keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Ottaisitko nämä miehet kotiisi - eli uskonnon irrationaalisuudesta osa 1

Jainilaisuuden ydin on päästää alaston mies kotiisi ja tarjota tälle ruokaa.Muni kulkee talosta taloon ja syö talon asukkaiden tarjoamaa ruokaa, mutta vain jos perheessä vallitsee siisteys ja harmonia. Muni on naimaton, alaston ja koditon ja omistaa vain harjan, jolla hän siivoaa katua edestään, jottei astuisi pienten eläinten päälle ja tuhoaisi elämää. Kasvoillaan munilla saattaa olla harso, joka estää munia imaisemasta vaikkapa hyttystä suuhunsa ja tappamasta tätä.

Munilla ei siis ole kotia vaan hän kulkee paikasta toiseen sadekautta lukuunottamatta täydellisessä köyhyydessä, syöden ihmisten antamaa ruokaa ja tarkastaen että ihmiset elävät hyvää elämää. Muni on munkki ja pyhä mies joka on antanut elämänsä yhteisönsä palveluun.

Jainilainen, jonka ruokaa muni ei suostu ottamaan vastaan, joutuu häpeään muiden jainien silmissä. Kieltäytyminen ruuasta on epäluottamus ja rangaistus jainille, joka ei noudata uskontonsa henkeä ja oppia.

Järjestelmä on luonut jainilaisista Intian yhden menestyneimmistä ihmisryhmistä. Jainit ovat kauppiata - jainit luottavat toisiin jaineihin tehdessään kauppaa näiden kanssa. Tai ainakin niihin yhteisönsä jäseniin, joilta muni on ottanut vastaan ruokaa.Jainit noudattavat ehdotonta lihansyöntikieltoa ja väkivallattomuutta, mutta elävät varakasta elämää. Kontrasti munien elämään on jyrkkä. Jainien vaikutus intialaiseen kulttuuriin on vahva. Erityisen kauniita ovat heidän temnppelinsä.

Ei kommentteja: