Kansankokonaisuus toisaalta ja Valkea toisaalta on osana yhteisöllisyyteen tutustumista harrastanut erityisesti hutteriittien ja amishien elämään tutustumista - kts. allekirjoittaneen kirjoittama wikipedia-sivu hutteriiteista.
Hutteriitit ja amishit ovat radikaaliprotestanttisia suuntia (ns. anabaptisteja) joista edellinen harjoittaa hyvin menestynyttä kristillistä kommunismia. Kolmas ja laajin anababtistien suunta ovat mennoniitit. Anabaptismi on syntynyt alunperin 1500-luvulla Saksassa mistä anabaptistit pakenivat vainoja yleisesti Itä-Eurooppaan ja erityisesti Venäjälle. Sieltä anabaptistit ovat suurelta osin siirtyneet USA:han. Anabaptistit (hutteriitit, amishit ja ns. vanhamennoniitit) ovat USA:ssa varsin pitkälti välttäneet modernisoitumisen, syntyvyys on säilynyt hyvin korkeana ja eri saksankielen muodot ovat säilyneet anabaptistien pääkielenä.
Tein havainnon että mennoniiteilla on ainakin Paraguayssa hyvinkin laajoja itsehallinnollisia alueita kuten Menno. Kuten yleensä Paraguayssakin anabaptistit - vaikka suht suljettuja suuntia ovatkin - suhtautuvat ystävällisesti ulkopuolisiin ja mnnoniittien alueelle on Paraguayssa muuttanut tuhansittain uusia intiaaneja siirtokunnan perustamisen jälkeen. Intiaaniväestö on siirtynyt laajalti käyttämään saksaa (venäjänsaksaa eli Plautdietsch) puhekielenään ja kääntynyt mennoniittiuskoon.
Paraguayn valtio on monelta osin ollut ongelmallinen varsinkin intiaanien ihmisoikeuksien suhteen, mutta toisaalta se on antanut mahdollisuuden siirtolaisille elää varsin itsehallinnollista elämää. Varsinkin mennoniitit ovat käyttäneet tilannetta edukseen ja muuttaneet Venäjältä ja myöhemmin jopa Kanadasta valtion holhousta (kuten koulupakkoa) pakoon Paraguayhin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Wikipedia artikkeli on varsin hyvä. Itse jäin vielä kaipaamaan tietoa hutteriittien harjoittamista rangaistuksista. Ankarin lienee expulsion eli karkoittaminen yhteisöstä. Mutta mitä ovat lievemmät rangaistukset?
Amishit ainakin seisottavat "rikkureita" kirkon edessä sunnuntaisin, jossa joutuvat tunnustamaan rikkeensä ja pyytämään anteeksi.
---
Mitä tulee Valkeaan ja yhteisöllisyyden soveltamiseen KOKO VALTION mittakaavassa, niin en usko sen olevan mahdollista. Ainakaan ilman voimatoimia.
Valkeahan on ottanut varsin voimakkaasti kantaa jonkinlaisen valtionlaajuisen "kansankokonaisuuden" puolesta.
Itse kuitenkin uskon, että ahneus ja tyhmyys vie pidemmän korren.
Ei Valkea kannata valtion mieltämistä yhteisöksi - pikemmin minä olen nänyt sen yhtenä optiona. Vastaan myöhemmin.
Lähetä kommentti