maanantaina, kesäkuuta 14, 2010

Mikään ei ole muuttunut

Yhdessä asiassa mikään ei ole muuttunut 70-luvulta - Venäjästä vaietaan ja Venäjää mielistellään.

Naiviudella ei ole mitään rajaa: Stubb sanoo Ilta-Sanomissa, että Venäjän Suomi-myllytys on hämmentävää, huolestuttavaa ja epäoikeudenmukaista.

Presidentin naivius on tietysti aivan omaa luokkaansa.

Kansa ei ole sen fiksumpaa kuin poliitikot. Ennen sentään vain vaiettiin, mutta tiedettiin totuus Venäjästä. Pitkän vaikenemisen ja valehtelun jälkeen totuus on jo unohtunut.

Suomi on Itä-Euroopan henkinen peräkammari.

Nuorempi ikäluokka kauhisteli vielä vähän aikaa sitten sitä, miten ennakkoluuloisia vanhemmat ikäluokat ovat Venäjän suhteen. Tässäkin asiassa pätee kuitenkin seuraava viisaus:

Se mitä luulemme ennakkoluuloksi, on usein ennakkotietoa ja se mitä luulemme ennakkoluulottomuudeksi on usein naiviutta.

Naivuteen auttaisi jo se, että seuraisi edes hiukan mitä maailmassa tapahtuu. Tosiasia kuitenkin on, että suomalaisia ei kiinnosta se mitä Venäjällä tapahtuu - ei kulttuuri eikä politiikka. Ollaan olevinaan kuin koko maata ei olisi olemassakaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hautalalle pisteet siitä, että jaksaa räksyttää uussuomettumista vastaan.

Ja toki muutenkin on hyvä olla silmät auki. Ei niitä varuskuntiakaan minkään Latvian takia täällä kalliilla hinnalla pystyssä pidetä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hautalalle pisteet minultakin - siis ulkopolitiiknan osalta.

(Itse asiassa juttelinkin hänen kanssaan muutama vuosi sitten Puolan suurlähetystössä Solidaarisuuden juhlissa. Kimmo Sasi ja Hautala olivat ainoat paikalla olevat kansanedustajat.
Muuten siellä oli maolaisia, anarkisteja, entisiä perustuslaillisia yms. Marginaali-ihmisiä. Tämä onkin ollut ainoa kerta kun minut on kutsuttu jonnekin hienoon tilaisuuteen. )

Valkea kirjoitti...

Off-topic.

Pieni lisäys liittyen kompleksisuudesta eri yhteyksissä käytyihin keskusteluihin. Yhteiskunnan organisaatioiden kasvavalla kompleksisuudella on myös vastapuoli. Suuret organisaatiot kasvattavat valtaansa lisäämällä kokoaan ja kompleksisuuttaan JA VÄHENTÄMÄLLÄ näiden organisaatioiden ulkopuolisten asioiden, kuten ympäristön/ luonnon, geografisten muotojen, sosiaalisten rakenteiden, organisaatioiden jne. kompleksisuutta.

Valkea kirjoitti...

Yksi lisäys tuohon listaan, vaikka se oli avoin.

JA VÄHENTÄMÄLLÄ
näiden organisaatioiden ulkopuolisten asioiden, kuten ympäristön/ luonnon, geografisten muotojen, sosiaalisten rakenteiden, kulttuurin, organisaatioiden jne. kompleksisuutta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Suuret organisaatiot kasvattavat valtaansa lisäämällä kokoaan ja kompleksisuuttaan JA VÄHENTÄMÄLLÄ näiden organisaatioiden ulkopuolisten asioiden, kuten ympäristön/ luonnon, geografisten muotojen, sosiaalisten rakenteiden, organisaatioiden jne. kompleksisuutta.

Suomen talouselämän muuttuminen monokulttuuriksi Nokian ansiosta oli vastaava ilmiö.

En ole varma pitäisikö tsässä kompleksisuus-kontekstissa puhua kuitenkaan luonnon kompleksisuudesta, koska luonto on hajautettu eikä keskitetty olio.

Pitäisi ehkä puhua ekologisin termein - esimerkiksi talouselämän monimuotoisuudesta.