perjantaina, heinäkuuta 29, 2011

Nokian romahdus - älypuhelinten markkinaosuus romahti

Nokian älypuhelinmarkkinaosuus on ollut jo jonkin aikaa vapaassa pudotuksessa:

Matkapuhelinvalmistaja Nokia menetti huhti–kesäkuussa markkinajohtajuuden älypuhelimissa, laskee tutkimusyhtiö Strategy Analytics katsauksessaan. Nokian osuus älypuhelinmarkkinoista putosi 15,2 prosenttiin vuotta aiemmasta 38,1 prosentista. Alkuvuonna Nokian vastaava markkinaosuus älypuhelimissa oli 26 prosenttia. Amerikkalainen Apple nousi markkinajohtajaksi 18,5 prosentin osuudellaan. Markkinakakkosen Samsungin osuus älypuhelinmyynnistä oli 17,5 prosenttia. (Lähde: Digitoday.)

Kun olen ennustanut Nokian romahduksesta, olen tarkoittanut jotain tällaista. Romahduksen syyt ovat jo koettua historiaa:

Nokia ongelma on ollut se, että "Nokia haluaa [po. halusi] panostaa palveluihin, eikä pelkkään laitemyyntiin. Tästä Nokia on tehnyt sen johtopäätöksen, että sen on kontrolloitava myös älypuhelimen alustaa (käyttöjärjestelmää). Siinä missä muut mobiililaitteiden valmistajat (Samsung, Sony-Ericsson, HTC, LG) julkaisevat laitteita mm. Googlen Android-alustalle pragmaattisella strategialla me tehdään mitä kuluttajat ja operaattorit haluavat, Nokia pitää kiinni omista alustoistaan ja palveluliiketoiminnastaan kynsin hampain.

Nokian OVI on verrattuna Applen App Storeen ja Androidin vastaavaan hyvin vaatimaton. Samoin Nokian alustat eivät ole kilpailukykyisiä Androidin ja Applen kanssa. Pörssi tajuaa missä mennään ja kurssi laskee koko ajan.
"

Tästä kompleksisesta liiktoimintamallista luovuttiin aivan liian myöhään:

Mainitsin aikaisemmin Nokian esimerkkinä yrityksestä, joka on kiikissä monimutkaisen liiketoimintamallinsa kanssa. Nokia on päätynyt liiketoimintamalliin, jossa se tarjoaa kuluttajille sekä mobiililaitteita että siinä käytettäviä sovelluksia ja palveluita (OVI) sen sijaan että Samsung, LG, HTC ja Sony-Ericsson keskittyvät mobiililaitteiden tekemiseen ja niiden tietynasteiseen räätälöimiseen operaattorien toiveiden mukaisesti.

Nokia on ajautunut tällaiseen liiketoimintamalliin syistä, jotka eivät ole kovin suoraviivaisia. Nokia on pitkään vierastanut operaattoreiden merkittävää roolia sekä mobiilipalveluiden että mobiililaitteiden arvoketjussa. Nokia on pitkään uskonut että nimenomaan sen itsensä on oltava aktiivinen mobiilipalveluiden tuottaja yhteistyössä partnerien kanssa. Nokia on päätynyt tuottamaan sekä a) laitteita, b) niiden alustaohjelmistoja ja c) mobiilipalveluita ns. OVI-porttaalissa.

Ongelma tässä liiketoimintamallissa on se, että vaikka Nokia on ollut ylivertainen mobiililaitteiden kehittämisessä tai ainakin logistiikassa, sen alustaohjelmistot ja mobiilipalvelutarjonta eivät ole lähellekään samaa tasoa kuin vakkapa Googlella (Android ja Googlen App Store). Samsung ratkaisee saman ongelman sillä että se keskittyy ydinosaamiseensa (a) ja tukeutuu alustojen ja palveluiden osalta SUURELTA OSALTA Googleen.


Vaikka romahdus tietenkin on ollut tosiasia jo jonkin aikaa, en lähde väittämään mitään siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. En osaa. Nokian heikkeneminen on johtanut vähintäänkin siihen, että sen rajoitettu itsenäisyys erillisenä Microsoftin vasalli-yhtiönä on vaakalaudalla. Nokia on sen verran halpa että se voidaan helpohkosti ostaa. Mutta kannattaako Nokia ostaa, sitä en osaa sanoa. Nokian hallussa on epäilemättä ainakin joukko tuottavia patentteja. Sen markkinaosuus laskee älypuhelimissa ensi vuoden aikana todennäköisesti kohti 5%:ta ja sen markkinaosuus muissa puhelimissa laskee vaikkakin hitaammin. Nokian tuotanto ja tuotekehitys tahkoaa siis varmaan jatkossa lähinnä tappiota.

Windows puhelimet tulevat tuskin koskaan palauttamaan Nokiaa tästä suosta. Ensinnäkin ei ole merkkejä siitä, että Windows-puhelimien markkinaosuus mihinkään nousisi. Vaikka nousisikin, HTC lienee Nokiaa kettärämpänä etulyöntiasemassa Nokiaan nähden. HTC on USA:n markkinoiden selvä ykkönen sekä Android että Windows-puhelinten osalta:

(Kuva: ZDNET.)

1 kommentti:

Aakke / Miltton kirjoitti...

Vaikka romahdus tietenkin on ollut tosiasia jo jonkin aikaa, en lähde väittämään mitään siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Nokian peruspuhelinliiketoiminta myydään seuraavan puolentoista vuoden sisällä. Miksi? Koska siitä ei ole Microsoftille mitään hyötyä. Nokiasta tulee entistä enemmän Microsoftin stepping stone (tai vasalli) älypuhelinkäyttöjärjestelmämarkkinoille.

Vuosikymmenen puolivälissä 2015-2016 Android on vallannut ykköspaikan Applen iOS:n tullessa perässä - tämä siis käyttismarkkinaosuuksista puhuttaessa.

Nokiasta tulee jälkijunassa laahustava hiipunut jättiläinen.

Kiitos tästä kuuluu kahdelle Nokian osakkeenomistajaryhmälle, joka ei enää tajunnut älypuhelinbisneksestä mitään:

-Kotimaiset institutionaaliset sijoittajat

-Mummot ja papat, jotka ovat omistaneet Nokiaa jo kumisaapasajasta alkaen

OPK ja Ollila saavat mielestäni synninpäästön. Kausaaliketjun loppupäässä kun ovat sijoittajat eli omistajat. Jos omistajat eivät ohjaa, kukaan ei ohjaa.