistihallitus.

Jälki on ollut ja tulee olemaan sen mukaista.

Aakke kirjoitti...

Sosialisteja ympäri maailman leimaa sama ominaisuus: vaaditaan paljon, mutta mitään ei haluta antaa.

On sinäänsä huvittavaa, että esim. eurooppalainen ay-liike on ollut varovainen muodostaessaan suhteita kiinalaiseen ay-liikkeeseen. Kiinalainen ay-liike kun on KÄYTÄNNÖSSÄ kiinalaisten työnantajien - siis omistavan luokan ohjaama.

Miltäköhän näyttäisi ahtaajan, tai nyttemmin lentoemännän naama, kun saisivat tietää miten kiinalaiset työnantajat suhtautuvat ammattiyhdistyksiin.

Aakke kirjoitti...

Muutenkin Kiina tuntuu toimivan Eurooppaa järkevämmin monella saralla. Kiina esim. SIJOITTAA Afrikkaan kehitysavun sijasta.

Samoin aineettomien oikeuksien suoja (länsimaisten koneiden patentit, länsimaisten ohjelmistojen tekijänoikeudet ja länsimaisten kulutustuotteiden tavaramerkit) on saanut väistyä talouskasvun tieltä.

---

Ainut keino jota työnantajat "uppoavassa lännessä" pystyvät käyttämään Kiinan työvoima-ylivoimaa ja eurooppalaista ay-liikettä vastaan on maahanmuutto (=työvoiman tarjonnan lisääminen -> työvoiman hinnan aleneminen).

Aakke kirjoitti...

Kiinan hallintomalli on myös yhteneväinen agency theoryn kanssa. Koska hallinto koostuu omistavasta luokasta (tai heidän edustajista), ei heidän kannata huonontaa (taloudellista) asemaansa esim. ylivelkaantumisella, tarpeettomilla tulonsiirroilla tai liian anteliailla työntekijöiden oikeuksilla.

Vastikkeeton demokratia, jossa yksittäinen kansalainen on aina saamapuolella ilman vastaavaa kontribuutiovelvollisuutta tulee kohtaamaan loppunsa muutaman vuoden/vuosikymmenen sisällä.

Aakke kirjoitti...

Siinä voipi käydä pian kuten juutalaisille kävi Englannissa Edward I:n aikana.

Uskon, että kiinalaiset ovat sen verran fiksuja, että ovat tuon vaihtoehdon ottaneet huomioon.

Kiina rakentaa koko ajan poliittista, taloudellista ja sotilaallista presenssiä maailmalla.

Tiedemies kirjoitti...

Minusta IM on oikeilla jäljillä. Velka on vain paperia, jos puhutaan todellisista romahduksista.

http://www.nationmaster.com/graph/mil_tan-military-tanks

Ironmistress kirjoitti...

Sosialistiset velkajuhlat alkavat olla kohta ohi. 1900-luvun alusta lähtien maailmantalouden painopiste alkoi siirtyä Euroopasta USA:han.

Mahtoikohan siihen olla syynä kaksi maailmansotaa, joissa Eurooppa tuhottiin maan tasalle?

Vastikkeeton demokratia, jossa yksittäinen kansalainen on aina saamapuolella ilman vastaavaa kontribuutiovelvollisuutta

Me jokainen maksamme veroja. Ja käymme äänestämässä. Siinä on meidän kontribuutiovelvollisuutemme. Jos satut olemaan vielä sukupuolivammainen, joudut maksamaan penisveroa tekemällä vuoden verran ilmaista orjatyötä ilman ihmisoikeuksia valtion hyväksi.

Viimeksi kun ruukinmatruuna luki lehtiä, Kiina oli sosialistinen maa. Eli se siitä argumentista.

Ironmistress kirjoitti...

Ottaen vielä sen huomioon, että länsimaiset tankit ovat laadullisesti hurjasti edellä itämaisia ja että länsimaiset sotilaat ovat ammattilaisia ja itämaiset amatöörejä, nuo numerot vääristyvät vielä rajummin länkkärien hyväksi.

Aakke kirjoitti...

Velan maksamatta jättäminen olisi mille tahansa maalle taloudellinen itsemurha. Eikä siinä puhuta mistään "heikosta signaalista" vaan erittäin vahvasta sellaisesta.

Vapailta markkinoilta ei heruisi sen jälkeen mitään - ainakaan kovin edullisella korolla. Taloudellis-poliittiset instituutiot (IMF, EU) olisivat sen jälkeen ainoa vaihtoehto.

Uskon, että Kiina ostaa velkaa lisää vasta sen jälkeen, kun se on lujittanut presenssiään Euroopassa jollain tapaa.

Ironmistress kirjoitti...

Velan maksamatta jättäminen olisi mille tahansa maalle taloudellinen itsemurha.

Sanoo kuka?

Jos aiot antaa velkaa, pidä huolta että kykenet sen tarvittaessa myös väkivalloin perimään. Muutoin se on kuin lahjaksi antaisi.

Eikä siinä puhuta mistään "heikosta signaalista" vaan erittäin vahvasta sellaisesta.

Valtiot ovat isoja rikollisorganisaatioita ja niiden välisissä inter- ja transaktioissa pätevät järjestäytyneen rikollisuuden säännöt. Luottamus hyvä, kontrolli paras.

Vapailta markkinoilta ei heruisi sen jälkeen mitään - ainakaan kovin edullisella korolla.

Tarvitaanko? Aina voi todeta WTO:lle että "pitäkää tunkkinne" ja panna EU:n laajuiset sisämarkkinat pystyyn ja pystyttää tullimuurit. Taloudellisesti se ei ole kovin mielekästä, poliittisesti kyllä. On muistettava, että Kiina itsessään pelaa filunkipeliä jo nyt.

USA:n on tähän saakka pelastanut se, että se on valtava sisämarkkina-alue. Sen ei yksinkertaisesti tarvitse leikkiä muiden maiden kanssa ellei se halua. EU voisi helposti halutessaan muuttua sellaiseksi.

Pääsääntöisesti ne maat, joissa omistava luokka on pitänyt valtaa, ovat olleet sekä läpikorruptoituneita että ylivelkaantuneita p*rsläpiä. Näin siis historian kokemuksella. Onko mitään syytä olettaa, että fasistinen Kiina eroaisi tässä missään suhteessa keisarillisesta Kiinasta?

Markku kirjoitti...

Minusta IM on oikeilla jäljillä. Velka on vain paperia, jos puhutaan todellisista romahduksista.

http://www.nationmaster.com/graph/mil_tan-military-tanks



Tankki on pankki.

Aakke kirjoitti...

Pimco varoittaa kehittyneiden maiden kriisistä

Muutama blogaukseen ja kommentteihin erinomaisesti sopiva lainaus KL:n uutisesta:

"Vapaakauppa ja avoin kilpailu ovat "napsahtaneet USA:n ja eurolandian naamalle kuin venytetty kuminauha". Kiinalaistyöläisen palkka on alle kymmenys amerikkalaisen kollegan palkasta. Grossin mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että kiinalainen kykenee kopioimaan ja innovoimaan nopeasti amerikkalaisen tuotokset."

"Grossin mukaan huonompi tie sisältää poliittista ja taloudellista juonittelua, kauppa- ja maahanmuuttomuureja, devalvaatioita ja sotilaallista dominanssia öljymaissa."