Koronavilkun käyttö on lain mukaan vapaaehtoista. Mutta ajatellaanpa tapaus, jossa henkilö A saa koronan. Hän on työpaikallaan ollut tekemisissä vaikka 10 henkilön kanssa jatkuvasti. Kun A:n sairaus tulee muiden tietoon (todennäköisesti), työkaverit huomaavat että eivät saa kuitenkaan ilmoitusta, että ovat joutuneet Korona-altistuksen kohteeksi.
maanantaina, syyskuuta 28, 2020
Koronavilkun käytön näennäinen vapaaehtoisuus
sunnuntai, syyskuuta 20, 2020
lauantaina, syyskuuta 12, 2020
Yhdenasian liikkeen elinkaari
Sananen kansalaisliikkeistä/joukkoliikkeistä/yhdenasianliikkeistä, jotka ovat periaatteessa tärkeitä demokratian täydentäjiä ja diktatuurin msertajia.
Suomessa on sodan jälkeen ollut erityisesti kolme yhden asian liikettä (Marraskuun liike vähävaraisten auttamiseksi, ympäristöliike luonnon diversiteetin säilyttämiseksi ja maahanmuuuttokriittinen liike maahanmuuton rajoittamiseksi ongelmakulttureista).
keskiviikkona, syyskuuta 09, 2020
HS: Asepalvelulla tuotetaan kansallista turvallisuutta, joka on tärkeimpiä julkishyödykkeitä. Olisi jopa painetta palvelusaikojen pidentämiseen
VASEMMISTOLIITON puheenjohtaja Li Andersson esitti elokuun lopulla puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa, että siviilipalveluksen ja varusmiespalveluksen kestoa voitaisiin lyhentää... ANDERSSON ja vasemmistoliitto ovat sikäli oikeassa, että jokainen varusmies- ja siviilipalveluksessa vietetty turha päivä on kansantalouden ja yksilöiden kannalta tuhlausta. Siksi palvelusaikojen pituuksista on viisasta käydä aika ajoin vakavaa keskustelua.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että vasemmistoliitossa ei ole kovin syvällisesti pysähdytty miettimään, mistä asepalveluksessa on pohjimmiltaan kyse. Varusmiespalveluksen lyhentämisen perusteluissa on jääty puolitiehen.
Asepalveluksella tuotetaan yhtä kansakuntamme tärkeimmistä julkishyödykkeistä – joidenkin mielestä jopa tärkeintä – eli kansallista turvallisuutta.
Kansallinen turvallisuus jätetään usein määrittelemättä, mutta se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kykenemme turvaamaan Suomen alueellisen koskemattomuuden.
Turvallisuus on siitä merkillinen hyödyke, ettei sitä osata arvostaa silloin kun on turvallista. Se tulee ajatuksiin yleensä vasta silloin, kun uhka on päällä. Miten ylipäätään hinnoitella turvallisuutta?
KANSANTALOUSTIETEEN emeritusprofessori Vesa Kanniainen on tutkimuksissaan tullut siihen päätelmään, että yhteiskunnan hyvinvointi koostuu materiaalisen elintason lisäksi myös kansallisesta turvallisuudesta. Ilman toista ei ole toista.
Toisin sanoen asevelvollisuuden mukanaan tuoma turvallisuusvaikutus pitää huomioida kun pohditaan bruttokansantuotteella mitattavaa materiaalista hyvinvointia.
Palvelusaikojen lyhentämisen hyödyn arviointiin ei siis riitä työllisyyslaskelma vaan pitää myös arvioida sen vaikutus keskeiseen hyvinvoinnin julkishyödykkeeseen: kansalliseen turvallisuuteen.
Valtioneuvosto julkaisi runsas vuosi sitten Kanniaisen kirjoittaman selvityksen "Kansallinen turvallisuus, asepalvelus ja kansantalous : Miksi yleinen asevelvollisuus on välttämätön ratkaisu joillekin maille – ja miksi toisille taas ei?"
Selvitys on jäänyt julkisuudessa valitettavasti liian pienelle huomiolle. Sen toivoisi kuluvan puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneiden käsissä. Selvitys perustuu monin osin Kanniaisen edellisenä vuonna Maanpuolustuskorkeakoulussa tekemään väitöstutkimukseen.
KANSALLINEN turvallisuus ei ole pelkkä valtioneuvoston selontekojen klisee. Kannattaa miettiä, mitä sen puuttuminen tarkoittaa.
”Joutuminen sotaan on mille tahansa maalle katastrofi. Se toteutuu pienellä todennäköisyydellä, mutta toteutuessaan sen hinta on hirvittävän suuri”, kirjoittaa Kanniainen.
”Kansallinen turvallisuus on sitä, että tämä katastrofi vältetään.”
VARUSMIESTEN palvelusaikojen optimaalisen pituuden arviointi on toki vaikea tehtävä.
Modernin sodankäynnin yhä vain monimutkaistuessa voisi kuvitella, että olisi jopa painetta palvelusaikojen pidentämiseen. Kunnon koulutus auttaa selviytymään hengissä taistelukentällä.
Kun Venäjä miehitti yllättäen vuonna 2014 Krimin niemimaan, niin Suomessakin herättiin kehittämään maavoimien valmiutta uudelle tasolle. Maavoimien luomien uusien valmiussotilaiden palvelusaika on pisin mahdollinen, eikä se ole sattuma.
sunnuntai, syyskuuta 06, 2020
Euroopan Unioni on hyvä asia näissä olosuhteissa
Suomalaiset ovat päättäneet, että emme mene NATOon. Koska näin on, olemme vailla NATOn turvatakuita. Päätökseen on vaikuttanut
a) historia - kuvitelmat että se mikä toimi hyvin joskus (sotilaallinen sitoutumattomuus Kekkosen kaudella) toimii varmaan edelleenkin, ja
b) suomettuneiden poliitikkojen ja median propaganda, jonka mukaan Venäjä ei uhkaa meitä samassa määrin kuin vaikka Ukrainaa, koska Suomessa ei ole laajaa venäläisvähemmistöä tai muuta syytä Putinille Suomen haltuunottoon
Perusteet ovat mielettömiä, mutta olen käsitellyt niitä useita kertoja aikaisemmin, joten en palaa niihin tässä.
Euroopan Unioni ei anna käytännössä Suomelle turvatakuita ja siksi se ei suoraan toimi NATO:n korvaajana. Monet EU:n vastustajat ovatkin todenneet tämän useita kertoja - siksi heidän mielestään Venäjän agressiivisuuden jatkuva kasvu ei ole peruste EU-jäsenyyden säilyttämiselle.
EU-jäsenyys antaa kuitenkin kansalaisille - lähinnä nuorelle keskiluokalle - hyvän yksilötason exit-strategian. Mikäli tilanne pahenee, maasta voi poistua, koska muualle EU-alueelle on helppo siirtyä. Euroopan Unioni antaa hyvän exit-strategian myös Marinin hallituksen yms. veronkorotuslinjaa vastaan. Jos verot nousevat liikaa nuoren keskiluokan näkökulmasta. on helppoa hakea työtä muualta. Tietysti valtion ja eläkeläisten kannalta yksilötason exit-mahdollisuus on huono asia. Mahdollisuus kyykyttää aktiivikansalaisia heikkenee.
Suomi ei tule eroamaan EU:sta, koska olemme ilman turvatakuita. Olisimme kokonaan lännen sidosten ulkopuolella ilman EU-jäsenyyttä.
PS. Suomen sotilaalliseen liittoutumattomuuteen liittyy lisäksi tietynlainen synergiaongelma, jonka Suvi-Anne Siimes määritteli HS:n haastattelussa EU:n korona-tukipaketin teon yhteydessä:
Tässä on lisäsyy NATO-jäsenyydelle. Jos menisimme NATO:oon, neuvotteluvoimamme EU:ssa kasvaisi. Huonoja ratkaisuja ei olisi pakko hyväksyä.
keskiviikkona, syyskuuta 02, 2020
Kansanterveys on julkishyödyke
Kansanterveys on julkishyödyke. Jokainen suomalainen voi kontribuoida kansanterveyteen ilmaiseksi ottamalla käyttöön Koronavilkun.
Miljoona suomalaista latasi sovelluksen heti ensimmäisenä päivänä.